Hyppää sisältöön

Blogi: Voikukka on superkasvi, jota kannattaa juhlia

Saana Blåberg kannustaa katsomaan voikukkaa uusin silmin. Se on monipuolinen ruokakasvi ja tärkeä niin pölyttäjille kuin maaperällekin.
Lahden ensimmäisiä voikukkajuhlia vietettiin Launeen keskuspuistossa.

Kirjoittaja: Saana Blåberg

Kirjoittaja työskentelee projektisuunnittelijana Lahden kaupungin Luontopostiivinen elämä -hankkeessa.

Ympäristöviikolla järjestettiin Lahden ensimmäiset voikukkajuhlat Launeen keskuspuistossa. Hämeen Marttojen Vilppu-voikukkajuomapisteellä pääsi maistelemaan herkullista voikukkajuomaa ja pääsi kuulemaan villivihannesinfoa. Wellamo opisto ohjasi rentouttavaa voikukka-asahia puun varjossa. Tapahtumassa pääsi myös keräämään voikukkaa Marolan kotipiha eläimille ja tekemään voikukkataidetta. Voikukkajuhlia olivat järjestämässä Lahden kaupunki, Wellamo-opisto, 4H ja Martat.

Voikukka on yleinen ja hyvin tunnettu kasvi, mutta sillä on hieman ristiriitainen maine ja moni haluaakin hävittää sen omasta pihastaan. Voikukalla on kuitenkin monia hyötyjä. Se on monipuolinen ruokakasvi, joka sisältää paljon erilasia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kaikki kasvinosat ovat syötäviä ja niitä voi lisätä esimerkiksi salaatteihin.

Voikukka on erityisen tärkeä pölyttäjille varsinkin keväisin, kun muita ravintokasveja ei vielä ole tarjolla. Oman pihanurmikon leikkaamista kannattaakin venyttää, jotta voikukat ehtivät kukkia, tällöin niistä on suurin hyöty pölyttäjille. Pihan hallittu hoitamattomuus vahvistaa myös luonnon monimuotoisuutta.

Jokaisella eliöllä on oma merkityksensä luonnossa

Maaperä hyötyy voikukasta, sillä sen paalujuuret pysyvät tunkeutumaan tiiviiseenkin maahan ja parantavat näin maaperän rakennetta.  Voikukka myös sitoo maaperään kaliumia, joka on tärkeä ravinne kasveille.

Voikukasta kehitetään myös erilaisia uusia tuotteita. Siitä voidaan muun muassa valmistaa renkaita, koska voikukanjuuri sisältää luonnonkumia. Voikukka onkin oikea superkasvi, jota kannattaa juhlia. Voikukkajuhlien avulla haluamme kannustaa lahtelaisia katsomaan Lahden luontoa uusin silmin, jokaisella eliöllä on oma merkityksensä luonnossa.

Voikukkajuhlat olivat osa Lahdessa käynnissä olevaa luontopositiivisuustyötä, jonka tavoitteena on kehittää käytäntöjä luontokadon torjumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Luontopositiivinen elämä tuottaa luonnolle enemmän hyötyä, kuin haittaa, ja toiminnan nettovaikutus luontoon on positiivinen.

Tutustu teemaan Luontopositiivinen Lahti

Aihealueet