Hyppää sisältöön

Pyöräpysäköinti

Ydinkeskustassa on useita pyöräpysäköintipaikkoja, joissa on runkolukittavat pyörätelineet. Matkakeskukselta löytyy pyörien liityntäpysäköintipaikkoja niin aseman alla olevasta tunnelista kuin tunnelin eteläpuolelta Radanpäästä.  Tunnelin eteläpäähän on lisäksi sijoitettu 10 kappaletta lähiluettavilla korteilla toimivia sähköisiä pyörätelineitä. Pyöräpysäköintiä kehitetään ja kaupunki kasvattaa runkolukittavien telineiden määrää kulttuuri- ja urheilupaikoilla sekä joukkoliikenteen solmukohdissa.

Miten varaudun pyörävarkauksia vastaan?

Hanki kunnollinen lukko

Hanki vähintään yksi, tukeva ja luotettava merkkilukko. Polkupyörään tarkoitettuja lukkoja on kahta eri tyyppiä: kiinteästi pyörään kuuluvat ja kiinnitettävät lukot ja erikseen ostettavat irtolukot.

Termi ”Vakuutusyhtiön hyväksymä lukko” on nykyisin lähinnä lukkovalmistajien käyttämä mainoslause. Vakuutusyhtiöt eivät enää edellytä, että pyörä on lukittu tietynlaisella lukolla.

Lukitse aina pyöräsi

Lukitse aina pyöräsi, vaikka jättäisit sen vain hetkeksi näkyvistäsi. Polkupyörä tulee lukita rungostaan kiinni pyörätelineeseen. Irtonaiseen pyörätelineeseen, jota ei ole mitenkään kiinnitetty maahan tai seinään kiinni, ei pyörää ole hyvä kiinnittää, koska tarvittaessa sekin lähtee helposti pyörän kanssa varkaiden mukaan.

Paras tapa on lukita sekä runko että takapyörä jämerällä lukolla kiinni telineeseen sekä lisäksi etupyörä vaijerilukolla kiinni runkoon ja telineeseen.

Harkitse tarkkaan mihin ja milloin jätät pyöräsi

Avara julkinen paikka, jossa liikkuu ihmisiä, on parempi kuin pimeä sivukuja. Pyörä on parempi jättää yön yli lukittuun tilaan kuin ulos. Esimerkiksi työmatkaa varten on mahdollista viedä töihin ensimmäisellä kerralla todella iso ja raskas lukko, jota säilytät työpaikalla.

Merkitse pyörän tiedot muistiin

Merkitse heti muistiin pyöräsi tunnistetiedot: merkki, malli, väri, rungon numero sekä mahdolliset erityistuntomerkit. Runkonumero löytyy yleensä pyöräsi keskiön alta ja helpoiten numeron löytää kääntämällä pyörän ylösalaisin.

Valokuvaa pyöräsi

Valokuvan avulla pystyt parhaiten antamaan pyörästäsi kuvauksen, jos se varastetaan. Voit saada pyörän tarkat tiedot myös pyöräliikkeestä, josta hankit pyöräsi.

Ota kuitti talteen

Ota pyörää ostaessasi kuitti talteen ja valokuvaa se. Silloin saat annettua vakuutusyhtiölle oikean summan, jos pyörä varastetaan.

Mitä teen, jos pyöräni varastetaan?

Ilmoita polkupyörävarkaudesta heti poliisille esimerkiksi www-sivujen kautta.

Myös vakuutusyhtiölle tulee lähettää ilmoitus, vaikka pyörä ei olisikaan kovin arvokas.

Erikoispyörät ja kalliit pyörät kannattaa vakuuttaa erikseen. Kotivakuutus kattaa vain tavalliset pyörät ja vain määrättyyn summaan.

Hyvä pyöräparkki innostaa pyöräilemään

Pyörän säilytyskysymykset ratkaistaan pääasiassa tonteilla. Asuntoyhtiöiden, kauppojen, oppilaitosten ja työpaikkojen tulisi varata riittävästi pyörätelineitä ja tilaa asukkaita, vierailijoita ja työntekijöitä varten, jotta pyörän pysäköinti olisi helppoa ja turvallista. Parasta on, jos pyörän saa lukittua rungostaan kiinni telineeseen.

Tonttien lisäksi pyöräpysäköintiä tarvitaan yleisillä alueilla. Tämän vuoksi esimerkiksi keskustan katualueelle on sijoitettu pyörätelineitä. Katualueella ei kuitenkaan voida järjestää kaikkea pyöräpysäköintiä, sillä tilaa on rajallisesti käytössä.

Katso hyvät vinkit pyöräpysäköintiratkaisujen suunnitteluun eri kohteissa.

Pyöräpysäköinti Lahden matkakeskuksessa ​

Matkakeskuksen pyörätunnelissa on kameravalvottu pyöräparkki yli 200 pyörälle. ​Pyörätelineissä on runkolukitusmahdollisuus oman ketjun avulla.

Osa matkakeskuksen pyöräparkin telineistä on kaksikerroksisia. Kyseessä ovat Suomen ensimmäiset julkiseen tilaan sijoitetut kaksikerrostelineet. Niiden käyttö on helppoa, katso ohje oikeanpuoleisesta linkistä ja video sivun alareunasta.