Hyppää sisältöön

Perinteisiin ammatteihin tai tulevaisuuden aloille – Lahti on monipuolinen opiskelijakaupunki

Lahden ulkopuolelta tulleet opiskelijat kiittävät kaupunkia kiinnostavaksi ja helposti lähestyttäväksi paikaksi.

Anni Koivisto on aloittanut syksyllä neljännen vuoden kokemus- ja palvelumuotoilun opinnoissa, joista hän valmistuu viimeistään ensi kesänä. Hän on tyytyväinen sekä LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opetukseen että kaupunkiin asuinpaikkana. 

Kun Koivisto haki opiskelemaan, palvelumuotoilua oli pääaineena tarjolla Lahdessa ja Helsingissä. Oululainen Koivisto oli aiemmin opiskellut Rovaniemellä ja halusi valita pääkaupunkia rauhallisemman ympäristön. Valintaan vaikutti myös se, että sukulaisia asuu naapurikunnassa.

Koiviston opiskeluaikaa ovat leimanneet koronapandemia ja etäopinnot. Mukkulan-Niemen kampus on näissäkin olosuhteissa osoittautunut kiinnostavaksi ja opintoja tukevaksi paikaksi. 

– Koulu on järjestänyt etäopinnot tosi hyvin. Ensimmäisen vuoden saimme olla kampuksella, jolloin Muotoiluinstituutin kaikkien alojen yhteisessä pajassa tutustui hyvin muiden alojen opiskelijoihin ja sisältöihin. Osalla kursseista oli myös liiketalouden ja tekniikan ihmisiä. 

Kestävämpää ja helppokäyttöisempää

Kokemus- ja palvelumuotoilussa ei luoda uusia tavaroita maailmaan vaan pyritään vaikuttamaan siihen, että asiat ovat kestävämpiä ja helpompia käyttää. Palvelumuotoilija voi vaikuttaa yrityksissä ja yhteisöissä moniin asioihin henkilöstöpolitiikasta strategisiin valintoihin ja kestävään kehitykseen.  Siksi alan ihmisillä pitää olla laajasti tietoa monilta aloilta. 

– Meidän täytyy tietää vähän kaikesta, mutta esimerkiksi teknisistä toteutuksista vastaa joku muu. Aina pitää tietenkin myös oppia uutta. Olen suorittanut myös liiketalouden, työyhteisön johtamisen ja rahoituksen suunnittelun opintoja.

Useimmiten palvelumuotoilu näkyy – tai mieluummin ei näy – asiakkaan ja palvelun suhteessa.  

– Jos palvelu muotoillaan hyvin, useimmiten sitä ei huomaa. Esimerkiksi lentokentällä voi olla helppo tai vaikea liikkua riippuen tehdyistä muotoilullisista ratkaisuista. On tärkeää, ettei kukaan joudu kokemaan eriarvoisuutta.   

Lahdessa riittää tekemistä

Reilun kolmen vuoden asumisen perusteella Koivisto kehuu Lahtea lähes estoitta: kaupungissa riittää niin luontoa kuin monipuolista tekemistäkin.  

– Keskusta on minusta tosi kiva kokoelma vanhaa ja uutta arkkitehtuuria. Malva-museo on hieno ja kaupungissa on paljon patsaita. Pyörin myös kirjastossa ja olen käynyt Sibeliustalossa konserteissa. Koiran kanssa kuljen paljon luonnossa. 

Koivisto työskentelee tällä hetkellä opintojen ohessa Design Foundationissa, joka sijaitsee sopivasti kodin ja kampuksen lähistöllä. Jos tulevaisuuden työpaikka löytyy kaupungista, hän on valmis jäämään myös opintojen jälkeen. Toinen vaihtoehto on aloittaa jatko-opinnot Helsingissä.  

– Muotoilijan nimikkeellä ei löydy Lahdesta paljon työpaikkoja, mutta toisaalta palvelumuotoilu on elastinen ja moneen paikkaan sopiva ammatti. Täytyy yrittää tehdä itsensä tunnetuksi!

“Keskusta on minusta tosi kiva kokoelma vanhaa ja uutta arkkitehtuuria. Malva-museo on hieno ja kaupungissa on paljon patsaita. Pyörin myös kirjastossa ja olen käynyt Sibeliustalossa konserteissa.”

Anni Koivisto

Lohjalta Lahteen opiskelemaan

Jonne Moilanen valmistuu vuoden lopussa yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi ja saa sitä ennen CE-kortin. Hän vaihtoi kesken opintojen Lohjalta Lahteen Koulutuskeskus Salpaukseen ja on tyytyväinen. 

– Salpaus on iso koulu ja siellä on enemmän opettajia ja opetusta kuin aiemmassa paikassa. Olen oman opettajan kanssa päässyt ottamaan joustavasti C-ajotunteja. Myös teoriatunteja on riittävästi. 

Rekkakuskin ammattitutkintoon ei riitä pelkkä ajotaito. Kaupallisen tavaran ajoon tarvitaan omat pätevyydet, minkä lisäksi pitää tuntea paljon luokituksia ja turvallisuusmääräyksiä. Englannin kieltä pitää hallita ja ruotsikin olisi hyvä, jos aikoo ajaa kansainvälisiä reittejä.

“Olen käynyt ympäri Lahtea tutustumassa paikkoihin ja ihmisiin. Eniten kiinnostaa autoharrastus ja vanhojen autojen korjailu, johon onkin löytynyt mahdollisuuksia.” 

Jonne Moilanen

– Ulkomaan keikoilla pitää osata merkitä rahtikirjat englanniksi. Minua kiinnostaisi ajaa Suomi-Norja-reittejä, minkä vuoksi yritän nyt opetella ruotsin sanastoa.  

Toinen vahva syy muutolle oli isoveli, joka on ehtinyt asua Lahdessa jo kolme vuotta ja kehua kotipaikkaa. Veljekset asuvatkin vain parin sadan metrin päässä toisistaan. Kaupungissa voi esimerkiksi harrastaa brasilialaista jiu-jitsua, joka oli jonkin aikaa veljesten yhteinen harrastus.


Vanhojen autojen korjailu kiinnostaa

Syksyn aikana Moilanen on tutustunut Lahteen kulkemalla sähköpotkulaudalla koululle ja keskustaan, joihin kumpaankin on kolmisen kilometriä. Automies tietenkin haaveilee taas omasta autosta, mutta on pärjännyt myös skuuteilla ja julkisilla. 

– Olen käynyt ympäri Lahtea tutustumassa paikkoihin ja ihmisiin. Eniten kiinnostaa autoharrastus ja vanhojen autojen korjailu, johon onkin löytynyt mahdollisuuksia. 

Syyskuussa Moilanen löysi itselleen myös työpaikan hälytysjärjestelmiä ja -palveluita tarjoavassa yrityksessä. 

– Tärkeää oli löytää työ, jota voi tehdä opiskelujen ohessa. Uskon viihtyväni Lahdessa, sillä tosi kivalta vaikuttaa nyt.  

Teksti Ina Ruokolainen
Kuvat Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä numerossa 2/22.