Hyppää sisältöön

Työmarkkinaseminaari 16.–17.5.2023 Lahdessa

Kunta- ja hyvinvointialojen työnantajien ja työntekijöiden edustajien yhteinen tapahtuma kokoaa Lahteen lähes 600 osallistujaa. Kunta-alan yhteistyöllä ja yhteisellä seminaarilla on pitkät perinteet. Nyt ajankohtaisten työmarkkinanäkymien ja trendien yhteinen tarkastelu jatkuu kunta- ja hyvinvointialan yhteistyönä. Työmarkkinaseminaarissa käynnistyy myös Tärkein sijoitus -yhteiskampanja julkisen työn merkityksen puolesta.
Sibeliustalon Metsähalli on puuarkkitehtuurin taidonnäyte.

Työmarkkinaseminaarin 16.–17. toukokuuta Sibeliustalossa järjestävät yhteistyössä Lahden kaupunki ja KOKO Lahti Oy, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä kunta-alan ja hyvinvointialojen pääsopijajärjestöt: Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry.

Poimintoja ohjelmasta

Kaksipäiväisessä seminaarissa keskustellaan muun muassa siirtymästä hyvinvointialueille ja palkkausjärjestelmien muutoksesta. Aiheena on myös Inhimillisesti kestävä työelämä ja se, miten hyviä asioita tapahtuu.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara puhuu Suomen työmarkkinakentän murroksesta ja valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Maijanen Suomen talouden haasteista ja mahdollisuuksista.

KT:n ja pääsopijajärjestöjen puheenjohtajien paneelissa keskustellaan ajankohtaisista työmarkkina-asioista. Paneeliin osallistuvat KT:n hallituksen jäsen Kirsi-Marja Lievonen ja toimitusjohtaja Markku Jalonen sekä Jukon puheenjohtaja Katarina Murto ja OAJ:n toiminnanjohtaja Mari Keturi, JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch ja Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sekä Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Seminaarin avaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Toisen seminaaripäivän aamunavauksena kuullaan Kevään ääniä, kun Sinfonia Lahti johdattaa seminaariväen kohti kesää. Konsertin johtaa Atso Almila. Kaksipäiväisen seminaarin juontajaa Jussi-Pekka Rantanen.  

Seminaariohjelmaan voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla www.kt.fi/tapahtumat/2023/tyomarkkinaseminaari  

Suomen tärkein sijoitus -kampanja alkaa

Työmarkkinaseminaarissa käynnistyy myös Tärkein sijoitus -yhteiskampanja julkisen työn merkityksen puolesta.

– Julkinen työ on Suomen tärkein sijoitus, koska sen tuottamat palvelut kannattelevat Suomea kaikkina aikoina. Tämä ei tapahdu automaattisesti, vaan sen eteen on tehtävä työtä, sanovat KT ja kunta- ja hyvinvointialan järjestöt JUKO, SuPer, Tehy, JHL ja Jyty ensi viikolla käynnistyvässä yhteiskampanjassaan.

Ennen seminaaria maanantaina Lahdessa kokoontuu kunta-alan kehittämisjaos, jonka tehtävänä on edistää toimintatapojen uudistamista, tuloksellisuutta ja työelämän laatua johdon ja henkilöstön yhteistyönä. Kehittämisjaoksen tavoitteena on myös parantaa kunta-alan houkuttelevuutta. Lahti on mukana kehittämisjaoksessa, jossa on työnantajan ja henkilöstön edustajia yhteensä 11 kunnasta. Maanantaina kokouksen teemana on nuoret työelämässä ja kunta-alan houkuttelevuus.

Lahden kaupungin henkilöstöjohtaja Mira Keitaanranta toteaa, että kaupungin palveluilla tuotamme arvoa yhteiskunnalle, yksilöille, yhteisöille ja elinkeinoelämälle.
– Kuntatyönantajana olemme ylpeitä roolistamme. Lahdessa haluamme edistää ja ylläpitää keskustelua julkisen työn arvosta.

Keitaanranta painottaa, että on ilo ja kunnia olla mukana järjestämässä tilaisuutta, jonka ytimessä ovat hyvän yhteistyön ja luottamuksen rakentaminen sekä merkityksellinen työelämä.
– Tämä ilmentää myös Lahden henkilöstöjohtamisen ydintä.

Kunta- ja hyvinvointialan työmarkkinaseminaarin 2023 taustaa

Työmarkkinaseminaari on suunnattu kuntien, kuntayhtymien, hyvinvointialueiden, hyvinvointiyhtymien sekä muiden kunta- ja hyvinvointialan organisaatioiden, esimerkiksi em. tytäryhtiöiden ylimmälle johdolle, henkilöstöjohdolle ja henkilöstöhallinnon asiantuntijoille, eri toimialojen johdolle ja muille työnantaja-asemassa oleville sekä luottamusmiehille ja muille henkilöstön edustajille.

Keväällä perinteisesti joka toinen vuosi järjestettävä työmarkkinaseminaari on tunnettu aiemmin myös Rauman työmarkkinaseminaarina, ja viime vuosina Tampereen työmarkkinaseminaarina. Tänä vuonna 2023 työmarkkinaseminaari järjestetään Lahdessa, sillä samaan aikaan Tampereella pelataan jääkiekon MM-otteluita. Ensimmäinen työmarkkinaseminaari järjestettiin 1987 Raumalla.

Keitaanranta mainitsee vielä, että tapahtumakaupunki Lahti toivoo Työmarkkinaseminaarista pysyvää tapahtumaa Lahteen.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
henkilöstöjohtaja Mira Keitaanranta, p. 050 559 4065
mira.keitaanranta@lahti.fi

tapahtumajärjestelyistä
KOKO Lahti Oy, tapahtumakoordinaattori Mia Himanen, 050 398 5809
www.sibeliustalo.fi

www.kt.fi/tapahtumat/2023/tyomarkkinaseminaari
www.kt.fi/

Tärkein sijoitus -kampanjasivu aukeaa 16.5.2023 osoitteessa www.tarkeissatoissa.fi/tarkeinsijoitus. Somessa kampanja löytyy hastagilla #tärkeinsijoitus.

 

Sibeliustalo, kuva Tuomas Uusheimo