Hyppää sisältöön

Tarinallistetut liikuntaharjoitukset jatkuvat Hiihtomuseossa

Tarinallistetut liikuntaharjoitukset jatkuvat Hiihtomuseossa toukokuulle 2024 asti. Harjoitukset syntyivät Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä -hankkeessa, joka käynnistyi syksyllä 2023 ikärikkaille suunnatuilla muistelutapahtumilla.
Kuvassa Ohjaaja Leena Vilponen sekä Jarmo Saarela, joka kokeilee kiinalaista taiji-liikuntaa Vilposen ohjauksessa.

Neljä liikunnan alan ammattilaista suunnitteli vuodenvaihteessa muistojen pohjalta liikuntaharjoituksia. Ohjaajista tanssitaiteilija Leena Keizer on kulttuurin moniammattilainen, Leena Vilponen on ohjannut kiinalaista taijiliikuntaa yli 30 vuotta, Tarja Kindstedt on muistikuntoutuksen asiantuntija ja Wellamo-opiston suunnittelijaopettaja Päivi Vihma on liikunnan opettaja ja muusikko.

Hauskoja hetkiä, heittäytymistä ja uusia näkökulmia

Tähän mennessä harjoituksiin on osallistunut lähes 150 ikäihmistä. Kolmen eri teeman, Salpausselän kisojen, lumileikkien ja hiihtoretkien, pohjalta suunniteltujen liikuntaharjoitusten osallistujat ovat olleet yksimielisiä liikunnan mielialaa parantavasta vaikutuksesta. Valtaosa palautetta jättäneistä on pitänyt sisältöjä mielenkiintoisina.

– Erittäin mukavalla tavalla yhdistetty monta elementtiä, kuvailee Laulaen Salppurin kisoihin -harjoitukseen osallistunut eläkeläinen.

– Elämykselliset harjoitukset antavat ihan uudenlaista näkökulmaa tuttuihin aiheisiin, kuten Salpausselän kisoihin, kertoo Liikkeellä muistia aktivoimaan -harjoitusta kokeillut lahtelainen ikärikas.

Tulevien harjoitusten aikataulut ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Hiihtomuseon verkkosivuilta. Kevään harjoituksiin osallistuminen on maksutonta kaikille yli 65-vuotiaille. Liikuntaosuudet on suunniteltu niin, että ne soveltuvat eritaustaisille liikkujille. Harjoituksia elävöittävät museon kokoelmien arkistokuvat.

Muistot liikkeeksi -hankkeen tavoitteena on kehittää Hiihtomuseon senioriyleisötyöhön uusia toimintamalleja, jotka lisäävät ikäihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Ajatuksena on liikkumisen ja kulttuuriperinnön yhdistäminen, sekä sosiaalisen ja osallistavan toiminnan mahdollistaminen.

Lisätietoja

Projektitutkija Mira Arkko
044 483 1799
mira.arkko@lahti.fi

Tutkija Ulla Viljanen
044 483 1578
ulla.viljanen@lahti.fi

Projektipäällikkö Suvi Kuisma
050 398 5521
suvi.kuisma@lahti.fi

Kuva Karoliina Redsven

 

Lahden museot tuottavat elämyksiä ja huolehtivat siitä, että lahtelainen ja päijäthämäläinen kulttuuriperintö säilyy myös seuraaville sukupolville. Muistamme Lahes kaiken.

Hiihtomuseo
Radio- ja tv-museo Mastola
Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva
Lahden Historiallinen museo (avautuu 6.6.2024)