Hyppää sisältöön

Valtuuston juhlapäätös: Mariankadun puistosta Eliel Saarisen puisto

Kaupunginvaltuusto päätti juhlakokouksessaan 2.10.2023 juhlapäätöksenä, että uudistetun Lahden kaupungintalon uuden Torni-sisäänkäynnin puolella, Mariankadun eteläpäässä oleva puisto nimetään Eliel Saarisen puistoksi. Valtuuston juhlapäätös liittyy kaupungintalon perusparannuksen valmistumiseen ja talon suunnittelijan, arkkitehti Eliel Saarisen juhlavuoteen.
Mariankadun puistosta Eliel Saarisen puisto

Elokuussa 2023 tuli kuluneeksi 150 vuotta Lahden kaupungintalon, kaupungin kenties arvokkaimman rakennuksen ja tärkeän maamerkin suunnittelijan, arkkitehti Eliel Saarisen syntymästä. Samaan aikaan on valmistunut kaupungintalon kaksi vuotta kestänyt mittava perusparannus, joka toteutettiin sen jälkeen, kun kaupungintalo oli päätetty säilyttää alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

Kaupungintalo muodostaa Alvar ja Elissa Aallon suunnitteleman Ristinkirkon kanssa Mariankadun ainutlaatuisen seremonia-akselin, joka on myös valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö. Seremonia-akselin Vuorikadun ja Harjukadun välinen osuus on rakennettu puistoksi, koska se on ollut liian jyrkkä kaduksi.

Mariankadun puistolla ei ole asemakaavassa vahvistettua nimeä. Puisto on mahdollista nimetä ilman asemakaavamuutosta kaupunginarkkitehdin viranhaltijapäätöksellä valtuuston juhlapäätöksen jälkeen.

Puiston nimeämiselle on saatu Eliel Saarisen perikunnan suostumus.

Kaupungintalon ja Ristinkirkon välinen seremonia-akseli.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
Johanna Palomäki, kaupunginarkkitehti
p. 050 387 8715