Hyppää sisältöön

”Rohkeasti hakemaan työpaikkoja!” – Työvoiman kysyntä poikkeuksellisen vahvaa

Hämeen avointen työpaikkojen määrä oli huhti–toukokuussa seurantahistorian korkein, ja buumi heijastuu Lahdessa. Kesätyöpaikkojakin on edelleen runsaasti tarjolla.

Hämeen työvoimatilanteessa koettiin huhti-toukokuussa mielenkiintoinen tilanne.

– Avointen työpaikkojen määrä oli poikkeuksellisen korkea, ja sitä ei selitä pelkästään toipuminen koronapandemiasta, sanoo Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Vesa Jouppila Hämeen ELY-keskuksesta.

Jouppilan mukaan vastaavia lukuja ei nähty ennen koronapandemiaa eikä koko sinä ajanjaksona, jona nykymuotoista tilastoseurantaa on tehty vuodesta 2006.

Hämeen TE-toimistossa –  joka vastaa sekä Kanta-Hämeen että Päijät-Hämeen alueesta – oli toukokuussa avoinna 4 722 uutta työpaikkaa, mikä oli yli kaksi kertaa enemmän kuin vuodentakainen määrä 2 398 ja yli tuhat enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2019. Päijät-Hämeen luvut noudattavat samaa trendiä: tämän vuoden toukokuussa uusia avoimia työpaikkoja oli 2 518, vuosi sitten 1 244.

Päijät-Hämeen työttömien työnhakijoiden määrä (mukaan lukien lomautetut) laski 28 % toukokuusta 2020 toukokuuhun 2021. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä laski vuodentakaisesta 75 %, nuorten työttömien määrä 29 % ja ulkomaalaistaustaisten työttömien määrä 23 %.

Kesätöihin kaivataan työntekijöitä

Hämeen TE-toimistossa on tällä hetkellä avoinna noin 40 kesätyöpaikkaa Lahden kaupungin alueelle ja runsas 50 koko Päijät-Hämeen alueelle. Kesätöihin haetaan muun muassa työntekijöitä pikaruokapaikkoihin, saliapulaisia, tarjoilijoita, myyjiä, risteilytyöntekijöitä ja siivoojia.

– Koronarajoitusten purkaminen näkyy tilanteessa, ja kokonaan uuttakin liiketoimintaa on syntynyt. Mutta paikalliset yrittäjät ovat myös vastuullisia ja ovat pitäneet hyvin yllä kesätöitä, sanoo Hämeen TE-toimiston palvelujohtaja Jaana Hokkanen.

– Sillä on äärettömän suuri vaikutus, että nuoret pääsevät töihin. Työmarkkinoilla tuntuu olevan uskoa tulevaisuuteen ja positiivinen vire.

Kysynnän vilkastuminen luo uutta tarvetta työvoimalle

– Tällä hetkellä työmarkkinoilla on akuutti tilanne, joka vaatii nopeita toimia, Jouppila painottaa.

Kotimaisen kysynnän vilkastuminen näkyy myönteisesti monien yritysten tilauskirjoissa ja tarpeena palkata lisäväkeä. Erityisiä haasteita työvoiman saatavuudessa on muun muassa rakennus-, hoito-, siivous-, varasto-, myynti- ja ravintola-alojen tehtävissä.

– Samalla tulee kuitenkin tunnistaa megatrendit, mukaan lukien digitalisaatio, ilmaston muutos ja väestörakenteen muutokset, ja miten niiden kanssa tulee toimia. Seudun pitemmän ajan haaste liittyy myös kohtaantoon, eli miten koulutus ja työvoiman tarjonta saadaan paremmin vastaamaan työmarkkinoiden tarvetta, Jouppila jatkaa.

– Yritykset, viranomaiset ja oppilaitokset tekevät tiivistyvää yhteistyötä, jotta osaajia löytyy ja yrityksiin saadaan työntekijöitä erilaisiin tehtäviin. Myös kansainvälisiä osaajia tarvitaan lisääntyvässä määrin.

ELY-keskuksen rooli on muun muassa koordinoida ennakoinnin parantamiseen liittyvää verkostomaista yhteistyötä sekä edistää jatkuvan oppimisen ja elinikäisen ohjauksen kehittämistä.

Tartu hetkeen!

Tämänhetkiseen tilanteeseen Jouppila lähettää terveiset työnhakijoille:

– Rohkeasti vaan hakemaan työpaikkoja!

– Vaikka osaaminen ei joiltakin osin riittäisi, sitä voidaan tarvittaessa petrata esimerkiksi oppisopimuksilla tai työnantajan tarpeisiin räätälöidyillä rekrytointikoulutuksilla. Työnantajat tulevat usein vastaan osaamis- ja kokemusvaatimuksissa.

Teksti: Johanna Lemola
Tilastotietojen lähde: TEM/Työnvälitystilastot

Lisätietoja

Hämeen ELY-keskus
Vesa Jouppila, johtaja, Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualue
vesa.jouppila@ely-keskus.fi

Hämeen TE-toimisto
Jaana Hokkanen, palvelujohtaja
jaana.hokkanen@te-toimisto.fi