Hyppää sisältöön

Pyöräily ja kaupunkipyörät

Kaupunkipyöriä testataan syksyllä

Lahteen on tilattu 250 sähköavusteiden pyörän kaupunkipyöräjärjestelmä. Järjestelmää koekäytetään syksyllä 2021 ja varsinainen käyttöönotto on 1.4.2022. Kaupunkipyörien sesonki kestää huhtikuusta lokakuun loppuun. Sopimus on tehty viideksi vuodeksi.

Asukkaat äänestivät nimikilpailussa kaupunkipyörien nimeksi Mankeli. Nimi näkyy pyörien rungossa ja asemapaikoilla.

Kaupunkipyörille etsitään yhteistyökumppania

Kumppani saa käyttöönsä pyörien mainospaikan. Ota yhteyttä, jos kiinnostuit!

Lisätiedot kumppanihausta

Kysymyksiä ja vastauksia kaupunkipyöristä

 • Kaupunkipyörän saa käyttöön mobiilisovelluksella. Pyörien käyttöönotto ja palauttaminen tapahtuu asemilla. Asemia tulee yhteensä 30. Asemien sijainnit ovat vielä tarkentamatta.

 • Lainausjärjestelmän hintoja ei vielä ole päätetty. Tavoitteena on, että pyörä olisi hinnaltaan houkutteleva käyttäjälle. Kausihinnoittelun lisäksi tulee muita vaihtoehtoita, jotka palvelevat satunnaista käyttöä tai vaikka Lahdessa piipahtavia matkailijoita.

 • Käyttäjä tarvitsee oman kypärän.

 • Kaupunki on hankkinut kaupunkipyörät kokonaisvaltaisena palveluna. Pyörät toimittaa tsekkiläinen Freebike s.r.o. Eli palveluntarjoaja hoitaa pyörien ja asemien lisäksi niiden huollon ja ylläpidon sekä asiakaspalvelun ja lainausjärjestelmän.

 • Kaupunkipyöräpalvelun bruttokustannus kaupungille on vuositasolla noin 500 000 euroa. Kustannuksia alentavat käyttäjämaksut ja mainostulot.

 • Pyörien käyttö vaatii rekisteröitymisen tunnistautumalla ja pyörät on varustettu gps-tunnistimella.

 • Kaupunkipyörien varsinainen kausi alkaa 1.4.2022, mutta pyöriä ja järjestelmää päästään koekäyttämään alustavasti syyskuussa 2021. Koekäyttöön tulee 250 pyörää, eli kaikki pyörät.

  Kaupunkipyörien kausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

 • Kaupunkipyörät täydentävät joukkoliikenteen tarjontaa ja Nastolasta saapuva voi jatkaa matkaansa kaupunkipyörällä. Tämä pätee myös muilla kaupunkipyörien toiminta-alueen ulkopuolisilla asuinalueilla.
 • Pyörien operaattori tasaa pyörien määrää asemapaikoilla päivittäin ja vaihtaa samalla pyörien akut.

 • Kaupunkipyöriä ei voi varata omaan käyttöön, vaan kaikki pyörät ovat aina kaikkien käytettävissä. Tapahtumajärjestäjät, yhdistykset, koulut, työporukat yms. voivat käyttää kaupunkipyöriä samoilla käyttöehdoilla kuin muutkin asiakkaat.

Lahdessa pyöräily on helppoa

Kattava pyörätieverkosto ja lyhyet etäisyydet tekevät pyöräilystä kätevän tavan liikkua kaupungissamme. Lahdessa on 570 kilometriä kävely- ja pyöräteitä. Pyörätiet löydät kaupungin karttapalvelusta.

Vinkkejä pyöräilyreiteiksi löydät pyörätiekartasta ja pyöräilyoppaasta. Pyörätiekartalla on esitetty pyörämatkailuun sopivia seudullisia reittejä Heinolaan, Orimattilaan ja Asikkalan Vääksyyn. Myös pyöräilyoppaasta löytyy vinkkejä elämykselliseen kotiseutupyöräilyyn. Oppaan voi lainata kirjastosta. Luontoreiteistä on kerrottu Ulkoilureitit ja ladut -sivuilla.

Seuraamme pyöräilijöiden määrää keskeisillä pyöräilyn reiteillä automaattisilla laskentapisteillä. Pyöräilyn laskureista kuka tahansa voi seurata kulkijoiden määriä.