Hyppää sisältöön

Vinkkejä auton kevätpesuun

Auton kevätpuhdistus on ajankohtaista. On hyvä pitää mielessä muutama asia, jotta auton pesusta ja huollosta ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Ympäristöystävällisintä on pestä ajoneuvot autopesulassa

Suositeltavinta ja ympäristöystävällisintä on pestä auto pesulassa, josta pesuvedet johdetaan hiekan- ja öljynerottimien kautta jätevedenpuhdistamolle. Auton voi pestä myös omatoimisesti huoltoaseman tee se itse -hallissa.

Auton voi pestä satunnaisesti omalla tontilla

Pohjavesialueella pesuun täytyy käyttää pelkkää vettä. Pesuaineiden käyttö on kiellettyä, koska niiden sisältämät ainesosat ja liuottimet kulkeutuvat helposti maaperässä veden mukana aiheuttaen pohjaveden pilaantumisvaaran.

Tarkista pohjavesialueet

Pohjavesialueen ulkopuolella voi satunnaisessa pesussa käyttää mietoa ja liuotinvapaata pesuainetta. Liuotinpesuun ja ammattimaiseen tai usein toistuvaan pesuun tarvitaan aina asianmukainen hiekan- ja öljynerotin, josta vedet johdetaan jätevesiviemäriin tai muuhun hyväksyttyyn jätevesien puhdistusjärjestelmään.

Satunnaisessa pesussa syntyvät autonpesuvedet imeytetään omalla tontilla. Pesuvesiä ei saa johtaa yleisille alueille tai kaupungin sadevesiverkostoon. Sadevesiverkostosta pesuvedet päätyvät puhdistamattomana lähiympäristöön tai -vesistöön.

Pesu katu- ja tiealueilla, parkkipaikoilla ja muilla yleisillä alueilla sekä ranta-alueilla on aina kielletty.

Vaaralliset jätteet keräykseen

Jos huollat autoasi itse, muista että monet autokemikaalit, jäteöljyt ja öljyiset rätit ovat vaarallista jätettä ja ne tulee toimittaa Salpakierron lajitteluasemalle vaarallisten jätteiden keräykseen.

Vaarallista jätettä otetaan vastaan myös Roinaralli-keräyskierroksilla. Roinaralli kiertää kaikissa Salpakierron toimialueen kunnissa vuosittain touko-kesäkuussa.

Tutustu Roinaralli-keräyskierroksiin

Lisätietoja