Hyppää sisältöön

Tuberkuloosialtistus Riihelän päiväkodissa

Lahtelaisessa Riihelän päiväkodissa Uotilankadun toimipisteessä on touko-kesäkuussa 2021 altistunut tuberkuloosille 31 lasta ja 11 työntekijää.

Kaikki tuberkuloosille altistuneet päiväkodin lapset ja työntekijät on kartoitettu ja heihin on oltu yhteydessä. Myös päiväkodin koko henkilöstölle ja kaikille huoltajille on tilanteesta viestitetty

Altistuneet lapset tutkitaan Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenpoliklinikalla. Tarvittaessa lapselle aloitetaan tuberkuloosin suojalääkehoito. Lapset voivat olla varhaiskasvatuksessa tavalliseen tapaan.

Altistuneet työntekijät tutkitaan työterveyshuollon kautta, ja he voivat olla töissä tavalliseen tapaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä Infektiolääkäri Marjo Vuorela kertoo, että vain pieni osa tuberkuloosille altistuneista saa tartunnan ja että vain pieni osa tartunnan saaneista sairastuu myöhemmän elämänsä aikana tuberkuloosiin.
– Tuberkuloosi on lääkehoidolla parannettavissa oleva infektiosairaus.

Vuorelan mukaan tartuntatautilaki velvoittaa tutkimaan tartuttavalle tuberkuloosille altistuneet ja mahdollisesti tartunnan saaneet henkilöt.
– Tutkimukset ovat tartuntatautilain mukaan tutkittavalle ilmaiset.

Tuberkuloosi on mykobakteerin aiheuttama sairaus, joka ilmenee tyypillisesti keuhkoinfektiona. Se tarttuu ilman välityksellä, mutta ei esineiden, lelujen, kirjojen tai käsien välityksellä. Tuberkuloosin tarttumiseen vaaditaan usein pitkäaikainen ja läheinen kontakti sairastuneen tartuttavan henkilön kanssa.

Riihelän päiväkoti toimii kahdessa toimipisteessa, Uotilankadulla sekä esiopetusryhmät Kasakkamäen koulun tiloissa. Varhaiskasvatuspaikkoja päiväkodissa on yhteensä 139 ja henkilöstöä kolmisenkymmentä.

Lisätietoa

tuberkuloosista useilla kielillä: http://www.tuberkuloosi.fi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Infektiolääkäri Marjo Vuorela, marjo.vuorela@phhyky.fi
Harjun terveys, Tartuntataudeista vastaava lääkäri Jukka Majuri, jukka.majuri@harjunterveys.fi