Hyppää sisältöön

1,5 asteen muuttuja: kansanedustaja Rami Lehto

– Meidän ei pidä joutua tekemään valintoja pakolla vaan vapaaehtoisesti, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja ja vapaa-ajan luomuviljelijä Rami Lehto. Hän voisi kuvitella muuttavansa pienempään asuntoon ja syövänsä enemmän kotimaista villikalaa ja riistaa punaisen lihan sijaan.
Rami Lehto

Lähtötaso vuonna 2021

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Lahden kaupunginvaltuutettu, 48-vuotias Rami Lehto asuu vaimonsa kanssa kerrostalossa Lahdessa. Vuonna 2021 Lehdon hiilijalanjälki on 6,2 tonnia vuodessa. Suurimmat päästöt aiheutuvat ruoasta ja ajamisesta arjessa, jotka vastaavat noin kahta kolmasosaa koko hiilijalanjäljestä.

”Kestävän elämisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että maksaa kaikesta enemmän tai luopuu itselleen tutuista asioista. Uskon, että päästöt pienenevät kuin automaattisesti teknologian kehittyessä ja kun alamme käyttää uusia teknologioita. Verohelpotuksilla voidaan kannustaa ihmisiä vapaaehtoisesti valitsemaan kestävämpiä vaihtoehtoja. Emme me perussuomalaiset ole ympäristöä vastaan, vaikka meistä usein niin sanotaan.

Esimerkiksi autoilu on monelle välttämättömyys. Ihmisiä ei saisi rangaista siitä korottamalla autoilun hintaa. Sähköautoilu voisi ehkä kiinnostaa minua, mutta latauspaikkoja ei vielä löydy Lahdessa helposti ja edullisesti kodin tai työpaikkojen läheisyydestä. Aina pitäisi ajaa kauppakeskukseen tai kauemmas.

Minun pitää hoitaa kauppareissut ja muut arjen menot nykyisin autolla. Lahdessa marketit ovat keskittyneet kaupungin laitamille, joten tarvitsemme vaimoni kanssa autoa lähes kaikkeen asiointiin. Autoilu on välttämätöntä myös kansanedustajan työssä, sillä kuljen tapahtumissa siellä sun täällä ja tulen usein työmatkoilta kotiin myöhään illalla. En vielä maksaisi polttomoottoriautoa enemmän sähköautosta, mutta voisin vaihtaa pienempään ja vähäpäästöisempään autoon.

Ajattelen, että asumisessakin tilanne on melkein sama. Kerrostalossa tosin on rajatut mahdollisuudet vaikuttaa asumisen päästöihin. Olemme silti miettineet, että voisimme muuttaa vaikka 20 neliömetriä pienempään asuntoon. Tuleva koti voisi myös sijaita lähempänä meille tärkeitä palveluita, jolloin voisimme hoitaa asioita kävellen tai pyörällä.

Vapaa-ajalla teemme mielestäni jo paljon kestäviä asioita. Oleskelemme vaimoni kanssa suuren osan vuodesta siirtolapuutarhamökillä sen sijaan, että matkustaisimme ulkomaille. Harrastamme luomuviljelyä ja saamme suuren osan kasviksista oman puutarhan penkistä. Muutenkin ruoassa suosimme kotimaisuutta. Kotimainen ruoka on mielestämme laadukasta.

Lihasta en luovu täysin, mutta voisin syödä enemmän kotimaista villikalaa ja riistaa ja vähemmän punaista lihaa. Uskon, että monet ihmiset valitsisivat lähellä tuotettuja kotimaisia ruokia, jos ne olisivat halvempia kuin ulkomailta tuotavat elintarvikkeet.

Voin kuitenkin itse vähentää ruoasta aiheutuvia päästöjäni edullisesti. Voisimme kotona kuluttaa vähemmän ruokaa. Herkkujen ja napostelun vähentämisen lisäksi voisimme minimoida hävikkiä suunnittelemalla viikon ruoat etukäteen ja ostamalla useammin alennuksessa olevia tuotteita.

Mielestäni Lahden ei tarvitsisi olla niin etukenossa ympäristöasioissa – varsinkaan, jos se tarkoittaa arjen kallistumista ja vaikeutumista. Meidän ei pidä joutua tekemään valintoja pakolla vaan vapaaehtoisesti. Ihmisiä pitäisi kannustaa valitsemaan kestäviä vaihtoehtoja alentamalla niiden hintaa sen sijaan, että nostetaan haitallisten kustannuksia.”

Päästöjen vähennys 2021-2030

Rami pienentää hiilijalanjälkeään eniten näillä teoilla:

  • Vaihtamalla pienempään autoon -420 kg
  • Muuttamalla 20 neliömetriä pienempään asuntoon -340 kg
  • Suosimalla paikallista villikalaa ja riistaa punaisen lihan sijasta -260 kg

Elämäntapamuutosten avulla Rami perheineen voi vähentää hiilijalanjälkeään 3,3 tonnilla henkeä kohden. Näin heidän hiilijalanjälkensä olisi 2,9 tonnia henkeä kohden, eli jo lähellä 1,5 asteen ilmastotavoitteen vaatimaa tasoa.

Aihealueet