Hyppää sisältöön

Työnhakijan asiointi uudistui

Muutoksia asiointiin

Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun asiakkaiden asiointi uudistui toukokuussa 2022. Muutos liittyy valtakunnallisesti käyttöön otettavaan uuteen asiakaspalvelumalliin. Uusi tapa toimia on asiakaslähtöisempi ja tarjoaa aiempaa henkilökohtaisempaa palvelua.

Uudella työnhakijalla tiivis aloitusjakso

Kuntakokeilun asiakkaana saat omavalmentajan, jolta saat apua ja tukea työllistymiseesi ja urasuunnitelmiisi sekä tietoa sinulle sopivista palveluista ja kouluttautumismahdollisuuksista. Teet omavalmentajasi kanssa työllistymissuunnitelman ja tapaatte kolmen ensimmäisen työnhakukuukauden aikana kahden viikon välein.

Työnhakijaa tavataan kuuden kuukauden välein tehostetummin

Jos olet yli kuusi kuukautta työttömänä, tapaat omavalmentajasi tiiviimmin aina kuuden kuukauden välein. Kuukauden mittaisen työnhaun tehojakson aikana tapaat omavalmentajaasi kahden viikon välein. Keskustelette siitä, millaista apua voisit tarvita työnhakuun ja millaiset palvelut tai koulutus voisivat auttaa sinua työllistymään. Tiiviimpien tapaamisten väliaikoina päivität työllistymissuunnitelman yhdessä omavalmentajan kanssa kolmen kuukauden välein, ja toimit suunnitelmassasi sovitulla tavalla.

Työnhakijan asiointimallikaavio 2.5.2022 alkaen
Työnhaku 2.5.2022 alkaen

Uusi työnhakuvelvollisuus vauhdittaa työnhakua

Työnhakuvelvollisuuden täyttääksesi sinun tulee hakea lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa kuukaudessa. Haettavien työpaikkojen määrä vaihtelee kuitenkin yksilökohtaisesti 0-4 työpaikan välillä. Määrästä sovit omavalmentajasi kanssa, ja se kirjataan työllistymissuunnitelmaasi. Voit hakea haluamiasi työpaikkoja osaamisesi ja koulutuksesi huomioiden.

Karenssit lievenevät

Karensseihin eli korvauksettomiin määräaikoihin tulee muutoksia. Ensimmäisestä työnhakijan tekemästä unohduksesta tai laiminlyönnistä seuraa muistutus, toisesta 5 etuuspäivän karenssi (7 kalenteripäivää) ja kolmannesta 10 etuuspäivän karenssi (14 kalenteripäivää). Seuraavasta unohduksesta tai laiminlyönnistä työnhakijalle asetetaan 12 viikon työssäolovelvoite, ja hän menettää toistaiseksi oikeutensa työttömyysetuuteen. Jos työnhakija kieltäytyy varmasta työpaikasta ilman pätevää syytä, irtisanoutuu työstään tai irtisanotaan itseaiheutetusta syystä työstään, hänelle asetetaan 45 päivän karenssi.

Työmarkkinatori.fi tarjoaa tietoa työnhakijalle

Toukokuusta 2022 alkaen www.tyomarkkinatori.fi -sivusto korvaa vähitellen te-palvelut.fi -sivuston. Työmarkkinatorilta löydät avoimet työpaikat, tietoa palveluista, vinkkejä työnhakuun sekä tietoa työttömän työnhakijan oikeuksista ja velvollisuuksista. Kun luot työnhakuprofiilin Työmarkkinatorille, pystyt parhaiten hyödyntämään uutta sivustoa työnhaussa.