Hyppää sisältöön

Veikko Nuutinen on Lahden kaupunginteatterin uusi dramaturgi

Olen kaivannut jo pidemmän aikaa työyhteisöä ja ilokseni se löytyi juuri täältä vönermuki- ja hyppyrimäkikaupungista. Kirjoittamaani näytelmää esitettiin täällä vuonna 2019 ja tutustuin silloin upeisiin ihmisiin ja taiteilijoihin.  Nyt haluan oppia tuntemaan talon jokaisen nurkan ja ymmärtää, miten tällainen isompi teatteritalo toimii, kertoo Veikko Nuutinen.

– Olen työskennellyt vuodesta 2010 freelancer-näytelmäkirjailijana, ja tiedän, millaista työtä se on täällä Suomessa. Kun pitkä apurahakauteni päättyi alkuvuodesta, punnitsin paljon sitä mitä teen seuraavaksi. Mietin jatko-opintoja ja ulkomaille lähtemistä ja sitten hain tänne Lahteen, Nuutinen taustoittaa.

Veikko Nuutinen (s. 1981) on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2012 valmistunut näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Nuutinen on kirjoittanut mm. näytelmät Pasi Was Here (2016), Paras Mahdollinen Maailma (2014) ja Myötätunto (2010). Näytelmäkirjailijan töiden lisäksi hän on tehnyt muita teatterialan töitä. Pasi Was Here voitti vuoden 2016 parhaan näytelmän Lea-palkinnon. Lahden kaupunginteatterissa tämä palkittu teos esitettiin vuonna 2019. Nuutisen viimeisin näytelmä on Vanhempainilta (2022).

Nuutinen löytää sanoista ja eleistä niiden väkivallan. Hän nostaa piilomerkitykset pintaan hienovaraisesti, mutta silti väkevällä tavalla. Samalla hän kuvaa nykypäivän medioiden läpitunkemaa maailmaa moralisoimatta mutta silti esittäen tiukkoja moraalisia kysymyksiä. Nuutisen teokset ovat monitulkintaisia ja väkeviä teatterielämyksiä, jotka välttävät yksinkertaistuksia ja helppoja vastauksia. Niiden kautta hyvinvoiva ja itseään edistyksellisenä ja vapaamielisenä pitävä ihminen joutuu kohtaamaan itsestään ja maailmastaan sen puolen, jonka olemassaoloa ei yleensä tahdota myöntää.

– Olen mielettömän innoissani yhteistyöstä Lauri Maijalan kanssa ja olen varma, että onnistumme suunnittelemaan tänne aivan poikkeuksellisen hienon, rohkean ja vetovoimaisen ohjelmiston, joka puhuttelee hyvin monenlaista yleisöä, Nuutinen kuvailee.
– Toivon, että varsinkaan nuoremmat tekijät eivät karsastaisi laitosteattereita, vaan näkisivät ne paikkoina, jotka on luotu myös heidän taidettaan varten ja joilla on tarjottavanaan resursseja ja turvaa. Minusta on huvittavaa, että minulla on täällä oma työhuone ja siellä Kukkapuron huonekaluja. Koetan silti välttää laitostumista. Haluan lähteä täältä parempana taiteilijana ja isompana ihmisenä.

Lahden kaupunginteatteri on yksi Lahden keskeisimmistä vetovoimatekijöistä tuottaen monipuolista ja taiteellisesti korkeatasoista ohjelmistoa kaikenikäisille useita esityksiä viikottain. Teatteriesitykset valmistetaan alusta loppuun eri ammattilaisten voimin joko itse,  tuotantoyhteistyönä tai järjestetään vierailuina.

Lahden kaupunginteatteri