Hyppää sisältöön

Ranta-Kartanon korttelista käynnistetään arkkitehtuurikilpailu

Lahden kaupunki etsii Ranta-Kartanon korttelille toteuttajaa luovutuskilpailun kautta. Laaksokadun ja Kauppakadun pysäköintialueiden kuukausimaksun hintaa esitetään alennettavaksi, syksyn tonttihaussa yhdeksän tonttia. Kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu keskiviikkona 14.9.2022.

Lahden kaupunki etsii Ranta-Kartanon korttelille toteuttajaa luovutuskilpailun kautta. Kilpailun tavoitteena on lisätä kaupungin keskustan elävyyttä ja asuinalueen viihtyisyyttä Lahden kaupungin strategian 2030 mukaisesti.

– Korttelista rakennetaan laadukas ja ekologinen asuinalue, jonne voidaan rakentaa tulevaisuudessa asuntoja, liiketiloja ja toimistorakennuksia. Ranta-Kartanoon voidaan ehdottaa näistä mitä tahansa rakennustyyppiä tai näiden yhdistelmää, kertoo arkkitehti Markus Lehmuskoski.

Korttelin rakentamisen tulee olla pääosin vapaarahoitteista.

Kilpailu käynnistyy, kun kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt kilpailuohjelman ja kilpailun käynnistymisestä on ilmoitettu Uusi Lahti -lehdessä.

Arviointiryhmän muodostavat kaupunkiympäristön asiantuntijat, jotka ehdottavat voittajaehdotusta kaupunkiympäristölautakunnalle. Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota laadukkaaseen arkkitehtuuriin, viihtyisyyteen, ekologisuuteen, kuten puurakenteisiin ja energian tuottamisen ratkaisuihin.

Kilpailu ratkaistaan vuoden 2023 huhtikuun loppuun mennessä.

Syksyllä 2022 luovutettavat uudet omakotitontit ja luovutusehdot

Lahden kaupunki luovuttaa syksyn tonttihaussa lokakuussa yhteensä yhdeksän tonttia Etelä-Kytölän Kytölänmäki II-alueelta Kiuaskadulta. Kaupunkiympäristölautakunta valitsee tonttien saajat hakemusten perusteella. Tontit vuokrataan 31.12.2072 päättyvillä maanvuokrasopimuksilla. Etelä-Kytölän Kytölänmäki II:n alueen Kiuaskadun tontit ovat Kytölän Selkätien pohjoispuolella etelään päin viettävällä rinteellä. Tontit täydentävät Kytölänmäen omakotialuetta länteen ja pohjoiseen päin. Alueelta on matkaa keskustaan noin kuusi kilometriä ja Holman kauppakeskukseen noin kolme kilometriä.

Nyt luovutettaviksi esitettyjen tonttien pinta-alat ovat noin 800 – 900 kerrosneliömetriä. Tonteille pääsee rakentamaan heti.

Laaksokadun ja Kauppakadun pysäköintialueiden kuukausimaksun hintaa esitetään alennettavaksi – kaksi hinnoittelumallia työntekijöille ja opiskelijoille

Paavolan Laaksokadun ja Kauppakadun pysäköintialueilla sopimuspysäköinnin hintaa esitetään laskettavaksi nykyisestä 50 eurosta 37 euroon kuukaudessa. Lisäksi esitetään, että Laaksokadun pysäköintialueella kampusalueen opiskelijoille sopimuspysäköinnin hinta on 25 euroa kuukaudessa. Laaksokadun kentän sopimuspysäköintiin ovat oikeutettuja Paavolan kampusalueen työntekijät ja opiskelijat sekä muut lähialueilla työskentelevät kaupungin palveluksessa olevat työntekijät.

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslista 14.9.2022