Hyppää sisältöön

Ranta-Kartanon puistoväylä yhdistää keskustan Vesijärven rantaan

Entisen Jalkarannantien paikalle rakennetaan puistomainen viihtyisä jalankulku- ja pyöräily-yhteys keskustasta Pikku-Vesijärven puistoon.

Ranta-Kartanon keskeiselle alueelle, entisen Jalkarannantien paikalle, rakennetaan puistomaisen viihtyisä jalankulku- ja pyöräily-yhteys keskustasta Pikku-Vesijärven puistoon. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille toteutetaan erilliset reitit. Pyörätietä korostetaan punaisella asfalttipäällysteellä. Kävelyosuuden varrelle sijoitetaan lahtelaisten toivomia penkkejä. Jalankulun ja pyöräilyn reitit valaistaan puistovalaisimilla.

Kaupunkivihreän keidas

Puistoalue on suunniteltu vehreäksi ja viihtyisäksi. Kasvillisuus on poikkeuksellisen monipuolista. Sekä lehti- että havupuita on yhteensä 24 eri lajia. Pensaslajeja löytyy 26, köynnöksiä 11 ja perennoja jopa 37 eri lajia. Kasvilajisto on valittu siten, että kukintaa riittää koko kasvukaudeksi.

Vanhan linja-autoaseman edustan vanhoille laiturialueille istutetaan köynnöksiä ja paahteista ympäristöä kestäviä perennoja reikälaattakiveykselle. Aukion pohjoispään perennamatoilla saadaan nopeasti vehreää ja valmiin näköistä ympäristöä. Keskiväylän istutukset polveilevat korttelien ja kävely- sekä pyöräilyraittien välissä. Nykyisistä entisen Jalkarannantien puista säilytetään kolme hyväkuntoista yksilöä. Puistoon sijoitetaan myös oleskeluun sopivia penkkiryhmiä kulkureittien varsille.

Alueen hulevedet hyödynnetään ohjaamalla ne kasveille. Kortteleiden kattovesistä ainakin osa pyritään saamaan puiston hulevesipainanteeseen. Koillispäässä olevan Urho Kekkosen aukion allas täyttyy kokonaan vedellä vain rankkasateella. Hulevesiaiheet päällystetään veden virtausta kestäviksi ja muotoillaan siten, että ne ovat kuivanakin kauniita.

Rakentamisen eteneminen

Nyt rakennettava alue ulottuu keskustan puoleisesta päädystä pysäköintitalon ja uusien asuintalojen nurkalle. Pyöräilyn ja jalankulun väylät rakennetaan Pikku-Vesijärvenpuistoon asti. Loput puistosta toteutetaan myöhemmin.

Työt aloitetaan kaivuutöillä. Sen jälkeen tehdään kiveykset ja asfaltoinnit. Puut ja pensaat istutetaan ja penkit ja valaisimet asennetaan loppukesän ja syksyn aikana.

Urakka-alueella ei ole läpikulkua töiden aikana. Työmaa on rajattu verkkoaidalla ja kulku ohjataan työmaan ympäri. Kulku kiinteistöihin järjestetään koko työmaan ajan.

Urakka valmistuu alkusyksystä.

Lisätiedot 
pirkko-leena.jakonen@lahti.fi, suunnittelupäällikkö, p. 044 416 3503
riku.tiittanen@lahti.fi, projektipäällikkö, p. 044 482 0837

Lue lisää Ranta-Kartanon rakentamisesta ja suunnittelusta
Liikkuminen Ranta-Kartanon alueella työmaan aikana – kartta päivitetty 15.5. Lisätty sinisellä korvaava pyöräreitti Kyösti Kallionkadun kautta.