Hyppää sisältöön

Taidolla-diginäyttely esittelee Wellamo-opiston kuvataiteen ja käsityön oppilastöitä

Ensimmäistä kertaa Wellamo-opiston kuvataiteen ja käsityön oppilastöiden näyttelyt on koottu yhdeksi diginäyttelyksi. Oppilastöiden diginäyttely on avoinna 31.3.-30.6.2022. Kevään kuluessa näyttely vielä täydentyy.

Taidolla-diginäyttely esittelee monipuolisesti Wellamo-opiston lukuvuoden 2021 – 2022 taide- ja taitoaineiden opetusta ja osaamista. Näyttely rakentuu eri-ikäisten vasta aloittaneiden tai pitkään harrastaneiden kuvataiteen ja muotoilun, käsityön sekä taiteen perusopetuksen oppilastöistä otetuista valokuvista. Linkki diginäyttelyyn löytyy Wellamo-opiston verkkosivuilta.

Diginäyttely kokoaa yhteen seudullista toimintaa, siihen on helppo tutustua ja sen ääreen voi palata yhä uudelleen. Suunnittelijaopettaja Tiina Meriläinen kertoo, että perinteisesti kansalaisopiston kevätnäyttelyyn on koottu kuluneen lukuvuoden aikana valmistuneita töitä.
– Nyt näihin kaikkiin töihin yli seutukuntarajojen voi tutustua verkossa. Osaamista ja tekemistä jaetaan paljon myös some-kanavien kautta.
– Näyttelyt ovat keskeinen osa käsitöiden ja kuvataiteen opiskelua. Opiskelijoille omien töiden ja osaamisen esille tuominen on merkityksellistä, Meriläinen jatkaa.

Töiden innoittajina luonto ja vesi

Lukuvuoden kantavana teemana useissa ryhmissä on ollut Lahti ympäristöpääkaupungin innoittamana luonto ja vesi. Opetuksessa on lisäksi painotettu vastuullisuuden ja kestävän kehityksen teemoja.

Meriläinen kertoo, että käsityön näyttelygalleriassa voi tutustua muun muassa puutöihin, vaateompeluun, saippuanvalmistukseen, korjausompeluun sekä luonnonväreillä värjäämiseen.
– Käsityöluokan ikkunalaudat täyttyivät isoista lasisista kasvivärjäyspurkeista. Tuloksena saatiin yllätyksellisiä lankavärejä. Kudonnassa jämälankoja kudottiin kangaspuilla kahteen kertaan, mistä muodostui ryijymäinen tekstiili.

”Maailmaa pelastetaan laatikko kerrallaan”

Kuvataiteen näyttelygalleriassa on esillä muun muassa öljy-, akryyli- ja akvarellitöitä, taidegrafiikkaa, valokuvausta, lasitöitä, posliininmaalausta ja keramiikkaa.

Suunnittelijaopettaja Leila Kaltiainen kertoo, että lasitöissä näkyy vastuullisuus ja nollahävikkiteeman mukaisesti käytetään myös kierrätettyjä materiaaleja ja värejä.

– Taidegrafiikassa kokeiltiin painaa kasveilla ja laattoina käytettiin kierrätettyä kartonkia, Kuvataiteen tunneilla tehtiin maalauskokeilu jopa marjoista ja kukista tehdyllä värillä.  Keramiikan kursseilla pilalle kuivuneet polttamattomat savet ja saviesineet muokattiin uusiosaveksi uusia muotoiluja varten.
– Eräällä kurssillamme on piirretty ja maalattu kuvia jopa poisheitetyille pahvipakkauksille. Kurssin opettaja kertoikin, että näin he samalla pelastavat maailmaa laatikko kerrallaan.

Kaltiainen jatkaa vielä, että taiteen perusopetuksen lapsioppilaiden tuotoksissa näemme esimerkiksi merenneitoja, simpukoita ja käsinpainetuissa kankaissa syksyistä ilmettä puunlehtineen ja sienisatoineen.

Wellamo-opisto on Suomen suurin seudullinen kansalaisopisto

Wellamo-opistossa on kurssitarjontaa kaikenikäisille. Wellamo-opistossa voi harrastaa ja opiskella tavoitteellisesti kieliä, kuvataiteita, käsityötä, liikuntaa, tanssia, tietotekniikkaa, musiikkia, teatteri- ja sanataidetta, sukuhistoriaa sekä monia muita aineita ja sisältöjä vuosittain vaihtuvalla tarjonnalla. Opisto tarjoaa lukuvuosittain lähes 1700 kurssia.

Wellamo-opisto on Lahden kaupungin ylläpitämä seudullinen kansalaisopisto Päijät-Hämeessä, toimintaa on myös Asikkalan, Hollolan, Kärkölän, Myrskylän, Orimattilan ja Padasjoen kunnissa.

Lisätiedot

Wellamo-opisto
suunnittelijaopettaja Leila Kaltiainen p. 050 398 5853 leila.kaltiainen@wellamo-opisto.fi

wellamo-opisto.fi/taidolla

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

INFO

Wellamo-opiston oppilastöiden Taidolla-diginäyttely on avoinna 31.3.-30.6.2022

Taidolla-diginäyttelyssä on kuvia vapaan sivistystyön aikuisten ja erityisoppijoiden sekä taiteen perusopetuksen lasten ja aikuisten ryhmissä valmistuneista töistä. Lisäksi on dokumentoitu luovaa tekemistä oppitunneilla. Taidolla -näyttelykokonaisuus muodostuu viidestä eri osasta:

  • kuvataide ja muotoilu
  • käsityö
  • luonto ja vesi, aikuisten taiteen perusopetus
  • Luonnon Taikaa, taide- ja muotoilukoulu Taika
  • kuvataide ja käsityö, Taiteen perusopetus

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Kuvat Markus Ketola

Maalauksen kukista muodostuva viehättävä pinta kertoo, että luonto-ornamentiikka inspiroi opiskelijoita sekä kuvataiteessa että käsitöissä.

Lasitöissä opettajat ovat ohjanneet kurssilaisiaan käyttämään töissään kierrätyslasia ja -värejä vastuullisesti nollahävikki-teemalla, materiaaliksi soveltuu esimerkiksi ikkunalasin jäännöspalat