Hyppää sisältöön

Asukasideana toteutettu torikello käynnistyi juhlamenoin

Lahden kauppatoria elävöittämään on toteutettu digitaalinen kello- ja lämpötilanäyttö torirakennuksen katolle. Torikello on keskustassa asuvien lahtelaisten idea ja ensimmäisiä toteutuvia osallistuvan budjetoinnin hankkeita.

“Toivottavasti tästä tulee uusi treffipaikka. Nyt voi ainakin sanoa, että nähdään sen rakennuksen edessä, jonka katolla on se kello ja lämpömittari,” toteavat asukasaktiivit Outi Linnanterä, Ulla Tuominen, Merja Vahter ja Kirsti Vaara. Heidän ideansa oli esittää osallistuvassa budjetoinnissa kauppatorin elävöittämistä.

“Torilla ihmiset tapaavat toisiaan ja mistä muusta suomalaiset puhuisivat kuin säästä. Lämpötila on asia josta voi heittäytyä juttusille tuntemattomienkin kanssa,” tuumii kellon juhlavasti käynnistänyt Kirsti Vaara.

“Nyt torille voi tulla seuraamaan vaikka uuden vuoden vaihtumista.”

Ensimmäisessä vaiheessa on toteutettu digitaalinen kello- ja lämpötilanäyttö torirakennuksen katolle ja samalla on täydennetty sähkökytkentöjä siten, että Vapaudenkadun puoleisiin porrashuoneisiin voidaan jatkossa toteuttaa talvikauden koristevalaistusta. Lisäksi suunnitelmissa on sijoittaa Julistemuseon julistetauluja torirakennusten Vapaudenkadun puoleisille seinämille. Lahtelaiset saavat mahdollisuuden vaikuttaa julisteiden valintaan vielä tämän talven aikana. Julistetaulut pystytetään näillä näkymin kesän alkuun mennessä. Myös torin kukkaistutuksiin on tulossa täydennystä.

“Toimenpiteen suunnittelussa oli huomioitava kauppatorin kaupunkikuvallinen ja kulttuurihistoriallinen luonne. Lisäksi torirakennusten sinkkipinnoite asettaa tiettyjä ehtoja toteutukselle. Asetettu kustannusraami on varsin tiukka, jo pelkästään sähköasennusten toteuttamiselle,” toteaa kunnallistekniikan projektipäällikkö Riitta Niskanen.

Kustannusarvion puitteissa työryhmä päätyi selkeälinjaiseen Digitekno Oy:n digitaaliseen kelloon ja lämpötilanäyttöön. “Kellon saimme toimittajalta juuri ennen joulua ja LSK pääsi tekemään asennukset loppuun heti joulun jälkeen. Kellosta puuttuu vielä reunukset. Ne asennetaan vähän myöhemmin.”, kertoo aluevastaava Tomi Jääskeläinen.

“Pienet asiat ovat lopulta niitä suuria. Aina kannattaa lähteä mukaan ja tehdä asioita,” kannustavat Lahden keskusta-asujien toimintaan aktiivisesti osallistuvat naiset. Osallistuva budjetointi saa jatkoa vuonna 2021. “Meillä on jo suunnitelmia ensi kesälle, erittäin hyviä ideoita,” huikkaavat he iloisesti.

Torikello ja muut toteutettavat osallistuvan budjetoinnin ideat esitellään sivulla lahti.fi/osbu

Osallistuva budjetointi