Hyppää sisältöön

Ranta-Kartanon pysäköintitalon seinämaalaus sai innoituksensa alueen ympäristöstä

Kuvataiteilijat Heidi Katajamäki ja Veera Inkeri toteuttavat Lahden keskustan uuteen pysäköintitaloon seinämaalauksen, joka on saanut inspiraation Ranta-Kartanon ja Pikku-Vesijärven puiston ympäristöistä. Seinämaalaus toteutetaan elokuun aikana.
Taiteilijat maalaamassa seinämaalausta Ranta-Kartanon pysäköintitalon julkisivuun

Lahden Ranta-Kartanon pysäköintitalon teosvalinta toteutettiin kutsuperusteisena rinnakkaisena luonnostilauksena. Luonnosvaiheeseen kutsutut taiteilijat olivat Anetta LukjanovaEssi Ruuskanen ja Jani Tolin sekä taiteilijapari Heidi Katajamäki & Veera Inkeri. Valintaraati valitsi Katajamäen ja Inkerin teosehdotuksen Rantavesien haaveilija toteutusvaiheeseen.

Valintaraati kiittää Katajamäkeä ja Inkeriä siitä, että he ottivat suunnittelussaan huomioon laajalti erilaisia näkökulmia. Raadin mukaan Rantavesien haaveilija on kompositiossaan onnistunut ja taiteellisesti kiinnostava teos, jonka taidokas abstrahointi ja pohdiskeleva tunnelma tuntuu antavan katsojalle aina uutta nähtävää. Tilallisuus ja harkittu yleisvaikutelma kommentoivat hienosti rakennuksen omaa arkkitehtuuria ja ympäristöä sekä laajemmin koko Lahtea.

Rantavesien haaveilija on saanut inspiraation Ranta-Kartanon ja Pikku-Vesijärven puiston ympäristöistä, ja se on suunniteltu osaksi aluetta elävöittämään ihmisten arkea. Maalauksen maisema leikittelee olemassa olevien ja mielikuvituksellisten elementtien sekoituksella.

Teos nostaa esiin ekologisia ja esteettisiä arvoja

–Teoksen kautta tahdomme nostaa esiin ekologisia ja esteettisiä arvoja, joiden tavoittelemisen koemme olevan tärkeitä alueellisia teemoja, kertovat Katajamäki ja Inkeri teoksen lähtökohdista.

–Valitsimme luonnoksen kuva-aiheet, värit ja muodot teoksen sijoituspaikan läheisyydestä. Kasvillisuus toistaa samaa muotokieltä kuin vesiurkujen suihkulähteet, ja kivet peilautuvat kaksoiskuvana, niin kuin vedenpinta peilaa ympärillään olevaa kuvaansa. Teoksessa voi myös nähdä yhtenäisyyden Olavi Lanun veistämiin hahmoihin.

Seinämaalaus toteutetaan elokuun aikana Ranta-Kartanon pysäköintitalon luoteen puoleiseen julkisivuun. Teos tulee ilahduttamaan ohikulkijoita tulevien vuosien ajan, kunnes korttelirakentaminen jatkuu suunnitellun vesiliikuntakeskuksen osalta.

Taiteilijaparin ensimmäinen yhteinen seinämaalaus

Heidi Katajamäki (s. 1990) ja Veera Inkeri (s. 1987) ovat lahtelaisia kuvataiteilijoita. He ovat valmistuneet Lahden Taideinstituutista vuonna 2016. Katajamäki ja Inkeri ovat esittäneet teoksiaan useissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä sekä kolmessa yhteisnäyttelyssä. Ranta-Kartanoon toteutuva teos on heidän ensimmäinen yhteinen seinämaalauksensa. Tulevassa teoksessa yhdistyy kahden kuvataiteilijan kädenjälki ja kaksi eri tyyliä rakentaa kuvaa.

Teosehdotuksen valitsi valintaraati, jonka jäsenet ovat Lahden Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Eeva Jauro, ARRAK Arkkitehdit Oy:n arkkitehti (SAFA) Ari Bungers, Lahden Taiteilijaseuran puheenjohtaja taiteilija Nelli Penna, Lahden kaupungin rakennusvalvonnan kaupunkikuva-arkkitehti Armi Patrikainen, Lahden kaupunginmuseon tutkija Elisa Lindell sekä Lahden kaupungin maisema-arkkitehti Maria Silvast.

Teoksen tilaaja on Lahden kaupunki. Hankkeen taidekoordinoinnista ja tuotannosta vastaa Upeart.