Hyppää sisältöön

Suurtapahtumavuosi vahvistaa Lahden asemaa tapahtumakaupunkina

Vuodesta 2023 on muodostumassa poikkeuksellinen vuosi tapahtumien osalta, kun Lahdessa järjestetään useita suuria urheilutapahtumia. Luvassa on niin juhlakisojaan viettäviä talvitapahtumia, kuin MM-tason kilpaurheilua.

Lahden kaupunki on tunnettu tapahtumakaupunkina ja myös strategiaan on määritetty tavoitteeksi kehittyä kansainvälisenä urheilu-, matkailu- ja tapahtumakaupunkina. Tätä kohti Lahti ottaa ison harppauksen, kun kaupungissa järjestetään vuonna 2023 useita, kansallisen ja kansainvälisen tason, urheilutapahtumia. Kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan Lahden on vastattava tapahtumajärjestäjien huutoon.

– Tapahtumat vaativat ihmisiä ja infrastruktuuria. Lahdella on pitkä historia tapahtumakaupunkina, kun Salpausselän kisat täyttävät sata vuotta. Toivon, että tämän vuoden jälkeen Lahden kyvykkyys järjestää tapahtumia on noussut vielä seuraavalle tasolle ja meillä on yhä enemmän ihmisiä, jotka osaavat tehdä tapahtumia ja ovat niistä innostuneita, Timonen maalailee.

Timonen puhui suurtapahtumavuoden tapahtumajärjestäjille helmikuun alussa pidetyssä tilaisuudessa ja toivoi että tapahtumat tekisivät yhteistyötä.

– Oppikaa toisiltanne ja vierailkaa toistenne tapahtumissa. Olen iloinen, että te olette viemässä Lahtea ja Suomea eteenpäin tapahtumapaikkoina, Timonen kannustaa.

Vuosi alkaa juhlakisojen merkeissä

Suurtapahtumavuosi käynnistyy talviurheilun merkeissä, kun Finlandia-hiihto hiihdetään 50. kerran helmikuun lopulla.

Toinen pyöreitä vuosia viettävä tapahtuma on Salpausselän kisat, joka juhlii satavuotista taivaltaan päättämällä maailmancupin kauden 24.-26.3.2023. Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu on tyytyväinen lipunmyyntitilanteeseen.

– Lipunmyynti vetää todella hyvin ja esimerkiksi VIP-puolella lauantain osalta pitää olla nopea, jos haluaa paikkansa siellä varmistaa, Kolu vinkkaa.

Uusi tapahtuma Lahdessa on sen sijaan Hopeasompa, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Salpausselän harjujen maisemissa. Maaliskuun alussa järjestettävä kilpailu kerää Lahteen 10–16-vuotiaita nuoria lupauksia, jotka mittelevät mestaruuksista kolmessa lajissa: maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

Kesällä paljon kansallista ja kansainvälistä väriä

Talven tapahtumien jälkeen katse kääntyy kesään, kun Lahdessa järjestetään useampi kansallinen ja kansainvälinen urheilutapahtuma.

Kesäkauden aloittaa uusi tapahtuma, kun Valtteri Bottaksen ideoima pyöräilytapahtuma valloittaa Lahden seudun soratiet kesäkuun alussa. FNLD GRVL:n paikallisista järjestelyistä vetovastuun ottanut Kalle Kotiranta odottaa jännittyneenä uuden tapahtuman vastaanottoa. Reitit ovat jo valmiina ja puolet tavoiteosallistujamäärästä jo kasassa.

– Tavoite on saada 1500 osallistujaa, joista suurin osa Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa sorapyöräily on ohittanut suosiossa maantiepyöräilyn jo vuosia sitten ja laji on kovassa nosteessa.

Kesäkauden toinen iso kansainvälinen urheiluspektaakkeli pitää sisällään paitsi pyöräilyä, myös uintia ja juoksua. IRONMAN 70.3 on jo viidettä kertaa Lahdessa järjestettävä karsintakilpailu, joka järjestetään tuttuun tapaan sataman ja Sibeliustalon ympäristössä heinäkuun alussa. Se, mikä on poikkeavaa, on karsintakilpailun osallistuvien tavoite: Triathlonin puolimatkan MM-kisat Lahden urheilukeskuksessa 26.-27.8.2023. Viralliselta nimeltään VinFast IRONMAN 70.3 World Championship Lahti on 6000:n huipputriathlonistin tiukka taistelu maailmanmestaruustitteleistä.

Toinen tulevan kesän merkittävä teema tapahtumissa on kansallisen huipputason kilpailut. Lahdessa järjestetään heinä-elokuun taitteessa ensin yleisurheilun Kalevan kisat ja heti perään seuraavalla viikolla peräti 25:n eri lajin suomenmestaruuskilpailut SM-viikon aikana.

Yleisurheilun suomenmestaruudet jaetaan Lahdessa nyt kuudennen kerran, kun Kalevan kisat järjestetään urheilukeskuksessa 27.-30.7.2023. Lahden Ahkeran hallituksen jäsen Pekka Mäki-Reinikka on luottavaisin mielin, että Suomen yleisurheiluväki löytää tiensä Lahden stadionille.

– Kalevan kisat on instituutio suomalaisessa urheilussa. Yleisurheilu elää tällä hetkellä kovassa nosteessa, joten odotamme että yleisöä tulee hyvin. Tavoitteena on saada 15 000–20 000 katsojaa paikan päälle, Mäki-Reinikka toteaa.

Tuoreempi tuttavuus sen sijaan on SM-viikko, joka järjestetään Lahdessa ensimmäistä kertaa. Ruotsin SM-Veckanista inspiraation saanut monilajitapahtuma järjestettiin Suomessa ensi kerran helmikuussa 2016 ja se kuuluu osana Suomen Olympiakomitean palvelutarjontaa.

Tapahtumiin virtaa vapaaehtoispankista

Suurtapahtumavuoden myötä Lahden kaupunki ottaa uudenlaista roolia tapahtumajärjestäjien tukena. Tammikuussa Lahden kaupunki avasi vapaaehtoispankin niille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään kesän urheilun suurtapahtumissa vapaaehtoisina. Mukana kokeilussa on viisi tapahtumaa: FNLD GRVL, IRONMAN 70.3 -karsintakisa ja MM-kisat, Kalevan kisat ja SM-viikko. Luvassa on siis monipuolinen kattaus kotimaista ja kansainvälistä huippu-urheilua.

Tapahtumissa tarvitaan yhteensä 2 000 vapaaehtoista, ja se on annettu myös vapaaehtoispankin ensimmäisen toimintavuoden tavoitteeksi. Tapahtumakoordinaattori Tea Kosunen kannustaa lähtemään rohkeasti mukaan toimintaan.

– Kaupungin ylläpitämän pankin kautta on tarkoitus houkutella ennen kaikkea uusia ihmisiä, jotka eivät välttämättä aiemmin ole tapahtumissa vapaaehtoisina työskennelleet. Toimintaan pääseekin mukaan matalalla kynnyksellä täyttämällä omat tietonsa sähköisessä järjestelmässä ja valitsemalla vähintään yhden kesän tapahtumista. Ahkerimmat voivat kerätä koko sarjan ja saada paljon kokemusta erilaisista tehtävistä, Kosunen toteaa.

Lahden kaupungin ylläpitämään vapaaehtoispankkiin sekä suurtapahtumavuoden tapahtumiin voi tutustua paremmin osoitteessa lahti.fi/suurtapahtumavuosi.

Aihealueet