Hyppää sisältöön

Ruokahävikin vähentämisessä yhteistyö on tärkeää – Lahden keskustelutilaisuudessa olivat esillä hyvät esimerkit ja kehitystarpeet

Lahden tavoitteena on olla jätteetön kiertotalouskaupunki vuoteen 2050 mennessä. Kiertotalouden edistämiseksi tarvitaan mukaan kaikkia toimijoita. Kaupungintalolla kokoonnuttiin 21.2. yhteiseen keskustelutilaisuuteen, joka käsitteli ruokahävikin vähentämistä ja käyttökelpoisen ruoan parempaa hyödyntämistä.

Päijät-Hämeen Liiton yhtenä älykkään erikoistumisen kärkenä on ruoka ja juoma, eli ruokajärjestelmän kehittäminen nähdään alueella tärkeänä. Tilaisuudessa kuultiin malliesimerkki Vantaan Yhteisen Pöydän ruoka-aputoiminnasta. Lahden Diakonialaitos-säätiö esitteli työllisyyttä edistävää ja ruoka-aputoimintaa tukevaa hanketta, jossa valmistellaan omaa toimintamallia Lahteen. Päijät-Hämeen hyvinvointialue pilotoi parhaillaan monitoimijaista yhteistyötä ruoka-aputoiminnassa.

Hyvistä ratkaisuista esillä olivat Koulutuskeskus Salpauksen maksuton hävikkiruoka oppilaille sekä Osuuskauppa Hämeenmaan jatkuvasti kehittyvät tilausjärjestelmät, tuotteiden hinta-alennukset ja yhteistyö ruoka-aputoimijoiden kanssa. Operaatio Avoin Ovi on hyvin merkittävä ruoka-avun toimittaja alueella, jonka toiminta perustuu aktiiviseen vapaaehtoistoimintaan.

– Ruokahävikin vähentämiseksi ja kestävämmän ruokajärjestelmän luomiseksi on tärkeää tehdä laajaa yhteistyötä niin kolmannen sektorin, yritysten kuin julkisten toimijoiden välillä, tiivistää ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi.

Lahden kaupungin ja LAB-ammattikorkeakoulun järjestämä keskustelutilaisuus oli osa EU-rahoitteista CITISYSTEM-hanketta, jolla edistetään biokiertotalouden systeemistä muutosta kaupungeissa.