Hyppää sisältöön

Sataman piipun asukastilaisuus tarjosi näkökulmia asemakaavan valmistelijoille

Ilmakuva sataman piipusta

Lahden satamassa sijaitsevan vanhan lasitehtaan piipun kunto herätti keskustelua asukastilaisuudessa 28.3. Aihe oli talven mittaan esillä myös julkisuudessa, sillä vuonna 1954 rakennetun piipun huono kunto vaatii korjaamista tai purkamista.

Asukastilaisuus järjestettiin, jotta saataisiin selville, millaisia näkökulmia lahtelaisilla aiheeseen on. Puheenvuoroissa ja kommenteissa nostettiin esiin piipun asema osana teollista historiaa, mutta myös sen vaaralliseksi muodostunut kunto esimerkiksi piipun ympäristön asukkaille.

Rakennusvalvonta ei antanut omistajalle aiemmin lupaa piipun purkamiseen. Piippu on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde, joten sen tilannetta täytyy tarkastella huolella. Kuntoa, mahdollisten korjausten kustannusvaikutuksia ja rakennushistoriallista perintöä tarkastellaan osana asemakaavaprosessia. Prosessin etuna on erityisesti se, että siinä voidaan ottaa kattavasti huomioon erilaiset näkökulmat. Asemakaavan valmistelun on tarkoitus edetä tämän vuoden aikana kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Tilaisuudessa esiteltiin ja ehdotettiin piipun tulevaisuuteen lukuisia vaihtoehtoja. Piippua voitaisiin korjata huipulta, tai se voitaisiin purkaa ja muurata kokonaan uudelleen. Ehdotettuina vaihtoehtoina ovat myös osittainen purkaminen, siirtäminen tai piipun korvaaminen esimerkiksi uudella maamerkillä. Suunnittelijoita, asukkaita ja päättäjiä kiinnostaa erityisesti eri vaihtoehtojen kustannukset, joita selvitetään prosessissa seuraavaksi.

Mikäli et päässyt mukaan tilaisuuteen, voit edelleen jättää kommentteja tai lisätietoja suunnittelijoille. Kysely on avoinna 13.4. asti. Linkki: https://link.webropol.com/s/piippukysely

Asukkaille tulee myös myöhemmin mahdollisuus päästä vaikuttamaan asemakaavan luonnoksen nähtävilläolon yhteydessä.

 

Kaavatyökohde kaupungin verkkosivuilla:

https://www.lahti.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkiympariston-nsuunnittelu/asemakaavoitus/kaavatyokohteet/kartano-laiturikatu-2/

 

Harjun koulurakennuksen ja korttelin tulevaisuus esillä asukastilaisuudessa 4.4.

Tervetuloa mukaan asukastilaisuuteen keskustelemaan Harjun koulun tontin, rakennuksen ja ympäröivän korttelin tulevaisuudesta. Kaipaamme asukkailta palautetta esimerkiksi, mitä olisi tärkeää säilyttää ja millaisille tiloille ja toiminnoille olisi tarvetta tulevaisuudessa?

Tilaisuus järjestetään Harjun koulun ruokalassa (Vuorikatu 29, 15110) tiistaina 4.4. klo 17.30–19.00.

 

Lue lisää asukastilaisuudesta