Hyppää sisältöön

Ympäristöviikko on täällä taas!

 

Lahden 27. Ympäristöviikon käynnistää heti tänään Maailman ympäristöpäivänä 5.6. perinteinen Ympäristökylä, jota vietetään Vesijärven satamassa klo 16–19. Kylän ohjelmassa on mm. Lahden Ympäristöpalkinnon jako heti klo 16 jälkeen, kierrätystavarasta ja romusta rakennetuilla soittimilla musisointia, herneen istutusta ja taimimyyntiä, kuvasuunnistusta ja mielenkiintoisia toimijahaastatteluja. Koko tapahtuman ajan Kontti-auto vastaanottaa ehjää ja puhdasta tavaraa ja vaatteita lahjoituksina. Kylästä lähtee klo 17 opastettu luontoretki Lanunpuistoon ja luvassa on myös leikkimielinen kilpailu, johon yleisölläkin on mahdollisuus osallistua.

Kylässä omaa ympäristötyötään esittelee seuraavat tahot

Lipterin Oy – Kasvislounas ilman kertakäytöisiä astioita, leivonnaisia ja juomaa.

Salpakierto Oy – Lajitteluneuvontaa ja toiminallista lajitteluohjelmaa lapsille.

SPR:n Kontti secondhand-myymälä – Kontti-auto vastaanottaa lahjoituksia. Muistathan lahjoittaa vain ehjää ja puhdasta! Parin mallinuken päällä Kontin valikoimista luotuja asuja inspiraationa. Paikan päällä Kontin henkilökuntaa kertomassa toiminnastamme.

Salpausselän luonnonystävät ry – Jakaa SLL:n ja SSLY:n luontoon ja ympäristöön liittyviä lehtiä ja esitteitä, ja kertoo LuontoLiiton toiminnasta.

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry – Lintuvisa. Jaossa lintulehtiä ja harrastusvälineiden esittelyä.

Lahden Puutarhaseura ry – Puutarhaneuvontaa ja vinkkejä, taimimyyntiä, puutarhakirjojen, -lehtien ja mahdollisesti muitten puutarhajuttujen kirpputoria. Lahden Puutarhaseuran toiminnan esittelyä, tulevia tapahtumia.

Saara Kuurne – Neuvontaa, miten voi tukea luonnon monimuotoisuutta.

Lahden ympäristöneuvonta – Luontokarttoja ja vieraslajeja. Joko tiedät mitä ympäristöneuvonnasta voi lainata maksutta?

Retkeilyneuvoja Terhi Savolainen opastaa aloittelijoita onnistuneen retkeilyn saloihin ja trangian käyttöön. Tutustu maksutta lainattaviin retkeilyvälineisiin.

Villivihannesneuvoja Hilkka Karvinen kertoo ajankohtaisista villivihanneksista. Tule kyselemään, tunnista näytteitä ja opi uusia käyttötapoja tutuillekin villivihanneksille.

Luontokoulu Kaisla – Kuvasuunnistustehtävä. Toimintaa lapsille ja lapsenmielisille.

Lahden kaupunki – Esittelyssä on Climate Campaigners -ilmastosovellus, joka auttaa sinua tekemään kestävämpiä arjen valintoja. Tule tutustumaan sovellukseen ja osallistu arvontaan!

Lahden kaupunki, osallisuus ja hyvinvointi – Osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä on nyt 171 hienoa ideaa lahtelaisilta. Tule äänestämään osbu-ideoita!

Lahden kaupunki, tapahtumapalvelut – Vapaaehtoispankki, eli vapaaehtoisten rekrytointia kesän suurtapahtumiin.
Esittelyssä tapahtumien ympäristöopas ja tapahtumien hiilijalanjälkilaskuri, jotka kumpikin ovat vapaasti tapahtumien käytettävissä Lahden kaupungin nettisivuilla.

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö – Tietoa Vesienhoidosta Lahden, Hollolan ja Asikkalan alueella. Tule juttelemaan arkisista vesiensuojeluvinkeistä tai kyselemään vaikka Vesijärven kuulumisia.

Salpausselkä UNESCO Global Geopark – Tietoa mielenkiintoisista retkikohteista kuuden kunnan kansainvälisesti arvokkaalla alueella sekä toiminnasta osana UNESCO-verkostoa.

Viikko jatkuu mielenkiintoisilla tapahtumilla, poimi omasi ja tule mukaan!

Ti 6.6.

Villivihannesretki Männistönrinteelle Kärpäseen klo 10–12. Lähtö Teemuntalon edestä klo 10. Ota mukaasi kori, paperipusseja sekä halutessasi hanskat. Retken vetää villivihannesneuvoja Hilkka Karvinen.

Retkeilyopastusta aloittelijoille osallistumistila Kympissä klo 15–17. Oletko miettinyt retkeilyn aloittamista, mutta et tiedä mistä aloittaa? Mitä varusteita kannattaisi alkuun hankkia ja tarvitseeko kaikkea ostaa heti ja uutena? Minne voisi ensimmäisenä suunnata? Tule Palvelutorille juttelemaan retkeilijän kanssa retkeilystä ja tutustu maksutta lainattavaan rinkkaan varusteineen. Lainattavan trangian käyttöopastusta!

Ke 7.6.

Hyvinvointia vahvistamaan! Lahden pääkirjaston pop up-tilassa klo 15–17. Asiaa Lahden terveysmetsästä, GoGreenRoutes -hankkeen ulkoilututkimuksesta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista sekä terveyttä edistävästä ravinnosta ja liikunnan merkityksestä terveydelle. Ohjattu Tupajumppa klo 15.30, 16 ja 16.30. Tilaisuuden järjestää Luontoaskel terveyteen -ohjelma ja kaupunginkirjasto.

Renkomäen luontopolun avajaiset klo 17–19. Lähtö Tarolankatu 14. Oppaana Maiju Moilanen. Retken järjestää Lahden kaupunki ja SALPAUSSELKÄ UNESCO GLOBAL GEOPARK.

To 8.6.

Kirpputorikierros keskustan uusilla kirppiksillä klo 16–17.30. Lähtö kierrokselle Second Hand LAHTI SHOP (Aleksi 33), josta matka jatkuu Ihanat 2ND HAND & LIFE STYLE SHOP (Aleksi 29) – Kirpputori Second Hennala (Aleksi 15) – Cetori Second Hand (Vesku 11).
Tämän vuoden Ympäristöviikon teemana on kestävä elämäntapa ja mikä onkaan paremmin teemaan sopivaa kuin kierrätyksen tukeminen. Kutsummekin sinut mukaan kiertelemään yhdessä Lahden keskustan kirpputoreja. Kierros tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia aarteita ja tutustua uusiin ihmisiin. Vieraillaan neljällä kirpparilla, joista löytyy mm. vaatteita sekä kodin sisustus- ja käyttötavaraa. Kolmessa ensimmäisessä kirpparissa kussakin kierrellään 20 minuuttia ja viimeisessä vietetään loput ajasta. Viimeisellä kirpputorilla Cetori Second Handissa on myös kierroksen päätteeksi mahdollisuus juoda yhdessä kahvit.

La 10.6.

Linnaistensuon kuuntelua klo 7 alkaen.  Lähdetään kesäaamun rauhalliselle aistiretkelle
klo 7 Korvenrannantie 262 parkkipaikalta. Retken järjestää Salpausselän Samoojat ry.

Lisäksi koko viikon jatkuvat tapahtumat

Kirjastojen julistenäyttelyt 1.–18.6. kirjastojen aukioloaikojen mukaisesti jokaisessa Lahden kirjastossa on nähtävissä lahtelaisten koululaisten taiteilemia julistekilpailutöitä.

Rihmat kiertoon -tekstiilijätteen vastaanotto Palvelutorilla 30.5.–9.6. Tuo pussillinen puhtaita poistotekstiilejä (ei alusvaatteita, tyynyjä, peittoja, mattoja) ja saat kiitokseksi lipun kahville tai maauimalaan. Lippu on hyödynnettävissä keräysjakson ajan 30.5.–9.6. Voit viedä poistotekstiiliä myös muihin keräyspisteisiin (kierrätyskeskus Patinaan ja Harjula-keskukseen), mutta pantin saat vain Trion pop up -pisteeltä Palvelutorilta.

 

Kymmenen päijäthämäläisen kunnan yhteinen Ympäristöviikkoa vietään 5.-11.6.2023. Jokainen kunta tekee oman näköisen ympäristöviikon, jonka yhteinen teema tänä vuonna on kestävä elämäntapa. Katso lisätietoa www.ymparistoviikko.fi