Hyppää sisältöön

Kaupungin strategia

Kansainvälinen yliopistokaupunki ratkaisee tulevaisuuden haasteita. Lahdessa teemme rohkeita valintoja sujuvan arjen, hyvinvoinnin ja yrittämisen edistämiseksi.

 • Lahti – rohkea ympäristökaupunki 2030

  Lahden kaupunginvaltuusto päätti kaupunkistrategiasta, joka tähtää Lahden kasvuun rohkeana ja yritysystävällisenä ympäristökaupunkina.
  Vuoteen 2030 mennessä Lahti tavoittelee mm. 150 000 asukkaan kaupunkia,  kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja muutosta yhteisölliseksi, lapsiystävälliseksi ja yrityksiä kuuntelevaksi kaupungiksi.

  Strategian kohdassa yhdeksän määritellään kaupungin ilmastotavoitteet. Kohdan tavoitetta on sittemmin kiristetty entisestään, kun kaupunginhallitus päätti 3.6.2019 Lahden tavoittelevan 80 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990-tasosta jo vuoteen 2025 mennessä.

  Lahden kaupungin strategia 2030

Strategian kärkihankkeet 2019-2020

Strategiaa toteutetaan viiden kärkihankkeen voimin.

 • Lahti opiskelukaupunki

  Kärkihankkeen tavoitteena on kehittää Lahtea innostavana, ainutlaatuisena ja innovatiivisena opiskelukaupunkina. Hanke edistää kaupungin vetovoimaa, lisää tietoa kaupungin koulutustarjonnasta, kehittää oppilaitoksien välistä yhteistyötä ja kasvattaa kaupungin innovaatiopotentiaalia.

  Yliopisto- ja korkeakoulutus
 • Luonnollisesti liikkeessä

  Kärkihankkeen tavoitteena on luoda vahva ja yhdessä suunniteltu visio keskustan liikennejärjestelmän kehittämiseksi ja sitä tukevaksi kestävän liikkumisen visioksi. Hankkeessa kasvatetaan palveluiden saavutettavuutta kävellen, pyöräillen ja julkisia kulkuneuvoja käyttäen.

  Kestävän liikkumisen kehittäminen
 • Yritysten Lahti

  Hanke vie eteenpäin kaupungin yritysystävällisyyttä käytännössä edistäviä toimintamalleja ja parantaa osaavan työvoiman saatavuutta. Kärkihankkeessa toteutetaan myös maankäytön suunnittelua, jonka tavoitteena on monipuolinen ja sijainniltaan kiinnostava tonttitarjonta.

  Työ ja yrittäminen
 • Palvelutori

  Palvelutori on julkisten palveluiden palvelukonsepti, joka sujuvoittaa kuntalaisten arkea, helpottaa julkisten palvelujen kestävää käyttämistä, lisää palvelujen tasavertaista saavutettavuutta ja mahdollistaa palvelukehityksen joustavuuden. Palvelutori osallistavana toimintapaikkana toimii myös vahvana hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukevana alustana asukkaille, yhdistyksille, yrityksille ja oppilaitoksille.

  Palvelutori
 • Lasten ja nuorten hyvinvointi

  Kärkihankkeessa vahvistetaan yhdessä tekemällä lasten ja nuorten hyvinvointia edistävää toimintamallia. Hankkeessa toteutetaan maakunnallista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa ja toteutetaan Lahden malli – lasten ja nuorten harrastustakuuseen. Lisäksi suunnittellaan uusia oppimisympäristöjä sekä kaupunkiympäristöä ja leikkialueita yhdessä lasten ja nuorten kanssa uusia ja innostavia menetelmiä hyödyntäen.

  Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma

Uudistuva Lahti

Kärkihankkeiden lisäksi kaupungin strategiaa tukevat seuraavat suuret hankkeet.

 • Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

  Euroopan komission on nimittänyt Lahden vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi (European Green Capital Award, EGCA) ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Tunnustus on osoitus Lahden pitkäjänteisestä ympäristötyöstä, Suomen johtavana ympäristökaupunkina.

  Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
 • Ranta-Kartanon hyvinvointialue

  Ranta-Kartanoon aivan Lahden ydinkeskustan viereen on kehittymässä ainutlaatuinen hyvinvointialue. Vesijärven ja Sibeliustalon tuntumaan, Kisapuiston ja urheilukeskuksen väliin on rakentumassa uusi hotelli ja vesiliikuntakeskus

  Ranta-Kartano
 • LAD museokeskus

  LAD on Mallasjuoman vanhaan tehdaskiinteistöön sijoittuva täyden palvelun museo, joka tulee tarjoamaan kävijöilleen monipuolisen museokokemuksen laadukkaiden näyttelyiden, digitaalisen sisällön ja Malski-keskuksen palveluiden avulla. Museo avataan loppuvuodesta 2021

 • Monitoimitalot

  Lahti on kehittänyt kouluverkkoaan määrätietoisesti ja lähivuosina lahtelaiset nuoret saavat opiskella laadukkaissa monitoimitaloissa. Monitoimitalot ovat alueensa oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskuksia.

  Monitoimitalot
 • VT12 Lahden eteläinen kehätie

  Suomen suurin käynnissä oleva tieliikennehanke (275milj) synnyttää Lahden seudulle täysin uuden logistisen vyöhykkeen, josta on alle tunnin ajomatka Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Vuosaaren satamaan sekä aiempaa sujuvammat liikenneyhteydet kaikkialle maahan. Tie valmistuu käyttöön loppuvuodesta 2020.

  Eteläinen kehätie