Hyppää sisältöön

Pyöräily ja kaupunkipyörät

Kaupunkipyöriä testataan syksyllä

Lahteen on tilattu 250 sähköavusteiden pyörän kaupunkipyöräjärjestelmä. Järjestelmää koekäytetään syksyllä 2021 ja varsinainen käyttöönotto on 1.4.2022. Kaupunkipyörien sesonki kestää huhtikuusta syyskuun loppuun. Sopimus on tehty viideksi vuodeksi.

Kysymyksiä ja vastauksia kaupunkipyöristä

  • Kaupunkipyörän saa käyttöön mobiilisovelluksella. Pyörien käyttöönotto ja palauttaminen tapahtuu asemilla. Asemia tulee yhteensä 30. Asemien sijainnit ovat vielä tarkentamatta.

  • Lainausjärjestelmän hintoja ei vielä ole päätetty. Tavoitteena on, että pyörä olisi hinnaltaan houkutteleva käyttäjälle. Kausihinnoittelun lisäksi tulee muita vaihtoehtoita, jotka palvelevat satunnaista käyttöä tai vaikka Lahdessa piipahtavia matkailijoita.

  • Käyttäjä tarvitsee oman kypärän.

  • Kaupunki on hankkinut kaupunkipyörät kokonaisvaltaisena palveluna. Pyörät toimittaa tsekkiläinen Freebike s.r.o. Eli palveluntarjoaja hoitaa pyörien ja asemien lisäksi niiden huollon ja ylläpidon sekä asiakaspalvelun ja lainausjärjestelmän.

  • Kaupunkipyöräpalvelun bruttokustannus kaupungille on vuositasolla noin 500 000 euroa. Kustannuksia alentavat käyttäjämaksut ja mainostulot.

  • Pyörien käyttö vaatii rekisteröitymisen tunnistautumalla ja pyörät on varustettu gps-tunnistimella.

Lahdessa pyöräily on helppoa

Kattava pyörätieverkosto ja lyhyet etäisyydet tekevät pyöräilystä kätevän tavan liikkua kaupungissamme. Lahdessa on 570 kilometriä kävely- ja pyöräteitä. Pyörätiet löydät kaupungin karttapalvelusta.

Vinkkejä pyöräilyreiteiksi löydät pyörätiekartasta ja pyöräilyoppaasta. Pyörätiekartalla on esitetty pyörämatkailuun sopivia seudullisia reittejä Heinolaan, Orimattilaan ja Asikkalan Vääksyyn. Myös pyöräilyoppaasta löytyy vinkkejä elämykselliseen kotiseutupyöräilyyn. Oppaan voi lainata kirjastosta. Luontoreiteistä on kerrottu Ulkoilureitit ja ladut -sivuilla.

Seuraamme pyöräilijöiden määrää keskeisillä pyöräilyn reiteillä automaattisilla laskentapisteillä. Pyöräilyn laskureista kuka tahansa voi seurata kulkijoiden määriä.