Hyppää sisältöön

Ulkoilureitit ja ladut

Urheilukeskuksen alue on varattu Salpausselän kisajärjestelyihin ja -rakentamiseen koko kisaviikoksi. Torstaista 30.3. alkaen ladut ovat jälleen kaikkien käytössä.

Salpausselän 100-vuotisjuhlakisat järjestetään tänä vuonna 24.–26.3.2023. Lahden Urheilukeskuksessa nähdään kolmen päivän ajan maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn huippujen kisakamppailuja.

Urheilukeskuksen alue on varattu kisajärjestelyihin ja -rakentamiseen koko kisaviikoksi, maanantaista 20.3. klo 6 sunnuntaihin 26.3.2023 klo 21:een. Tällöin stadion ja kisaladut on suljettu kaikelta ulkopuoliselta liikenteeltä ja hiihtäminen alueella on kielletty. Purkutöitä tehdään maanantaista 27.3. keskiviikkoon 29.3.2023. – Alueella liikkuvien on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä kisajärjestäjien opasteita ja ohjeita.

Torstaista 30.3. alkaen ladut ovat jälleen kaikkien käytössä.

Kisavalmistelujen aikana laduilla liikkuu moottorikelkkoja, mönkijöitä ja latukoneita. Laduille laitetaan verkkoaitoja ja infokylttejä opastamaan alueella liikkujia toimimaan oikein. Opasteiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältytään mahdollisilta vaaratilanteilta ja vahingoilta.

– Kisajärjestelyjä Urheilukeskuksen alueella on suunniteltu niin, että ne aiheuttaisivat mahdollisimman vähän harmia lahtelaisten normaaliin arkeen, kertoo kaupungin vt. liikuntatoimenjohtaja Markku Ahokas.
– Kuntoilijat pääsevät hiihtämään koko kisaviikon aikana ja myös kisaviikonloppuna Tapanilan kuntoladuille Mäkirinteenkadun, Sykekadun ja vanhan raviradan parkkipaikoilta ensilumenladun kautta.

Ahokas neuvoo katsomaan ennen hiihtolenkille lähtöä LahtiSki-latupalvelun infoa mahdollisista suluista ja rajoituksista.

Salpausselän kisaliikenne Urheilukeskuksen alueella on vilkkaimmillaan lauantaina 25.3.2023  

 • Salpausselän kisat vaikuttavat myös joidenkin tilojen ja katujen käyttöön sekä liikenteeseen ja pysäköintiin Urheilukeskuksen lähialueella.

  Suurhalli Areena ja Salpausselkähalli ovat kisaviikonloppuna vain kisajärjestäjän käytössä. Suurhalli Treeni on varattu Salpausselän kisajärjestäjän käyttöön viikoksi keskiviikosta 22.3.–29.3.2023.

  Seuraavilla katuosuuksilla on liikennettä rajoitettu:
  Suurmäenkatu 27.2.–31.3.2023
  Teivaankatu: 20.–28.3.2023
  Svinhufvudinkadun risteykset: ajoreitti Jalkarannantielle ja Hollolankadulle 24.–26.3.2023
  Paasikivenkatu Ståhlberginkadun risteyksestä kohti Urheilukeskusta 24.–26.3.2023
  Salpausselänkatu liikenneympyrästä Urheilukeskukseen suljettu 22.–29.3.2023
  Veikko Kankkosen raitti ja Satamaradanpolku Lahti Hallin nurkalta suljettu Hämeenlinnantielle saakka 23.–27.3.2023. Kevyenliikenteen väylä ei ole käytössä kyseisenä aikana.

  Vain kisaorganisaation käytössä olevat pysäköintialueet:
  Salpausselänkadun pysäköintialue: 15.–29.3.2023
  Suurhallin pysäköintialue: 20.–28.3.2023
  Pikku-Vesijärven pysäköintialue: 23.–26.3.2023
  Osa Sopenkorvankadusta 24.–26.3.2023
  Jalkarannantie uusi pysäköintialue, Jalkarannantie: 22.–26.3.2023
  Koirien koulutusalue ja osa vanhasta raviradasta: 15.–28.3.2023

 • Kisapaikalle saapuvia kisavieraita pyydetään mahdollisuuksien mukaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Kisalipulla kisapaikalle pääsee veloituksetta Lahden seudun liikenteen LSL:n busseilla. Kisalippu toimii bussilippuna voimassaolopäivän ajan. Kisalipun viiva- tai QR-koodi toimii sekä tulostetusta lipusta että kännykän näytöltä.

  Koululaislippu toimii bussilippuna koko Salpausselän kisojen ajan. Kisojen virallinen yhteistyökumppani LähiTapiola Vellamo tarjoaa kaikille päijäthämäläisille peruskoululaisille koko viikonlopun alueliput.

  Lippuetu koskee kaikkia Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän ala- ja yläkoululaisia. Maksuttomat koululaisliput jaetaan koulujen kautta ennen kisoja.

 • Liikennekartta_1_2023_Salpausselän kisat

  Liikennekartta_2_2023_Veikko Kankkosen Raitti_Salpausselän kisat

  Lue lisää Lahden seudun liikenteen lsl.fi -verkkosivuilta.
  Reitit ja aikataulut löydät helposti hakupalvelusta lahti.digitransit.fi.

  Latutietoa LahtiSki-latupalvelusta.

  Lahden kaupungin liikuntapalvelut
  vt. liikuntatoimenjohtaja Markku Ahokas, 044 416 3629
  markku.ahokas@lahti.fi

  Projektipäällikkö, Salpausselän kisat
  Kirsi Hänninen, 050 028 2505
  kirsi.hanninen@lahtiskigames.com

   

LahtiSki-latupalvelu

LahtiSki-latupalvelu kertoo

 • Lahden ajantasaisen latutilanteen, mikä latu on hiihtokunnossa ja milloin ajettu,
 • Latureitin pituuden, valaistuksen, hiihtotyylin ja vaikeusasteen.
 • Karttapohjaisessa järjestelmässä näkyy koko Lahden alueen latureitistö, jonka kunnossapidosta kaupungin liikuntapalvelut huolehtii.

Lahden latureitit löytyvät myös Lahden karttapalvelusta.

Hiihtäjien puku- ja pesutilat

Lahden urheilukeskuksen pukuhuoneet ja suihkutilat ovat hiihtäjien käytettävissä. Pukutilat ovat avoinna ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Tilat sijaitsevat Lahden stadionin pääkatsomorakennuksessa.

Myös Urheilukeskuksen suksivoitelutila on käytössä ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Voitelutilat sijaitsevat Lahden stadionin mäkikatsomorakennuksessa.

Lahden ensilumenladun lähimmät pysäköintipaikat ja latutuntumaa

Ensilumenladun lähimmät pysäköintipaikat ovat Suurmäenkadun päässä hyppyrimäen juurella sekä Lahden vanhalla raviradalla. Vanhalle raviradalle ei ole voimassa olevaa osoitetta, mutta sinne käännytään Hämeenlinnantie 45 liittymästä (Vaskelanrinne), kaupungista päin tultaessa Suurmäenkadun jälkeisestä risteyksestä oikealle.

Myös Liikuntapalvelujen ensilumenlatuvideo ohjaa reittiä pysäköintipaikalle ja antaa tuntumaa ensilumenladusta.

Ohita upotus

Tapanilan hiihtomaja

Ohita upotus

Lahden upea latu- ja retkeilyverkosto

Ympäri Lahtea ja Salpausselän harjumaastoon sijoittuvaa latuverkostoa on kaikkiaan noin 180 kilometriä, josta valaistuja reittejä noin 70 kilometriä. Valaistujen latujen valot syttyvät aamulla klo 7.00 ja sammuvat illalla klo 22.30.

Upea latu- ja retkeilyverkosto on helposti saavutettavissa oleva luontoliikunnan harrastuspaikka niin kesällä kuin talvellakin. Kuntoilijat, harrastajat ja perheet voivat valita mieleisensä hiihtolenkin oman kunto- ja taitotasonsa mukaisesti.

Talvisin ladut ovat vain hiihtäjien käytössä, kävely ja koirien ulkoiluttaminen laduilla on kielletty. Talvisin myös järvet tarjoavat olosuhteiden salliessa mahdollisuuden kävelyyn, luisteluun ja hiihtoon.