Hyppää sisältöön

Tukea tarjolla päijäthämäläisille

Tukea on saatavilla, jos ajankohtainen maailmantilanne herättää huolta ja pelkoa. Sivulle on koottu tahoja, jotka tarjoavat keskusteluapua.

Sodan syttyminen Euroopassa voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Tarjolla on monipuolisesti tukea niin lapsille kuin aikuisille. Tärkeää on, ettei jää ahdistavien ajatusten kanssa yksin vaan hakee keskusteluapua.

– Läheisten tuki, arkisista asioista keskustelu ja yhteydenpito ovat tärkeitä silloin, kun alkaa ahdistaa. Arkirutiineista kiinni pitäminen helpottaa ahdistusta ja huolta. Riittävä uni, syöminen, liikunta ja mielekäs tekeminen parantavat mielialaa. Läsnäolo, kuunteleminen ja keskusteleminen ymmärrettävillä käsitteillä ovat tärkeitä erityisesti lasten kanssa. Tilanne herättää myös aikuisissa tunteita, mutta lasten ja nuorten kanssa keskustelussa aikuisten olisi tärkeää säilyttää rauhallisuus. Myös älylaitteiden käytöstä ja uutisoinnin seuraamistarpeesta kannattaa keskustella kodeissa. Verkossa liikkuu paljon myös väärää tietoa, tähdentää toimialajohtaja Mika Forsberg Päijät-Sotesta.

Kouluissa aikuiset voivat tukea lapsia ja nuoria keskustelemalla tilanteesta. Turvallisuuden tunteen ylläpito on aikuisten tärkein tehtävä myös kotona. Lasten ja nuorten kysymyksiin vastatessaan aikuiset antavat turvaa.

Opetushallitus on lähettänyt ohjeita varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa | Opetushallitus (oph.fi)

Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa myös hiihtolomaviikon aikana, ja nuorisotilat ovat nuorille avoinna. Lisätietoja nuorisopalvelujen verkkosivuilta: lahti.fi/nuorisopalvelut

Lahden seudun kriisikeskus

Lahden seudun kriisikeskus tarjoaa keskusteluapua aikuisille erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa. Palvelu on maksutonta ja palvelua saa myös englannin kielellä.

Kriisivastaanoton ajanvaraus ma–pe klo 9–10.30 p. 03 877 660.

Aukioloajat: ma–pe klo 9–16 (myös klo 16 jälkeen sopimuksen mukaan).

Kriisikeskuksen käyntiosoite: Rautatienkatu 19 B (Lanun aukio), 3. krs. (ovisummeri 53)

Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin

Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111

Nuorille suunnattu Sekasin-chat on auki joka päivä ma–pe klo 9–24, la-su klo 15-24. www.sekasin.fi

Aikuisille suunnattu Tukinetin Solmussa-chat auki ma–to klo 15–19, www.tukinet.net

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin ja chat-palvelu.

Puhelin päivystää numerossa 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20

Lasten ja nuorten chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.

Lasten ja nuorten chat – Nuortennetti

Kirkon keskusteluapu

Evankelisluterilaisen kirkon valtakunnallinen keskusteluapu  ja kirkon valtakunnallinen Palveleva Puhelin on avoinna joka päivä klo 18–24, numerossa 0400 221 180.

Kasvokkaista keskusteluapua tarjoavat seurakuntien papit ja diakonit. Yhteystiedot löytyvät oman seurakunnan sivuilta Seurakunnat – evl.fi

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Turvakoti

Turvakoti palvelee 24/7 osoitteessa Launeenkatu 8, 15100 Lahti, p. 03 875 090.

Palveluja tarjolla myös verkossa Apua verkossa – Ensi- ja turvakotien liitto

Päijät-Hämeen Sosiaalipäivystys

Sosiaalipäivystys huolehtii kiireellisten ja välttämättömien sosiaalipalveluiden tarpeiden arvioimisesta ja järjestämisestä kaikille väestöryhmille sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa.

Sosiaalipäivystyksessä muun muassa arvioidaan lastensuojelun tarvetta, tarjotaan psykososiaalista tukea akuuteissa kriisitilanteissa, tuetaan lähisuhdeväkivaltatilanteissa, autetaan asiakkaita akuuteissa ongelmatilanteissa ja ohjataan asiakkaita heille tarpeellisten sosiaali- ja kriisipalveluiden piiriin. Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden yleisen hätänumeron 112:n kautta.

Apua ja tukea myös

Päivitys 4.3.2022 klo 17.20