Hyppää sisältöön
Mankelit ovat saapuneet katukuvaan

Pyöräily ja kaupunkipyörät

Kaupunkipyöriä testataan syksyllä

250 sähköavusteisen pyörän kaupunkipyöräjärjestelmää koekäytetään syys- ja lokakuussa 2021. Kaupunkipyörien varsinainen käyttöönotto on 1.4.2022 ja sesonki kestää lokakuun loppuun. Sopimus on tehty viideksi vuodeksi.

Ota uudet sähkömankelit käyttöön!

Syys- ja lokakuun kokeilujakson hinta on 10 € ja se sisältää rajattoman määrän 30 minuutin matkoja.

Pyörien käyttöön ja sovellukseen liittyvissä ongelmissa apuna on asiakaspalvelu. Avoinna ma-pe klo 7-19 & la-su klo 8-16, lahticitybike@gmail.com, +358 413 140 858.

Muu palaute, ruusut, risut ja toiveet kaupungin palautepalveluun.

Kaupunkipyörien verkkosivu

Kysymyksiä ja vastauksia kaupunkipyöristä

 • Kaupunkipyörän saa käyttöön mobiilisovelluksella. Pyörien käyttöönotto ja palauttaminen tapahtuu asemilla. Asemia on noin 30, mm. torilla, urheilukeskuksessa, pääkirjastolla, Pikku-Veskulla ja satamassa,  matkakeskuksella kaksi kappaletta, Launeen ja Paavolan kaupan alueilla sekä Niemen kampuksella.

 • Kokeilukaudella 2021 kausilipun hinta on 10 euroa.

  Lainausjärjestelmän hintoja kaudelle 2022 ei vielä ole päätetty. Tavoitteena on, että pyörä olisi hinnaltaan houkutteleva käyttäjälle. Kausihinnoittelun lisäksi tulee muita vaihtoehtoita, jotka palvelevat satunnaista käyttöä tai vaikka Lahdessa piipahtavia matkailijoita.

 • Käyttäjä tarvitsee oman kypärän.

 • Kaupunki on hankkinut kaupunkipyörät kokonaisvaltaisena palveluna. Pyörät toimittaa tsekkiläinen Freebike s.r.o. Eli palveluntarjoaja hoitaa pyörien ja asemien lisäksi niiden huollon ja ylläpidon sekä asiakaspalvelun ja lainausjärjestelmän.

 • Kaupunkipyöräpalvelun bruttokustannus kaupungille on vuositasolla noin 500 000 euroa. Kustannuksia alentavat käyttäjämaksut ja mainostulot.

 • Pyörien käyttö vaatii rekisteröitymisen tunnistautumalla ja pyörät on varustettu gps-tunnistimella.

 • Kaupunkipyörien varsinainen kausi alkaa 1.4.2022, mutta pyöriä ja järjestelmää päästään koekäyttämään syyskuussa 2021. Koekäyttöön tulee 250 pyörää, eli kaikki pyörät.

  Kaupunkipyörien kausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

 • Kaupunkipyörät täydentävät joukkoliikenteen tarjontaa ja Nastolasta saapuva voi jatkaa matkaansa kaupunkipyörällä. Tämä pätee myös muilla kaupunkipyörien toiminta-alueen ulkopuolisilla asuinalueilla.
 • Pyörien operaattori tasaa pyörien määrää asemapaikoilla päivittäin ja vaihtaa samalla pyörien akut.

 • Kaupunkipyöriä ei voi varata omaan käyttöön, vaan kaikki pyörät ovat aina kaikkien käytettävissä. Tapahtumajärjestäjät, yhdistykset, koulut, työporukat yms. voivat käyttää kaupunkipyöriä samoilla käyttöehdoilla kuin muutkin asiakkaat.

 • Syyskaudella 2021 mobiilisovelluksen käyttö on pyörien lainaamisen ainoa tapa.

  Kaudelle 2022 tarkastellaan mahdollisuutta lainata pyöriä esimerkiksi bussikortilla tai pankkikortilla.

Lahdessa pyöräily on helppoa

Kattava pyörätieverkosto ja lyhyet etäisyydet tekevät pyöräilystä kätevän tavan liikkua kaupungissamme. Lahdessa on 570 kilometriä kävely- ja pyöräteitä. Pyörätiet löydät kaupungin karttapalvelusta.

Vinkkejä pyöräilyreiteiksi löydät pyörätiekartasta ja pyöräilyoppaasta. Pyörätiekartalla on esitetty pyörämatkailuun sopivia seudullisia reittejä Heinolaan, Orimattilaan ja Asikkalan Vääksyyn. Myös pyöräilyoppaasta löytyy vinkkejä elämykselliseen kotiseutupyöräilyyn. Oppaan voi lainata kirjastosta. Luontoreiteistä on kerrottu Ulkoilureitit ja ladut -sivuilla.

Seuraamme pyöräilijöiden määrää keskeisillä pyöräilyn reiteillä automaattisilla laskentapisteillä. Pyöräilyn laskureista kuka tahansa voi seurata kulkijoiden määriä.

Lahdessa on sähköpotkulautoja kaikkien käytettävissä

TIER on tuonut sähköpotkulauta-palvelun kaupunkiin alkukeväästä 2021. Sähköpotkulautoihin pätevät samat ajosäännöt kuin polkupyörään.

Palvelun käytössä on huomioitava liikenneturvallisuus ja liikennesääntöjen ohella käytettävä lautojen turvallisuusominaisuuksia, kuten suuntavilkkuja, kypärää ja kaksoisseisontatukea. TIER vastaa sähköpotkulautojen ylläpidosta ja palvelun toiminnasta kokonaisuudessaan.

Lisätietoja palvelusta ja lautojen käyttöohjeista löytyy verkkosivuilta www.tier.app.