Siirry suoraan sisältöön

Yleisten alueiden tilapäinen käyttö

Kaikenlainen yleisten alueiden käyttö edellyttää aina kaupungin lupaa. Täältä saat tietoa luvan hakemisesta, kun haluat käyttää esimerkiksi katu- tai puistoalueita eri tarkoituksiin.

Yleisiä alueita, kuten katu- ja puistoalueita sekä aukioita voit käyttää tilapäisesti monella tavalla, esimerkiksi työmaa-alueisiin, työmaiden tarpeisiin, varastointiin, läjitykseen tai tapahtumiin, tempauksiin, myyntitoimintaan, kesäterassin sijoitukseen tai banderolli- ja liikemainontaan.

Alueiden käyttöä varten tarvitset aina kaupungin luvan, poikkeuksena määrätyt ehdot täyttävät katutilan somisteet. Hae lupaa hyvissä ajoin "Yleisen alueen tilapäinen käyttö"-lomakkeella. Hakemuslomake löytyy  kohdasta Asioi verkossa tämän sivun vasemmasta reunasta.

Terassit ja katutilan somisteet

Yritysten tai taloyhtiöiden edustalle voi sijoittaa katutilan somisteita ilman lupaa, kun kumpikin seuraavista ehdoista täyttyy : 

  • somiste / somisteet sijoittuvat kokonaisuudessaan enintään 60 cm päähän julkisivusta
  • vapaata jalankulkutilaa jää aina vähintään 1,5 m.

Ohjeistukset terassien suunnitteluun ja -lupien hakemiseen sekä katutilan somistamiseen löydät oheisista manuaaleista.

Maksut

Käytöstä maksat teknisen lautakunnan vahvistaman taksan mukaisen korvauksen. Jos käytät aluetta luvatta, korvaus peritään nelinkertaisena. Korvauksen suuruuden näet hinnastosta.

Liikennejärjestelyt

Jos toiminnallasi on vaikutusta liikenteeseen, esimerkiksi jalankulkuun, pyöräilyyn, ajoneuvoliikenteeseen tai pysäköintiin, pitää sinun laatia suunnitelma tilapäisistä liikennejärjestelyistä ja hyväksyttää se kaupunkiympäristön liikenneyksikössä. Liikennejärjestelyiden toteutuksesta vastaat itse.

Yhteystiedot