Hyppää sisältöön

Porras kerrallaan parempaan kuntoon

Lahteen on rakennettu portaita kulkemista helpottamaan, maisemien ihailuun ja kuntoiluun. Liikuntaneuvoja Sohvi Brandt kannustaa lahtelaisia ulos liikkumaan ja myös kokeilemaan portaita lenkkeilyn ohessa.
Nainen nousee ylös Kariniemenmäen maisemaportaita
Liikuntaneuvoja Sohvi Brandt muistuttaa, että liikkeelle lähteminen on tärkeintä eikä portaissa tarvitse heti lähteä juoksemaan.

Lahes liikkumaan! Lahdessa liikutaan nyt ahkerasti myös portaissa. Tänä vuonna valmistuneet Kariniemen maisemaportaat soveltuvat Vesijärvimaiseman ihailun lisäksi loistavasti myös kunnon kohottamiseen. Portaissa on tasanteita, joilla on penkkejä levähtämiseen. Palkintona 192 askelman noususta odottaa vehreä Lanu-puisto veistoksineen.

Myös Mustankallionpuistoon rakennettiin tänä vuonna uudet portaat. Rautellinkadulta Mustankallionmäelle nousevat portaat on suunniteltu niin, että ne pystytään pitämään käytössä myös talvella.

Nastolan kirkonkylään on myös suunnitteilla portaat, jotka helpottavat lasten kulkemista koululle ja Kukkastien varressa olevan linja-autopysäkin saavutettavuutta.

Portaissa liikkuminen sopii monelle

Portaissa liikkuminen ei vaadi hyvää kuntoa, vaikka porrastreeni sanana tuo monelle mieleen kovatehoisen urheilusuorituksen. Pääasia on, että liikkuu oman kuntotasonsa mukaan hyvällä mielellä, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n liikuntaneuvoja Sohvi Brandt muistuttaa.

– Myös Lahden ulkoliikuntapaikkojen laitteet soveltuvat kaikille ikään ja kuntotasoon katsomatta. Moni laite toimii helposti säädettävällä vastuksella ja laitteiden ohesta löytyy käyttöohje.

Hän rohkaisee kysymään muilta kuntoilijoilta apua, jos sormi menee suuhun. Myös portaissa voi kurkata vinkkejä muilta liikkujilta.

Brandt auttaa työssään asiakkaita, jotka tarvitsevat tukea liikkumiseen tai elämäntapamuutoksiin. Monipuolinen urheilu ja hyötyliikunta ovat hänelle itselleen elämäntapa. Brandt pyöräilee esimerkiksi ympäri vuoden töihin.

Kolme vuotta liikuntaneuvojana toiminut Brandt kertoo jo lapsena olleensa koripallojoukkueen tsemppari ja innostus kannustaa muita on säilynyt aikuisuuteen asti.

– Haluan motivoida ihmisiä itselle kaikkein tärkeimmän asian äärellä. Tiedän, että jokaiselle löytyy mieluisa liikuntamuoto ja on upeaa nähdä, miten ennen liikuntaa inhonnut asiakas hoksaa, kuinka kivaa liikkuminen on.

Sohvin vinkit porrastreeniin

  • Ihmisillä on usein oletus, että liikkumaan pitäisi heti lähteä tunniksi, mutta kymmenen minuuttiakin riittää! Tärkeintä on, että lähdet.
  • Treenin ei tarvitse olla raskasta. Etenkin alkuun rauhallinen nousu riittää. Kariniemenmäen portaiden välitasanteilla voi hyvin levähtää.
  • Muista lämmitellä aluksi. Portaissa liikkuessa kannattaa ensin kävellä, ennen kuin lähtee juoksemaan tai hyppimään.
Instagramista löydät vinkkejä ulkoliikuntapaikoille.

Teksti Miina Kivi

Kuva Lassi Häkkinen

Artikkeli julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 2/23.