Hyppää sisältöön

Pysäköinninvalvojille haalarikamerat

Lahden pysäköinninvalvonta saa käyttöönsä työtehtäviä turvaavan haalarikameran. Haalarikamerat otetaan käyttöön lähiaikana.
Talvinen päivä Rautatienkadulla

Pysäköinninvalvojien haalarikamera on väline, jolla pystytään parantamaan työturvallisuutta sekä käyttäjän oikeusturvaa. Haalarikamerat ovat suunniteltu eritoten ammattikuntiin, joissa kohdataan vaikeita ja hankalia asiakastilanteita.

Pysäköinnintarkastajia on työtehtävissä uhkailtu väkivallalla, työvälineisiin on yritetty tarttua ja heitä on seurattu joko kävellen tai autolla. Pahimmillaan tilanteet ovat eskaloituneet jopa päälle ajon yrityksiin ja tappouhkauksiin. Muilla paikkakunnilla, haalarikameroiden käyttö on rauhoittanut asiakaskohtaamisia, samaa toivotaan myös Lahdessa.

Haalarikamera ei kuvaa jatkuvasti, vaan se on valmiustilassa, josta sen saa tarvittaessa päälle hyvin nopeasti. Pysäköinnintarkastaja kertoo aina kuvaamisen aloittamisesta kohdehenkilölle. Kamera tallentaa takautuvasti eli myös asiakaskohtaamisen alku saadaan talteen, vaikka kamera käynnistetään kesken uhkaavaksi muuttunutta asiakaskohtaamista.

Tallenteisiin pääsevät vain nimetyt henkilöt

Videotallenteet poistetaan pysyvästi 30 vuorokauden kuluttua, ellei pidempiaikaiseen säilyttämiseen ole laillista perustetta. Näitä voivat olla esimerkiksi rikosepäily ja pysäköinnintarkastajan toimintaan liittyvä väite. Tallenteisiin ja muihin tietoihin pääsevät käsiksi vain erikseen nimetyt henkilöt, joiden työtehtävien hoitoon kuuluu työturvallisuudesta huolehtiminen.

Aihealueet