Hyppää sisältöön

Suomen kunnat vahvistavat nyt ilmastojohtamistaan

Ilmastojohtaminen on johtamisen uusi kulma, johon kohdistuu Suomen kunnissa kovia odotuksia. Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti kirii ilmastojohtamisen keinoin hiilineutraaliksi Suomen ensimmäisenä suurena kuntana.

Ilmastojohtajuus tarkoittaa sovittujen ilmastotoimien entistä tehokkaampaa toimeenpanoa. Kunnat voivat ilmastojohtaen ratkaista ilmastokriisin sekä lisätä elinvoimaisuuttaan ja kilpailukykyään, säästää kustannuksia ja luoda resurssitehokkuutta. Ytimenä on ymmärtää ilmastoasioiden poikkileikkaavuus: kaikkea työtä pitää peilata ilmaston näkökulmasta.

– Esimerkiksi kouluruokailun järjestäminen ei äkkiseltään kuulosta ilmastotyöltä, mutta ruokaketjun kestävyydellä on suuri ilmastopotentiaali ja julkisilla hankinnoilla valtava volyymi. Kun teemme fiksuja valintoja, niistä saadaan hyöty irti. Myös kuljetuksilla, luomuruoan osuudella, jätteiden lajittelulla ja hävikkiruoan hyödyntämisellä on suuri vaikutus, etenkin koko Suomen mittakaavassa, Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Elina Ojala sanoo.

Kunnat kirittävät toisiaan ilmastojohtamisen valmennuksessa

Euroopan ympäristöpääkaupunkina tänä vuonna toimiva Lahti tähtää hiilineutraaliksi jo vuonna 2025, kymmenen vuotta etuajassa verrattuna Suomen kansallisiin tavoitteisiin. Tämä vaatii merkittäviä päästövähennyksiä kaikilta lahtelaisilta kaupunkilaisista suuryrityksiin. Siihen Lahti hakee nyt lisävauhtia ilmastojohtamisella yhdessä 12 muun suomalaisen kunnan kanssa.

– Ilmastojohtamisen ILMAVA-valmennus ideoitiin alun perin Lahden kanssa. Tavoitteena on kehittää kunnan kykyä vastata ilmastonmuutokseen sekä kuntajohdon kyvykkyyttä tehdä ilmastojohtamista. Lahden ympäristöpääkaupungin ohjelmaan osallistuminen mahdollistaa myös oppimisen eurooppalaisilta kaupungeilta, kertoo valmennuksen projektipäällikkö Pauliina Jalonen Kuntaliitosta.

Kuntien ilmastojohtamisen valmennukseen osallistuu poliittista ja virkakunnan johtoa sekä ilmastoasiantuntijoita. Yhteistyö tuo mahdollisuuden oppia muilta, miettiä yhdessä keinoja ja saada aikaan isoja vaikutuksia. Valmennuksessa laaditaan myös vertaisarviointi kolmen suurimman mukana olevan kaupungin, Turun, Tampereen ja Lahden, kesken.

– Kaupungit ratkaisevat ilmastokriisin globaalisti. On tärkeää, että kaupungit jakavat toinen toisilleen parhaita ilmastojohtamisen käytäntöjään. Ei kannata keksiä pyörää uudestaan, kun ilmastotoimilla on jo valtava kiire, Ojala sanoo.

ILMAVA-kunnat kokoontuvat Lahteen 8.–9. syyskuuta tilaisuuteen, jossa käsitellään mm. ilmastonmuutokseen sopeutumista, kuntien ilmastotekoja sekä ilmastokysymysten vaikutusta kuntien talouden ja toiminnan suunnitteluun.

Euroopan ympäristöpääkaupunkikilpailu kannustaa tekoihin ja tiedon jakamiseen

Myös eurooppalaisten kaupunkien ympäristövaikuttajien katseet kohdistuvat kuluvalla viikolla Lahteen: täällä valitaan Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelle 2023. Euroopan komission järjestämän ympäristöpääkaupunkikilpailun voittaa yksi kaupunki, joka on kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin sekä toimii esimerkkinä ja inspiraationa muille kaupungeille. Samassa tilaisuudessa jaetaan myös European Green Leaf 2022 -palkinnot, joista kilpailevat pienemmät, 20 000 – 100 000 asukkaan kaupungit.

Kilpailun tavoitteena on paitsi innostaa kaupunkeja ilmasto- ja ympäristötekoihin, myös edistää tiedon jakamista eurooppalaisten kaupunkien kesken.

Tämän vuoden ympäristöpääkaupungilla Lahdella on kunnia isännöidä palkintogaalaa, joka pidetään Sibeliustalolla torstaina 9. syyskuuta. Finalistikaupungit esittelevät ympäristötyötään kansainväliselle tuomaristolle Lahdessa keskiviikkona ja torstaina, minkä jälkeen tuomaristo valitsee voittajat.

Tapahtumassa paitsi juhlistetaan uutta ympäristöpääkaupunkia, myös vahvistetaan kaupunkien välistä yhteistyötä. Lahdelle kansainvälisten arvovieraiden saapuminen kaupunkiin on oiva tilaisuus jakaa tietoa omista ympäristöratkaisuistaan.

Lisätietoja

Elina Ojala
ympäristöjohtaja, Lahden kaupunki
p. 0444826376
elina.ojala@lahti.fi

Pauliina Jalonen
ILMAVA-valmennuksen projektipäällikkö, Suomen Kuntaliitto
p. 050 501 8602
pauliina.jalonen@kuntaliitto.fi