Hyppää sisältöön

Urheilukaupunki houkutteli Peltosen perheen muuttamaan

Lahdesta löytyi sujuva arki, harrastusmahdollisuudet ja uusi tuttavapiiri.

Liikunta ja urheilu vaikuttivat vahvasti Milla ja Jukka-Pekka Peltosen kolmilapsisen perheen Lahteen muuttoon. Jukka-Pekalla oli jo Espoossa CrossFit-sali ja liikuntatapahtuma, joiden rinnalle hän halusi toisen toimipisteen.

Hyvä paikka löytyi liikekumppanin ehdotuksesta Lahden Kärpäsestä, johon Peltonen pääsi kahden osakkaan kanssa rakentamaan CrossFit 8000 Salpaus -kokonaisuutta. Työt alkoivat 2020, sali avautui keväällä 2022

– En tuntenut Lahtea ollenkaan, mutta paikka ei voisi olla parempi: hiihtoladut ja Urheilukeskus ovat lähellä, samoin keskusta. Myös Lahden profiili urheilukaupunkina houkutti, Jukka-Pekka kertoo.

Salin rakentaminen piti Jukka-Pekkaa paljon Lahdessa, mutta perhe ei vielä alkuvaiheessa ajatellut muuttamista Espoosta Lahteen. Erityisen epäileväinen oli Milla, joka työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijayrityksessä Helsingissä. Mutta kun pandemia siirsi Millan työt kotiin koneen ääreen, ajatukset muuttuivat.  

– Lahden maine ei ollut kovin hyvä, mutta myös Espoossa alkoi olla piirteitä, joita emme pitäneet lapsiperheen kannalta hyvinä. Vanhimman lapsen kouluunlähtö läheni, joten sekin vaikutti, samoin isovanhempienkin mökit Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa, Milla kertoo.  

Peltoset halusivat ensin kokeilla asumista Lahden seudulla ja ostivat kesämökin Hollolasta. Perheen vakuuttivat lopulta luonnonläheisyys ja hienot ulkoilumaastot koko seudulla, etenkin hiihtokausi. 

– Missään ei ole tällaista ensilumenlatua keskellä kaupunkia ja samalla kotiovella, eikä ruuhkia ole kuin ensimmäisinä päivinä. Myös palvelut ovat lähellä, eikä tarvitse jonottaa parkkipaikkaa, Jukka-Pekka pohtii.

Koti löytyi Kärpäsestä

Kun Espoon talo meni kaupaksi, Peltoset alkoivat etsiä Lahdesta kotia. He halusivat talon Kärpäsestä läheltä koulua ja Jukka-Pekan yritystä, jotta voisivat hoitaa mahdollisimman paljon asioita kävellen ja pyörällä. Viime syksystä lähtien he ovat asuneet omakotitalossa, jossa riittää tilaa myös Millan etätyöpäiville.  

Nykyään Milla kulkee taas asiakaskäynneillä ympäri Suomea ja on tyytyväinen Lahden keskeiseen sijaintiin. Jukka-Pekallekaan matka Espoon salille ei ole kohtuuton. Isovanhemmat pääsevät hyvin avuksi sekä kotoaan että mökeiltään. 

Lahdesta on löytynyt muutenkin sujuva arki, sillä perheen kaksi pienempää poikaa ovat saaneet päiväkotipaikat yksityisen Vilinäntalojen yksiköstä läheltä kotia.  

– Olemme todella tyytyväisiä päivähoitoon, sillä yksikään hoitaja tai opettaja ei ole vaihtunut, kun sen sijaan työvoimapula pääkaupunkiseudulla on todellinen ongelma. Sanonkin, että nuoremmat lapsemme harrastavat päiväkotia, Milla sanoo. 

Koska koko perhe harrastaa liikuntaa ja urheilua, kalenterit täyttyvät treeneistä. Pojat kulkevat useimmiten vanhempien kanssa Pelicansin ja Reippaan harjoituksissa tai muuten vain luistelemassa Kisapuistossa.

Jukka-Pekka käy avannossa Mytäjäisissä, jonne pääsee pyörällä. Vanhemmat harrastavat molemmat CrossFitiä omalla salilla, josta on löytynyt kaivattu uusi ystäväpiiri. Myös moni triathlonisti ja painonnostaja käy treenaamassa salilla.

Hiihtoa aiempaa enemmän

Ja kun Lahdessa ollaan, Peltoset ryhtyivät satsaamaan aiempaa enemmän hiihtoon. Jukka-Pekka hiihti jo talvella 2023 Finlandian, ja sama kisa oli ohjelmassa molemmilla helmikuussa 2024. Koska kumpikin uskoo valmennukseen ja Milla on jopa kilpaillut aikanaan muodostelmaluistelussa, he osallistuivat CustomSportsin hiihtovalmennukseen Lari Lehtosen johdolla.  

– Olemme ehkä vähän övereitä harjoittelijoita, mutta nyt meillä on myös paremmin aikaa, kun arjen matkoihin ei kulu niin paljon aikaa, Milla nauraa. 

Toiveitakin Milla haluaa uudelle kotikaupungille esittää. Yliopisto pitäisi saada paremmin näkyviin, jotta kaupunkiin muuttavat löytäisivät myös sen kautta uusia verkostoja ja ystävyyssuhteita.    

– Ymmärrän, miksi ihmiset eivät halua muuttaa, sillä verkostojen luominen uudessa paikassa vie aikaa. Työnantajat voisivat ottaa tämän myös huomioon, kun houkuttelevat uutta väkeä, samoin yhä helpommaksi käyvän etätyön. 

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu kokonaan Kaupunkilainen lehdessä 1/24.