Hyppää sisältöön

Kaupungin strategia

Kansainvälinen yliopistokaupunki ratkaisee tulevaisuuden haasteita. Lahdessa teemme rohkeita valintoja sujuvan arjen, hyvinvoinnin ja yrittämisen edistämiseksi.

 • Lahti – rohkea ympäristökaupunki 2030

  Lahden kaupunginvaltuusto päätti kaupunkistrategiasta, joka tähtää Lahden kasvuun rohkeana ja yritysystävällisenä ympäristökaupunkina.
  Vuoteen 2030 mennessä Lahti tavoittelee mm. 150 000 asukkaan kaupunkia,  kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja muutosta yhteisölliseksi, lapsiystävälliseksi ja yrityksiä kuuntelevaksi kaupungiksi.

  Strategian kohdassa yhdeksän määritellään kaupungin ilmastotavoitteet. Kohdan tavoitetta on sittemmin kiristetty entisestään, kun kaupunginhallitus päätti 3.6.2019 Lahden tavoittelevan 80 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990-tasosta jo vuoteen 2025 mennessä.

  Lahden kaupungin strategia 2030

Strategian kärkihankkeet 2021

Strategiaa toteutetaan viiden kärkihankkeen voimin.

 • Lahti opiskelu- ja tiedekaupunki

  Kärkihankkeen tavoitteena on kehittää Lahtea innostavana, ainutlaatuisena ja innovatiivisena opiskelukaupunkina. Hanke edistää kaupungin vetovoimaa, lisää tietoa kaupungin koulutustarjonnasta, kehittää oppilaitoksien välistä yhteistyötä ja kasvattaa kaupungin innovaatiopotentiaalia.

  Yliopisto- ja korkeakoulutus
 • Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

  Euroopan komission on nimittänyt Lahden vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi (European Green Capital Award, EGCA) ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Tunnustus on osoitus Lahden pitkäjänteisestä ympäristötyöstä, Suomen johtavana ympäristökaupunkina.

  Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
 • Työllisyyden kuntakokeilu

  Vuonna 2021 käynnistynyt työllisyyden kuntakokeilu tuottaa lisää ja parempia palveluita ihmisille, joiden on nyt erityisen vaikea saada töitä. Sen piiriin kuuluu noin 13 000 asiakasta Lahden seudulla.

  Työ ja yrittäminen
 • Digiloikka: Asukaslähtöiset sähköiset palvelut

  Kärkihankkeessa laajennetaan Lahden sähköistä asiakaspalvelua, kehitetään sähköisiä osallisuusmahdollisuuksia, lisätään kuntalaisten digiosaamista ja tuetaan heitä digitaalisten palvelujen käytössä. Lisäksi kaupunki osallistuu oppimisen digitaalisen palvelualustan ja ekosysteemin luomiseen (DigiOne).

 • Harrastustakuu ja arkiliikunta:

  Kärjen tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus itseään kiinnostavaan harrastukseen. Lisäksi kaupunki tukee arkiliikunnan edellytyksiä niin kesällä kuin talvella.

  Kerho- ja iltapäivätoiminta

Uudistuva Lahti

Kärkihankkeiden lisäksi kaupungin strategiaa tukevat seuraavat suuret hankkeet.

 • Ranta-Kartanon hyvinvointialue

  Ranta-Kartanoon aivan Lahden ydinkeskustan viereen on kehittymässä ainutlaatuinen hyvinvointialue. Vesijärven ja Sibeliustalon tuntumaan, Kisapuiston ja urheilukeskuksen väliin on rakentumassa uusi hotelli ja vesiliikuntakeskus

  Ranta-Kartano
 • Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

  Malva on uusi, elämyksellinen museo Lahdessa. Interaktiiviset ja digitaaliset vaihtuvat näyttelyt sekä taide-, muotoilu- ja julistesisällöt ovat ainutlaatuisia koko Suomessa. Malva avautuu Malskilla keväällä 2022.

 • Monitoimitalot

  Lahti on kehittänyt kouluverkkoaan määrätietoisesti ja lähivuosina lahtelaiset nuoret saavat opiskella laadukkaissa monitoimitaloissa. Monitoimitalot ovat alueensa oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskuksia.

  Monitoimitalot
 • VT12 Lahden eteläinen kehätie

  2020 käyttöön otettu Eteläinen kehätie synnytti Lahden seudulle täysin uuden logistisen vyöhykkeen, josta on alle tunnin ajomatka Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Vuosaaren satamaan, sekä aiempaa sujuvammat liikenneyhteydet kaikkialle maahan.

  Sijoita yrityksesi huippupaikalle