Hyppää sisältöön

Suunnitteilla muutoksia avoimeen varhaiskasvatukseen sekä päiväkotien ilta-, viikonloppu- ja vuorohoitojärjestelyihin

Kaupungin talousarvion 2024 mukaisesti selvitetään parhaillaan avoimen varhaiskasvatuksen järjestämistapaa. Selvitettävänä on myös päiväkotien ilta-, viikonloppu- ja vuorohoidon järjestämismahdollisuus alueellisesti nykyistä harvemmissa yksiköissä. Sivistyslautakunnalle esiteltiin suunnitelmia kokouksessa 12.12.2023.

Palveluita käyttäviltä huoltajilta pyydetään palautetta valmistelussa olevien muutosesitysten mahdollisista vaikutuksista 2.–12.1. 2024. Huoltajille viestitetään kyselystä erikseen. Henkilöstön kanssa asia käydään läpi tammikuun alkupuolella. Asiat etenevät päätettäväksi sivistyslautakunnan tammikuun 2024 kokoukseen.  

Avoimen varhaiskasvatuksen nykytilanne ja vaihtoehtoinen esitys 1.8.2024 alkaen 

Tällä hetkellä avoimen varhaiskasvatuksen toimipaikkoja ovat eteläisellä alueella Jalkarannan monitoimitalo ja Launeen Perhepuisto, pohjoisella alueella Tanssimäen kerhotila sekä itäisellä alueella Hirsimetsän, Loviisanpässin ja Nastolan kerhotilat. Toiminta-ajatuksena on 2–5-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä hyvinvoinnin edistäminen.   

Nykymuotoisen avoimen varhaiskasvatuksen vaihtoehtoina esitetään, että  

  • nykymuotoinen toiminta päättyisi Jalkarannan, Tanssimäen, Hirsimetsän ja Nastolan toimipaikoissa, 
  • Launeen Perhepuiston ja Loviisanpässin toiminta yhdistettäisiin avoimeksi päiväkodiksi, jolloin sisältöjä kehitettäisiin ennaltaehkäisevämpään, verkostomaisempaan ja perhekeskeisempään toimintatapaan. Tämän suunnitteilla olevan avoimen päiväkodin lisäksi kerhotoiminnan nykyiset lapset voivat jatkossa halutessaan käyttää päiväkoteja alueellisesti. Lisäksi vaihtoehtona on järjestöjen ja seurakunnan toiminta. 

Ilta-, viikonloppu- ja vuorohoidon alueittainen nykytilanne ja vaihtoehtoinen esitys 1.8.2024 alkaen 

Kaupungin varhaiskasvatuksessa Ilta-, viikonloppu- ja vuorohoidon käyttö vaihtelee yksiköittäin ja on osassa niistä vähäisempää. Sivistyslautakunnalle esiteltiin alueittainen nykytilanne eli miten päiväkodit nyt ovat Lahdessa auki normaalia laajemmin sekä vaihtoehtoinen esitys joustavasti 1.8.2024 alkaen.  

Mikäli laajempien varhaiskasvatusaikojen järjestäminen nykyisessä päiväkodissa päättyisi, huoltajilla on mahdollisuus esittää siirtotoive toivomaansa toiseen yksikköön.  

NYKYTILANNE  VAIHTOEHTOINEN ESITYS JOUSTAVASTI 1.8.2024 ALKAEN 
Eteläinen alue 
Kaarikadun päiväkoti: ilta-, viikonloppu- ja yöhoitoa                                       

Launeen päiväkoti: iltahoitoa 

Kanervan päiväkoti: iltahoitoa 

Ilta-, viikonloppu- ja yöhoitoa järjestettäisiin jatkossakin Kaarikadun päiväkodissa. Launeen ja Kanervan päiväkodin osalta iltahoidon jatkaminen on harkinnassa.  
Itäinen alue 
Aurinkorinteen päiväkoti: ilta-, viikonloppu- ja yöhoitoa 

Paavolan päiväkoti: ilta- ja viikonloppuhoitoa 

Humpulan päiväkoti: iltahoitoa 

Ilta-, viikonloppu- ja yöhoidon järjestäminen jatkuisi joko nykyisellään Aurinkorinteen päiväkodissa Nastolan alueella tai yöhoidon järjestämisestä siellä luovuttaisiin. Ilta- ja viikonloppuhoidon järjestäminen Paavolan päiväkodissa jatkuisi ja iltahoidon järjestäminen Humpulan päiväkodissa on harkinnassa. 
Pohjoinen alue 
Kilpiäisten päiväkoti: iltahoitoa  Kilpiäisten päiväkodin osalta iltahoidon jatkaminen on harkinnassa. 

Lisätiedot 

Lahden varhaiskasvatuspalvelut
varhaiskasvatusjohtaja Mika Harju, p. 050 559 7901 
avoimen varhaiskasvatuksen ohjaaja Tuulevi Annala, p. 050 398 7749