Hyppää sisältöön

Kesätyötarinat

 • ”Paras kesätyöpaikka missä olen ollut!”

  Kesätyö kaupungin nuorisopalveluissa ohjaajaharjoittelijana oli antoisaa ja monipuolista. Koskaan ei ennakolta tiennyt, mitä päivä tuo tullessaan. Työskentelimme niin nuorisotaloilla kuin erilaisilla leireilläkin. Esimerkiksi selviytyjät-leirillä nukuimme teltoissa, meloimme ja opettelimme tekemään ruokaa trangialla.

  Ohjaajaharjoittelijan tulee olla empaattinen, joustava, omatoiminen ja rohkea, sekä kaikin puolin avoin ja valmis heittäytymään erilaisiin tilanteisiin, sillä kaikki ei aina mene niin kuin oli ajatellut. On myös tärkeää osata katsoa asioita nuoren näkökulmasta ja ottaa heidät mukaan toiminnan suunnitteluun. Hauska sattumus tapahtui leirillä, jossa vastuuohjaajalla meni sormi suuhun telttaa kasatessa ja kesäharjoittelijan teltankasaustaidot pääsivät yllättäen käyttöön.

  Työkaverit ottivat meidät mukaan toiminnan ideointiin ja suunnitteluun. Meille annettiin vapautta ja luottamusta tehdä itsenäisiä päätöksiä, ja saimme palautetta ja tilaa kehittyä. Myös nuoret ottivat meidät avosylin vastaan.

  Suosittelemme ehdottomasti kesäharjoittelua kaupungilla. Aika kuluu nopeasti kun on hauskaa ja töihin on aina kiva mennä. Kaiken kaikkiaan onnistunut kokemus!

  – Emilia Erola, nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelija ja Vilma Vahersalo, liikunnanohjaajaopiskelija

 • ”Jokaiselle jotakin mieleistä tekemistä!”

  Hain kaupungille kesätöihin, koska siellä oli mielenkiintoisia, hiukan erilaisen kuuloisia työtehtäviä kuin mitä lukiosta valmistuneelle yleensä ajattelisi. Hakemani terveystarkastajaharjoittelijan työssä houkutteli, että toimistotyön lisäksi saisi käydä myös toimiston ulkopuolella tekemässä kierroksia.

  Toimistolla auttelin käytännön asioissa, kuten skannaamisessa ja varaston siivoamisessa. Kiersin myös uimarannoilla tarkkailemassa sinilevätilannetta, viemässä tiedotteita ilmoitustauluille ja tarkistamassa rannan yleisen kunnon. Lisäksi kävin apteekeissa selvittämässä, onko heillä myynnissä elintarvikkeita, sillä niiden myymistä varten on oltava tehtynä elintarvikehuoneistoilmoitus.

  Minut otettiin hyvin vastaan ja sain opastusta kädestä pitäen uusiin työtehtäviin. Opin tosi paljon tästä alasta. Oli mielenkiintoista päästä seuraamaan, kuinka tarkasti ja kuinka paljon erilaisia palveluita ja paikkoja valvotaan. Työssä pärjäsin hienosti ohjeita kuuntelemalla ja noudattamalla sekä olemalla oma-aloitteinen korjaamista vaativien asioiden raportoimisessa.

  Kaupunki on turvallinen kesätyöpaikka ja täältä löytyy varmasti jokaiselle jotakin mieleistä tekemistä!

  – Nea Wallenius, ylioppilas

 • ”Töihin oli kiva tulla joka päivä!”

  Lahden kaupungin rakennusvalvonnassa oli hauskaa työskennellä, ja töihin oli kiva tulla joka päivä. Yksi parhaimmista paikoista, joissa olen työskennellyt. Pidin työstä, koska minulla oli tekemistä koko ajan. Mielestäni se on kesätyössä tai missä tahansa työssä tärkeää, sillä ei olisi mukavaa istua koko päivä toimettomana kelloa tuijotellen.

  Oli myös hauska tutustua rakennusalaan, muun muassa pohjapiirroksien tutkiminen oli mielestäni siistiä, kun arkistoin rakennusten erityissuunnitelmia. Työtehtävät tapahtuivat enimmäkseen tietokoneen kanssa, esimerkiksi skannasin vanhoja asiakirjoja ja arkistoin ne sähköisiin palveluihin. Tutustuin myös hieman asiakaspalvelutyöhön sekä tein ihan arkisiakin asioita, kuten keitin kahvia.

  Ja tietysti mahtava työporukka ja rento ilmapiiri olivat isoja plussia!

  – Jenni Rantalainen, lukiolainen

 • ”Oli hauskaa nähdä, mitä kaikkea orkesterin takana tapahtuu”

  Työskentelin kesän Lahden kaupunginorkesterin eli Sinfonia Lahden markkinointipuolella Sibeliustalossa. Työssä ei välttämättä tarvitse tietää musiikista paljoa, mutta itse hain työhön juuri siksi, että olen kiinnostunut orkestereista. Oli hauskaa nähdä, mitä kaikkea orkesterin takana tapahtuu.

  Työ koostui monenlaisista tehtävistä mm. esitteiden jakamisesta ja postittamisesta. Pääsin tekemään myös oman alani hommia eli mainoksia.

  – Emilia Mensalo, graafisen suunnittelun opiskelija

 • ”Pääsin asettelemaan Matti Nykäsen mitaleja vitriiniin”

  Kuukauden mittaisen työsuhteen aikana pääsin tutustumaan Lahden kaupunginmuseoon, sen eri toimipisteisiin (radio- ja tv-museo Mastola, Lahden taidemuseo, Lahden historiallinen museo) sekä kokoelmakeskuksen toimintaan. Haaveissani on jo kauan siintänyt ura museoalalla, ja sen vuoksi innostuin hakemaan museoharjoittelijaksi Hiihtomuseoon. Yksi sykähdyttävimmistä hetkistä Hiihtomuseossa oli epäilemättä se, kun pääsin (hansikkaat kädessä) asettelemaan Matti Nykäsen mitaleja vitriiniin. Siinä se nyt on, pala suomalaista mäkihypyn historiaa aivan nenäni edessä!

  Työ oli monipuolista; rakensin näyttelyä, siirsin talviurheilua käsittelevien lehtien ja kirjojen tietoja WebMusketti-tietokantaan ja digitoin  vanhoja valokuvia suomalaisista hiihtotähdistä.

  Pääsin seuraamaan palavereja ja osallistuin myös Lahden taidemuseolla järjestettyyn museon omia kokoelmia käsittelevän kirjan julkistamistilaisuuteen. Sain lisäksi kirjoittaa Lahden kaupunginmuseon blogiin omasta pro gradu -tutkielmastani.

  Museoalalla työskentely on haaveissani myös tulevaisuudessa, ja kesätyö museoharjoittelijana vain vahvisti ajatustani siitä.

  – Henna Mero, historian opiskelija

 • ​”Monipuolisuus ja työn ajoittainen itsenäisyys yllätti positiivisesti”

  Pidin kesätyöstäni Lahden kaupungin terveysvalvonnassa todella paljon. Monipuolisuus ja työn ajoittainen itsenäisyys yllätti positiivisesti. Mielestäni oli todella mielenkiintoista päästä mukaan kentälle ja opin paljon uutta kesätyökuukauden aikana.

  Parasta oli varmaankin uimarantojen kiertäminen ja vesinäytteiden ottaminen. Etenkin rantojen sinilevätilanteen muuttumisen seuraaminen oli kiinnostavaa. Lisäksi pääsin tutustumaan ympäristöterveyden kanssa samassa paikassa toimivan ympäristöpalveluyksikön toimintaan, eli kävin esimerkiksi mittausinsinöörin mukana ilmanlaadun tutkimusasemilla ja vesienhoitotyöntekijöiden kanssa tutkimusasemilla Vesijärvellä.

  Tämä on erittäin hyvä kesätyö nuorelle, jolla on kiinnostusta ympäristöalaa tai terveydensuojelua kohtaan. Ajokorttia ja perustason excel-osaamista lukuun ottamatta minun ei tarvinnut osata mitään erityistä, sillä työhön perehdytys on ollut asianmukaista ja selkeää.

  – Mimmi Kalenius, ylioppilas