Lahden kouluissa ja päiväkodeissa tarjoiltiin suomalaisen ruuan päivänä kalapihviateria. Sen valmistuksessa käytettiin Vesijärvestä hoitokalastettua kalaa. Näin vastasivat Lahden Kivimaan ja Lähteen koulun oppilaat, kun palautetta kerättiin paikan päällä järvikalapihvin maistuvuudesta:
Oli todella hyvää!
Todella hyvää lisää!
10/10 Ei ollut hyvää se oli parasta.
Rakastan tätä elikkä tosi hyvää.
Annan 1000/1000 Oli mega hyvää.
Sika hyvää.
Vesijärven kunnostamisessa on käytetty hoitokalastusta menetelmänä pitkään. Erinomaista, että kalaa voidaan nyt hyödyntää kaupungin tarjoamassa ruokailussa. Tässä yhteistyössä kaikki voittavat:
Hoitokalastus parantaa järven tilaa, sillä kalan mukana järvestä poistuu suuret määrät fosforia järveä rehevöittämästä. Lautaselle saadaan ravitsemussuositusten mukaisia aterioita. Ja mikä parasta – lapset ja nuoret myös syövät heille tarjottua ruokaa. Kalapihvipäivänä ruoka tosiaan maistui – monet hakivat sitä lisää. Ihan ei sentään kesken loppunut!
Planetaarinen ruokavalio maistuvaksi
Uudet ravitsemussuositukset suosittavat aterioiden kasvispainotteisuutta ja lihan määrän vähentämistä. Suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä 300–450 grammaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Läheltä pyydetty järvikala on kestävä valinta. Lähikalan myötä on helppo ymmärtää, että ruoka on jostakin kotoisin. Kenties ruuan arvostuskin nousee.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut kehittää ruoka-annoksia, joissa lihaa korvataan kasviproteiineilla tai lähijärven kalalla. Tärkeää on ruuan maistuvuus ja sen eteen tehdään paljon kehittämistyötä. Nyt lasten ja myös opettajien antama palaute kannustaa tarjoamaan järvikalaa jatkossakin. Seuraava järvikalapäivä on ruokalistoille jo merkitty!
Kehittämishankkeilla konkreettista tekemistä
Vesijärven kalapihvipäivä toteutettiin Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden yhteistyönä. Kokeilun mahdollisti URBACT-rahoitteinen One Health 4 Cities -hanke, jossa Lahden kaupunki on partnerina. Hankkeessa halutaan edistää Lahdessa planetaarista terveyttä konkreettisten kokeilujen avulla. Kestävä kouluruoka on yksi hankkeen piloteista.