Hyppää sisältöön

Ympäristöpääkaupunkivuosi avataan yhdessä

Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -vuosi avataan tammikuun puolivälissä juhlallisesti ja koronaturvallisesti. Avajaisten teemat ovat luonto ja vesi.

Pikku-Veskun kiertävälle esteettömälle polulle rakennetaan valoa ja ääntä yhdistävä teos, kymmenen päivää kestävä Elämysten puisto, joka on koettavissa 15.-24.1. ilta-aikaan. Myös läheinen Lanupuisto veistoksineen valaistaan.

Puistoon on vapaa pääsy, mutta ilta-aikaan sinne pääsee kulkemaan vain tietystä aloituspisteistä ja reitin voi kiertää vain yhteen suuntaan.  Kiertämistä suositellaan oman perheen tai muun lähipiirin kanssa.

– Teos on suunniteltu kierrettäväksi rauhallisesti kävellen ja sen voi kokea myös lastenvaunujen tai pyörätuolin kyydistä. Puolen tunnin teos pyörii taukoamatta koko illan ajan, tapahtumajärjestäjä Erika Poikolainen kertoo.

Marko Häkkinen vastaa teoksen audiovisuaalisesta suunnittelusta ja teknisestä toteutuksesta ja toimii taiteellisena tuottajana koko projektissa. Martta Valkeus soittaa selloa ja laulaa ja Emilia Takayama vastaa musiikkituotannoista ja musiikillisesta maailmasta.

Samaan aikaan nostetaan esille ympäristöystävällistä ruokaa kaupungin ravintoloissa. Avajaisviikon ravintolakampanja näkyy keskustan ravintoloissa, jotka ovat etsineet listaltaan yhden mahdollisimman ympäristöystävällisen ruokalajin. Ravintolat löytää ikkunatarrojen perusteella ja visitlahti.fi/greencapital-sivulta.

– Annokset on nostettu esiin ravintoloiden normaalilta listalta, ja avajaisten aikana halutaan tuoda esille miten herkullisia ja monipuolisia ne voivat olla. Niissä suositaan ainakin kasviksia, kalaa ja mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita, Poikolainen kertoo.

Ympäristöpääkaupungin avajaisviikon yhteyteen on nivottu useita muita tapahtumia. Torstaina 14.1. Sinfonia Lahden ohjelmistossa on vesiteemainen konsertti.

Malskilla järjestettävä kansainvälinen seminaari pohtii kestävää matkailua 18.1. SMASH – urheiluteknologian ja start up:ien kansainvälinen seminaari pohtii myös kestävyyttä 22.1. Malskilla. Avajaisviikko huipentuu perinteiseen lahtelaiseen talviurheilutapahtumaan kun Salpausselän kisat järjestetään 22.-24.1.

Avajaisviikolle on luvassa myös LSL:n mobiilippukampanja.

Lisätietoja avajaisviikosta löytyy GreenLahti2021 Facebook-tilin alta. Kaikki ympäristöpääkaupunkivuoden tapahtumat ovat listattuna osoitteessa greenlahti.fi/tapahtumat.

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Lassi Häkkinen

Aihealueet