Hyppää sisältöön

Pikku-Vesijärvenpuisto palkittiin kansainvälisellä Green Flag Award -tunnuksella

Vuonna 2022 puistot saivat tunnustusta aktiivisesta kehittämisestä laadukkaamman ja suunnitelmallisen kunnossapidon tason edistämisestä. Palkintotilaisuus järjestetään torstaina 25.8.2022 Oulussa järjestetyillä Kaupunginpuutarhurien Seurojen kesäluentopäivillä.

Lahden Pikku-Vesijärvenpuiston alkuperäinen ilme on säilynyt

Lahden kaupunginpuutarhuri Erkki Kivivuori on suunnitellut Pikku-Vesijärvenpuiston vuonna 1959 toiminnalliseksi maisemapuistoksi ja sen alkuperäinen ilme on säilytetty vuosien saatossa.

– Runsaslajinen puusto, laajat, avoimet nurmialueet ja näyttävät perennaryhmät ovat leimaa antavia puistolle. Pyrimme kasvattamaan puistossa samoja kasvilajeja kuin 1950-luvun lopulla ja jopa lisäämään niitä. Olemme lisänneet luonnon monimuotoisuutta jättämättä osia viheralueista niittämättä. Tämä toimii myös hanhien torjunnassa, ne kun eivät pidä pitkästä ruohikosta. Puistoon jätetään lahopuurungot, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla kodin monenlaiselle eliöstölle, kuten hyönteisille, sienille ja kuoriaisille, kertoo kaupungin kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala.

Tuomareita miellytti Pikku-Vesijärvenpuiston monikäyttöisyys ja hyvä kunnossapidon taso. Puistossa on tarjolla erilaisia alueita erilaisten käyttäjien tarpeisiin ja luonnon eläinten ja lemmikkieläinten tarpeita on huomioitu. Kasvillisuus ja niiden värit, lehtien muodot ja tekstuurit ovat esteettisiä ja monimuotoisia.

Ainutlaatuinen viheralueiden palkitsemisjärjestelmä koko maailmassa

Green Flag Award -palkintojärjestelmä on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio, Suomessa Viherympäristöliitto ry. Tuomaristo arvioi viheralueen toimintaa kirjallisesti hallinnointisuunnitelman avulla ja kohdekäynneillä. Kaupungit ilmoittautuvat Green Flag Award eli GFA-tunnuksen hakijoiksi itse.

Jokainen tunnuksen hakija vastaanottaa vuosittain kirjallisen ammattilaispalautteen, jossa arvioidaan viheralueen toimintoja 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla. Kriteeristö vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaille viheralueille, jonka avulla voidaan esimerkiksi perustella ja kehittää alueiden vaatimaa rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille.

Pikku-Vesijärvenpuisto säilytti GFA- tunnustuksen

Kansainvälinen Green Flag Award -tunnus myönnettiin 12 viheralueelle ympäri Suomea. Viheralueet saivat tunnustusta tuomareilta erityisesti monimuotoista puutarhakulttuuria edistävästä kasvillisuudesta, monipuolisista virkistysmahdollisuuksista ja hyvistä käytänteistä puistojen hallinnoinnissa.

Pikku-Vesijärvenpuiston lisäksi viime vuonna Green Flag Award -tunnuksen voittaneet puistot Tampereen Hatanpään kartanonpuisto ja arboretum, Lepaan kampuspuisto, Mikkelin Naisvuori, Espoon Marketanpuisto ja Axxell Överbyn kampus sekä Kotkan puistoista Sapokan Vesipuisto, Katariinan Meripuisto, Jokipuisto, Sibeliuksenpuisto ja Fuksinpuisto, uusivat tunnuksensa myös vuonna 2022/23. Viheralueet saivat tunnustusta tuomareilta erityisesti monimuotoista puutarhakulttuuria edistävästä kasvillisuudesta, monipuolisista virkistysmahdollisuuksista viheralueilla sekä hyvistä käytänteistä puistojen hallinnoinnissa.

Laadukkaat GFA-kohteet huomioivat kokonaisvaltaisesti alueen käyttäjät, ympäristön sekä toimintastrategian. Vuonna 2022 puistot saivat erityistä tunnustusta aktiivisesta kehittämisestä laadukkaamman ja strategisemman kunnossapidon tason edistämiseksi.

Lisätiedot:

kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala, p. 044 416 3997

Green Flag Award -hanke Suomessa
Green Flag Award verkkosivu