Hyppää sisältöön

1,5 asteen muuttujat: eläinrakas pariskunta

- Pidämme molemmat kovasti matkustelusta ja olemme matkustaneet paljon. Tiedämme, ettei lentäminen ole hyväksi ilmastolle. Siksi olemme halunneet tehdä jotakin hyvää lomakohteidemme paikallisissa yhteisöissä, vaikkei se suoraan päästöihin vaikutakaan, sanoo Niina Olenius. Niina ja Harri Olenius haluaisivat luopua toisesta autostaan ja voisivat tulevaisuudessa muuttaa nykyistä omakotitaloa pienempään kotiin.
Niina Olenius

Lähtötaso vuonna 2021

Oleniusten perheeseen kuuluvat 42-vuotias Niina, puoliso Harri ja koira. Niina on ammatiltaan kätilö-terveydenhoitaja ja Harri työskentelee matkailualalla. He asuvat Lahdessa Launeella sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Vuonna 2021 Oleniusten hiilijalanjälki on 7,2 tonnia per henkilö. Pariskunnan suurin päästölähde on autoilu, joka aiheuttaa noin 40 prosenttia heidän hiilijalanjäljestään.

”Olen ollut noin seitsemän vuotta vegaani. Kiinnostukseni vegaaniseen ruokavalioon alkoi eläinten oikeuksista. Luin silloin paljon artikkeleita ja tietokirjallisuutta eläintuotannon eettisistä ja ekologisista ongelmista. Eläinten hyväksikäyttö tehotuotannossa ei osu yksiin arvojeni kanssa ja halusin vaikuttaa omilla valinnoillani asiaan. Viime aikoina olen alkanut kiinnittää huomiota erityisesti ruoan ja myös muiden elämäntapojen ympäristövaikutuksiin.

Vähennän ruokahävikkiä tarkkaan. Ostan alennusmyynnissä olevia punalaputettuja tuotteita ja haistan ja maistan ruokia ennen kuin heitän mitään pois, vaikka päiväys olisi jo mennyt. Koira syö mielellään tähteet. Erityisesti pullat, munkit ja muut makeat ovat koiramme Hertan suurta herkkua.

Olemme Harrin kanssa asuneet nykyisessä kodissamme jo 16 vuotta. Täällä on helppo elää koiran kanssa, kun voin aamulla päästää sen pihalle touhuamaan. Voisimme joskus kuvitella muuttavamme pienempään asuntoon, mutta emme halua ihan vielä päästää irti tähän kotiin liittyvistä muistoista. Kenties vuoteen 2030 mennessä olemme valmiita muuttamaan pienempään kotiin, kunhan sielläkin on oma piha, jossa voi myös kasvattaa hedelmiä ja marjoja.

Vaikka Harri on tykännyt pärinävehkeistä kuten moottoripyöristä olemme valinneet polkupyörät arkeen. Pyöräilen itse usein töihin ja vapaa-ajalla lenkkeilemme luonnossa koiran kanssa. Viime talvena sain pyörääni nastarenkaat ja pyöräilin osittain työmatkat myös talviaikaan. Meillä on kaksi autoa, koska tarvitsemme niitä välillä samaan aikaan. Tarvitsemme autoa myös mökkeilyyn. Emme kuitenkaan autoile niin paljon, että olisi järkevää seisottaa toista autoa jatkuvasti pihassa.

Toisesta autosta luopuminen olisi helpompaa, jos esimerkiksi yhteiskäyttöautoja olisi paremmin tarjolla lähellä kotiamme. Silloin voisin lainata toista autoa tarpeen tullen. Jäljelle jäävän auton voisimme mielestäni vaihtaa ladattavaan hybridiin. Sitä varten pitäisi vain hankkia latausasema pihaan.

Pidämme molemmat kovasti matkustelusta ja olemme matkustaneet paljon. Tiedän, ettei lentäminen ole hyväksi ilmastolle. Siksi olen halunnut tehdä jotakin hyvää lomakohteidemme paikallisissa yhteisöissä, vaikkei se suoraan päästöihin vaikutakaan. Olemme lomamatkoilla esimerkiksi siivonneet rantoja ja auttaneet paikallisia eläinsuojeluyhdistyksiä. Se on sellaista hyvän mielen toimintaa. Auttamisesta tulee aina hyvä olo myös itselle.

Tulevaisuudessa haluan lentää ulkomaille nykyistä harvemmin ja olla kohteessa kerralla pidempään. Hankimme muutama vuosi sitten mökin Kuhmoisista, ihanan puhdasvetisen järven rannalta, joten meidän ei tarvitse enää lähteä pois Suomesta yhtä usein. Luonnossa ja järven rannalla oleminen ja luonnon muutosten tarkkaileminen syventävät myös luontosuhdetta ja luonnon arvostusta. Minusta olisi kuitenkin hienoa tehdä hyväntekeväisyysmatka jonnekin kauemmas maata pitkin. Toivottavasti junayhteydet paranisivat ja junamatkojen hinnat laskisivat Euroopassa ja kauempanakin.”

Päästöjen vähennys 2021-2030

Niina pienentää hiilijalanjälkeään eniten näillä teoilla

  • Matkustamalla harvemmin ja olemalla perillä pidempään -2800 kg
  • Luopumalla toisesta autosta -470 kg
  • Muuttamalla pienempään asuntoon -400 kg

Elämäntapamuutosten avulla Niina ja Harri voivat vähentää hiilijalanjälkeään 4,1 tonnilla henkilöä kohden. Näin heidän hiilijalanjälkensä olisi 3,1 tonnia, eli huomattavasti lähempänä 1,5 asteen ilmastotavoitteen vaatimaa tasoa.

Aihealueet