Hyppää sisältöön

Viihtyisä kesä keskustassa starttaa lauantaina 25.5.

Kesäkausi tuo Hämeenkadulle kesäkatukokeilun. Väreillä, viireillä ja istutuksilla parannetaan viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta yhteistyössä kivijalkayrittäjien kanssa. Kesäkatu aukeaa koko keskustan kesänavauksen yhteydessä lauantaina 25.5. klo 12, jolloin vietetään valtakunnallista kaupunkikeskustojen kesänavaus- ja kävelykatuviikonloppua jo 17. kerran.

Kesänavaus alkaa lauantaina 25.5. klo 12 perinteisellä ja näyttävällä Samba Maracanan tanssikulkueella, jota säestää tänäkin vuonna rumpuryhmä Samba Sinestesia.  Iloinen ja värikäs kulkue lähtee liikkeelle Vesijärvenkadun ja Aleksanterinkadun risteyksestä ja kulkee Rautatienkatua pitkin Hämeenkadun Karen aukiolle.

Kesäkauden avauspäivänä avoinna olevat Hämeenkadun yritykset toivottavat lahtelaiset tervetulleiksi tutustumaan liikkeisiinsä sekä järjestävät omia tempauksiaan klo 12–15 välisenä aikana. Teeletin pop up -teehuoneessa korkataan jääteesesonki. Oskarin Pihassa nautitaan kahvilan antimista Trubaduuri Dimipopin säestyksellä klo 13–14. Möysän Musaklubin ovet ja baari ovat auki ja kesäkadun avajaiskampanjana XXL Mössö -festarilipun ostaja saa Möysä-paidan kaupan päälle.

Karen aukiolla pääsee tutustumaan Mimmit peinttaa -taidekollektiivin katutaiteilija Poppamaijaan. Yli vuosikymmenen ajan Poppamaija on luonut näyttäviä muraaleja Suomessa ja ympäri Aasiaa, Eurooppaa ja hiljattain myös Latinalaista Amerikkaa. Hänen uniikit hahmonsa ovat tehneet hänestä katutaiteen kysytyn nimen. Kesäkadulla Poppamaija luo Soundfesteille valokuvausseinän, joka kuljetetaan tapahtuman jälkeen festivaalialueelle. Soundfest järjestää myös lippukilpailuja ja pop-up -lipunmyyntiä.

Katso koko ohjelma Facebook-tapahtumasta

Ohjelman löydät myös Lahti City ry:n verkkosivuilta

Hämeenkatu suljetaan liikenteeltä avajaistapahtuman ajaksi

Kesänavauspäivänä 25.5. Hämeenkadun, Mariankadun ja Rautatienkadun välinen alue suljetaan liikenteeltä klo 11.30–15. Alueelle ei voi myöskään pysäköidä kolmetuntisen tapahtuman aikana.

”Hämeenkatu on vilkkaasti liikennöity, ahdas katu, jonka molemminpuolinen vinopysäköinti vie paljon tilaa yritysten näkyvyydestä ja kävelyalueen houkuttelevuudesta. Jotta tapahtuma voitaisiin järjestää, nostaa esiin katualueen yrityksiä ja tuoda sinne uusia toimintoja, on välttämätöntä jo turvallisuudenkin vuoksi sulkea katualue siltä osin tapahtuman ajaksi”, toteaa Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen.

Katumaalaukset ohjaavat askeleet kesäkadulle

Rautatienkadun ja Mariankadun väliselle alueelle tulee kesän ajaksi katumaalauksia kertomaan kesäkatukokeilusta. Kesäkadulle tulee myös kaksi isompaa ja näyttävämpää istutusta ja niiden kaveriksi värikkäät matalammat istutusaltaat, joissa kukkivat kesäkukat. Ilmatilaan tulee värikkäät viirit, joissa on yhtenäinen värimaailma keskustan muiden kesäsomistusten kanssa. Karen aukiolle tulee tilaa myös pyöräpysäköinnille.

”Pienetkin kokeilut voivat antaa suuntaa tulevaisuuden keskustan ja katujen kehittämiselle. Kokeilusta toivotaan palautetta lahtelaisilta ja kesäkadun käyttäjiltä. Kokeilun päätyttyä pyydämme myös yrittäjiltä palautetta ja näkemystä siitä, mikä kokeilussa toimi ja mikä ei. Meihin voi olla yhteydessä myös kokeilun aikana ja kertoa ideoista tai mahdollisista ongelmista. Kuuntelemme herkällä korvalla ja teemme tarvittaessa muutoksia”, tarkentaa Lahden kaupungin hankepäällikkö Riitta Niskanen.

Kesäkatukokeilu tuo Hämeenkadulle toivottua viihtyisyyttä

Kesäkatuprojektin suunnitteluun otettiin alusta alkaen mukaan katualueen kivijalkayrittäjät. Kyselyitä ja tilaisuuksia järjestettiin kevään aikana useita, jonka pohjalta kesäkatukokeilun sisältö rakentui.

Hämeenkadulta puuttuu kesäinen katuvihreä ja kävely-ystävällinen katutila, jota yrityksetkin ovat toivoneet. Lähdimme yhdessä Lahti City ry:n, kaupungin ja yritysten kanssa ideoimaan, mitä asialle voisi tehdä.

Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen

Yrittäjät osallistuivat aktiivisesti ideointivaiheeseen kertomalla, millaista kesäkatua he toivovat. Katualueen tukkoisuuteen ja harmauteen haluttiin muutosta. Toiveissa toistuivat näyttävät, värikkäät elementit, viirit, istutukset ja kaupunkivihreä.

”Eniten keskustelua käyntiin liikenteestä ja pysäköinnistä. Toivottiin huoltoajon helpottamista ja liikenteen vähentämistä, mutta toisaalta yrityksille oli tärkeää säilyttää pysäköintipaikat. Näiden toiveiden pohjalta kesäkatukokeilu onkin melko kevyt, helposti rakennettava ja ketterä. Sitä voidaan tarvittaessa muokata”, kertoo Lahden kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Ilona Reiniharju.

Avajaisissa liikennettä rajoitetaan, mutta muuten kesäkadulla ajetaan normaalisti koko kesän ajan. Muutama parkkipaikka on kesän ajan pois käytöstä Karen aukion kohdalla, jotta alueelle saadaan kaivattua avaruutta ja tilaa istutuksille.

Keskustan viihtyisyyttä lisäävät myös osallistuvan budjetoinnin hankkeet

Ensimmäisenä keskustan katukuvassa näkyvä asukasidea on Lanunaukiolle toteutettava sateenkaarivärein maalattu penkki. Idea penkistä esitettiin osallistuvan budjetoinnin ideointivaiheessa ja lahtelaiset äänestivät sen toteutukseen. Meneillään olevalla Pride-viikolla toteutettava osallistuvan budjetoinnin kohde tuo esiin Lahden sitoumusta moninaisuuteen ja siihen, että Lahti on kaikkien kaupunki.

Lanunaukiolle toteutuu myös kesän ajaksi miniterveysmetsä osana GoGreenRoutes-projektia, jonka rahoitus tulee kokonaisuudessaan EU Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.

Hämeenkadun kesäkatu-kokeilu toteuttaa kahta osallistuvan budjetoinnin toimenpidettä: hyppyruudukoiden maalaaminen jalkakäytävälle ja uusien aktivoivien toimintamallien kokeilut. Kesäkadun yhteydessä testataan yrittäjien aktivointimalleja sekä miten yrittäjät kaupungin tukemana voivat olla mukana toteuttamassa viihtyisää ympäristöä, Hämeenkadun tapauksessa kukkaistutuksien hoitamisessa.

Torille rakentuu kesäkuun alussa tuttuun tapaan Lahen lavan esiintymis- ja oleskelualue keinuineen ja kukkaistutuksineen sekä uutena pergolamainen viher- ja istuskelualue ns. viherpysäkki torin keskelle. Osallistuvan budjetoinnin toimenpiteenä on toteutettu mainoskampanja lahtelaisten aktivoimiseksi käyttämään Lahen lavaa.

Lahden keskustan kesäkauden ja kesäkatukokeilun avaus 2024 lauantaina 25.5. klo 12–15

Lisätiedot kesänavauksesta: Pipsa Wirtanen, toiminnanjohtaja, Lahti City ry, pipsa.wirtanen@lahticity.fi, p. 040 532 1299

Lisätiedot kesäkatukokeilusta: Riitta Niskanen, hankepäällikkö, Lahden kaupunki, riitta.m.niskanen@lahti.fi, p. 050 559 4200

Ilona Reiniharju, vuorovaikutussuunnittelija, Lahden kaupunki, ilona.reiniharju@lahti.fi, p. 050 559 4005

Kesäkatukokeilu Facebookissa