Hyppää sisältöön

Ulkoilureitit ja ladut

Ensilumenlatu ajetaan tänä talvena viimeisen kerran sunnuntaina 28.4.2024.

Lauantaina 27.4. ensilumenladulla järjestetään kauden päätöstapahtuma klo 9–13. Pienen päätöstapahtuman järjestää Suksikauppa CustomsSki.

Lahden kaupungin liikuntapalvelut kiittää kaikkia hiihtäjiä kuluneesta, sääolosuhteiltaan osin haasteellisesta hiihtokaudesta.

_ _ _ _ _ _

Tänä hiihtokautena 2023-24 alkaen hiihtäjillä on ollut ensimmäisen kerran mahdollisuus vapaaehtoiseen latumaksuun.

Latumaksukertymä käytetään kokonaisuudessaan latuverkoston kunnostukseen, mikä on pieni mutta merkittävä lisä latureittien ylläpidossa. Tässä vaiheessa latumaksukertymä lähentelee 9000 euroa.

Lahden ensilumenlatu avattiin pe 17.11.2023 edellisen talven säilölumella.

LahtiSki-latupalvelu

LahtiSki-latupalvelu kertoo

  • Lahden ajantasaisen latutilanteen, mikä latu on hiihtokunnossa ja milloin ajettu,
  • Latureitin pituuden, valaistuksen, hiihtotyylin ja vaikeusasteen.
  • Karttapohjaisessa järjestelmässä näkyy koko Lahden alueen latureitistö, jonka kunnossapidosta kaupungin liikuntapalvelut huolehtii.

Lahden latureitit löytyvät myös Lahden karttapalvelusta.

Hiihtäjien puku- ja pesutilat

Lahden urheilukeskuksen pukuhuoneet ja suihkutilat ovat hiihtäjien käytettävissä. Pukutilat ovat avoinna ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Tilat sijaitsevat Lahden stadionin pääkatsomorakennuksessa.

Myös Urheilukeskuksen suksivoitelutila on käytössä ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Voitelutilat sijaitsevat Lahden stadionin mäkikatsomorakennuksessa.

Vapaaehtoisella latumaksulla voi osallistua latuverkoston kunnossapitoon

Lahden hiihtoladut halutaan pitää maksuttomana peruspalveluna, mutta tästä kaudesta 2023 – 24 alkaen hiihtäjillä on mahdollisuus vapaaehtoiseen latumaksuun.

Lahden latuverkoston kunnossapidosta huolehtii kaupungin liikuntapalvelut. Jatkossa yritykset ja yksityiset henkilöt voivat halutessaan osallistua kunnossapitoon maksamalla vapaaehtoisen latuverkostomaksun. Vapaaehtoisen summan voi maksaa vaikka kerta kauteen, kuukauteen tai vaikka joka hiihtokerta.

Vapaaehtoisen latuverkostomaksun voi maksaa MobilePay-sovelluksella tai QR-koodilla.
– QR-koodilla voit maksaa 5 €:n kertasumman.
– MobilePay-sovelluksella voi maksaa haluamansa summan 5-numeroiseen lyhytnumeroon, joka on 83180.  MobilePay-sovellus on ladattavissa AppStoressa tai Google Play -kaupasta.

Latumaksun ohjeet: MobilePay ja QR-koodi

Talvikauden toivottuja lisäpalveluja

Talvikauden asiakkaille ja ensilumenladun varrella hiihtäjille tarjolla on myös maksullisia lisäpalveluja.

CustomSki on asiantunteva ja palveleva suksi- ja hiihtotarvikekauppa sekä vuokraamo ensilumen ladun varrella. Tarjolla on myös suksihuoltoa. Suksikauppa CustomsSki palvelee Lahden vanhan raviradan tuntumassa, osoitteessa Vaskelaisenrinne.

Lahden Suurmäen juurelta löydät High Hill Adventuren myyntipisteen, josta voi ostaa kahvia, teetä ja mehua sekä vuokrata liukulumikenkiä ja FatBike-läskipyöriä. Saatavilla on myös reittiopastusta ja näkötornipalveluja. High Hill Adventure toimii osoitteessa Suurmäenkatu 5.

Lahden ensilumenladun lähimmät pysäköintipaikat ja latutuntumaa

Ensilumenladun lähimmät pysäköintipaikat ovat Suurmäenkadun päässä hyppyrimäen juurella sekä Lahden vanhalla raviradalla. Vanhalle raviradalle ei ole voimassa olevaa osoitetta, mutta sinne käännytään Hämeenlinnantie 45 liittymästä (Vaskelanrinne), kaupungista päin tultaessa Suurmäenkadun jälkeisestä risteyksestä oikealle.

Myös Liikuntapalvelujen ensilumenlatuvideo ohjaa reittiä pysäköintipaikalle ja antaa tuntumaa ensilumenladusta.

Ohita upotus

Lahden upea latu- ja retkeilyverkosto

Ympäri Lahtea ja Salpausselän harjumaastoon sijoittuvaa latuverkostoa on kaikkiaan noin 180 kilometriä, josta valaistuja reittejä noin 70 kilometriä. Valaistujen latujen valot syttyvät aamulla klo 7.00 ja sammuvat illalla klo 22.30.

Upea latu- ja retkeilyverkosto on helposti saavutettavissa oleva luontoliikunnan harrastuspaikka niin kesällä kuin talvellakin. Kuntoilijat, harrastajat ja perheet voivat valita mieleisensä hiihtolenkin oman kunto- ja taitotasonsa mukaisesti.

Talvisin ladut ovat vain hiihtäjien käytössä, kävely ja koirien ulkoiluttaminen laduilla on kielletty. Talvisin myös järvet tarjoavat olosuhteiden salliessa mahdollisuuden kävelyyn, luisteluun ja hiihtoon.