Hyppää sisältöön

Rakokiven monitoimitaloon teokset kahdelta lahtelaiselta kuvanveistäjältä

Monitoimitaloon tulevat Terhi Kaakisen teos Ihmettelijä ja Kalle Mustosen Taivaansinen mittari. Luontoaiheiset teokset liitetään valmistuessaan Lahden kaupungin taidekokoelmaan.
Havainnekuva Kalle Mustosen teoksesta Taivaansinen mittari
Havainnekuva Kalle Mustosen teoksesta Taivaansinen mittari

Molemmat taideteokset ovat ilmatilassa olevia, katosta roikkuvia teoksia. Terhi Kaakisen Ihmettelijä toteutetaan aulaan, joka toimii myös ruoka- ja juhlasalina. Teos kuvaa kukkaiskeinussa seisovaa nuorta tyttöä, joka hämmästelee luonnon monimuotoisuutta ja yllättävyyttä.

Työryhmä piti teoksen sanomaa ja tarinallisuutta onnistuneena. Teos koettiin hyvin myönteiseksi, sen todettiin tuovan hymyn huulille.

Kalle Mustosen teos Taivaansinen mittari sijoittuu kirjaston puolelle. Teos perustuu 1700-luvulla keksittyyn syanometriin, jolla mitattiin taivaan sinisyyden intensiteettiä.

Teos koostuu 18 sektorista, joiden väriskaala kulkee valkoisesta sinisen kautta mustaan. Materiaalina on maalattu kotimainen ohutviiluvaneri. Työryhmä piti Mustosen ehdotusta tyylikkäänä, ajattomana ja harmonisena. Myös teoksen pedagogiset mahdollisuudet saivat kiitosta.

Lahden kaupunki tilasi kolmelta päijäthämäläiseltä kuvataiteilijalta ehdotukset monitoimitalon taideteoksista. Luonnokset tilattiin Tytti Götschiltä, Terhi Kaakiselta ja Kalle Mustoselta. Taiteilijat toimittivat kaksi luonnosta: yhden ehdotuksen monitoimitalon tulevaan aulaan ja toisen ehdotuksen kirjastoon sijoittuvaksi teokseksi.

Valinnan teki taidehankkeeseen nimitetty työryhmä, jossa oli edustajat Rakokiven koulusta, päiväkodista, kirjastosta, Lahden taidemuseosta sekä hankkeen arkkitehti. Taideteokset toteutetaan kevään 2021 aikana.

Terhi Kaakinen asuu ja työskentelee Lahdessa. Hän on syntynyt Kärkölässä ja valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2006.

Kalle Mustonen asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä, mutta hänen juurensa ovat Lahdessa, jossa hän on syntynyt ja varttunut. Mustonen valmistui Lahden taideinstituutista vuonna 2004.