Siirry suoraan sisältöön

Uimarannat

Lahdessa on 12 kaupungin ylläpitämää uimarantaa. Lisäksi eri puolilla Lahtea on virkistysrantoja, joista voi mennä uimaan, vaikka niiden uimarantavarustus on vähäisempi. Rannat sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien varrella ja moni rannoista on lähellä kaupungin keskustaa.
Uimaranta

Uimarannat ryhmitellään EU-uimarantoihin, pieniin yleisiin uimarantoihin ja virkistysrantoihin. EU-uimarannoilla ja pienillä yleisillä uimarannoilla on pukuhuoneet tai -suojat, wc-tilat ja terveysvalvonta tutkii säännöllisesti veden laatua. Virkistysrantojen uimarantavarustus on vähäisempi.

Vilkkaimmilla EU-uimarannoilla käy aurinkoisina päivinä jopa tuhat ihmistä. Näiden rantojen kunnosta ylläpitäjä huolehtii lähes päivittäin elokuun loppun asti. Hiljaisemmilla pienillä yleisillä uimarannoilla tarkistuskäynti tehdään vähintään kerran viikossa.

Ennen uimakauden alkua kaikki rannat tarkastetaan ja tehdään tarvittavat huoltotoimet. Sukeltajat puhdistavat rantojen pohjat ja poistavat mahdolliset romut, jotta vedessä voi polskia turvallisesti.

​Puhtaat vedet

Uimarantojen vedenlaatua valvotaan näytteenotoin kesäkuusta elokuuhun. Uimaveden viranomaisnäytteitä otettiin uimakaudella 2019 yhteensä neljä kertaa: 4.6., 25.6., 16.7. ja 6.8. Tarvittaessa otetaan uusintanäytteitä.

Uimarantaveden laadun arviointi ja luokitus perustuu suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerien tutkimustuloksiin. Syanobakteereita eli sinileviä seurataan myös aistinvaraisesti.

EU-uimarantojen laatuluokkia on neljä: erinomainen, hyvä, tyydyttävä ja huono. Mitä parempi luokka, sitä vähemmän uimavedessä on neljänä edellisenä vuotena havaittu suolistoperäisiä bakteereja. Viimeisin uimarantaveden tutkimustodistus, uimavesiprofiili ja laatuluokka löytyvät uimarantakohtaisilta sivuilta.

Koirauimarannat:

Alasenjärvi: Herrasmannin ulkoilualue
Joutjärvi: Pekantie
Merrasjärvi: Merrasjärvenkatu 10 (Merrasjärven eteläpää)
Vesijärvi: Rullakatu (Rullakadun alkupäässä Teivaan sataman vieressä), Niemi (Mukkulan Kartanonpuiston uimarannan ja Niemen sataman välissä) ja Myllysaari (Myllysaarenkadun alkupäässä)

Hevosille osoitettuja erillisiä uimarantoja Lahdessa ei ole. 

Yhteystiedot

Uimaveden laatuun liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä valvontaviranomaiseen:

Lahden ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 - 11.30, puh. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lahti.fi
Ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä, puh. 044 416 4596