Hyppää sisältöön

Elinvoima- ja työllisyysjaosto 12.10.2020

Elinvoima- ja työllisyysjaostossa esillä Lahti Green Desing Week, sekä koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset Lahden tapahtumatoimintaan.

Elinvoima- ja työllisyysjaosto päätti hyväksyä Lahden kaupungin osallistumisen Lahti Green Design Week 2021 -muotoilutapahtuman toteutukseen. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä LADECin, Suomen Muotoilusäätiön ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.

Lahti Design Week on joka toinen vuosi järjestettävä muotoilutapahtuma, joka toteutetaan vuonna 2021 ympäristökaupunkivuoden hengessä Lahti Green Design Week -nimellä. Hankkeen päätavoitteena on järjestää lahtelaisten toimijoiden yhteistoteutuksena kestäviä tuotteita, palveluita ja ympäristöjä esittelevä muotoilutapahtuma.

Lisärahoitusta Työpolku-hankkeelle

Elinvoima- ja työllisyysjaosto päätti myöntää Hämeen Setlementti ry:n Työpolku-hankkeelle kaupungin työllisyysvaroista lisärahoitusta 4 500 euroa kuluvalle vuodelle. Lisärahoituksella katetaan kohonneita vuokrakustannuksia.

Työpolku-hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien työllistymistä Lahdessa ja Kanta-Hämeessä. Se tarjoaa asiakkailleen yksilöllistä tukea kohti työelämää työkokeilujen, työhönvalmennuksen ja koulutushakujen avulla.

Koronapandemia on aiheuttanut monimuotoisia vaikutuksia tapahtuma-alalle

Elinvoima- ja työllisyysjaosto sai tilannekatsauksen koronan vaikutuksista Lahden seudun tapahtumiin. Koronan vaikutuksista huolimatta 52 lahtelaista tapahtumaa toteutui erilaisin poikkeusjärjestelyin. Luvussa ei ole mukana liigaotteluita, kokouksia, teatteriesityksiä tai näyttelyitä. Red Bull 400 -kilpailu siirtyi keväältä syksyyn. Motonet GP -kilpailuissa noudatettiin tiukkoja yleisörajoituksia. Tällä viikolla käynnistyvä Sibelius Festivaali sekä useita muita tapahtumia järjestettiin rajoitetun yleisömäärän turvin. Osa tapahtumista kokeili vaihtoehtoisia toteutusmuotoja, esimerkiksi verkkotapahtumaa tai myöhemmin toteutettavaa koulukiertuetta.

Yhtään kansainvälistä tapahtumaa ei pystytty järjestämään. Peruuntuneita tapahtumia oli kaiken kaikkiaan 50, esimerkiksi Ironman 70.3.-kilpailu sekä kaikki suuret messutapahtumat.

Tapahtumien peruuntumisen myötä Lahden alue menetti tapahtumatuottoja, näkyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja työpaikkoja. Tapahtumien peruuntuminen voi johtaa myös osaamisen hiipumiseen, kun toimijat vaihtavat alaa. Tapahtumat ovat merkittävä voimavara Lahdelle, sillä ne ovat matkailun suurin vetovoimatekijä. Lisäksi tapahtumilla luodaan kaupunkikuvaa ja imagoa.

Elinvoima- ja työllisuusjaosto teki kaikki päätökset esityslistan mukaan.

Lisätietoja:

Elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Juha Rostedt, p. 040 510 9244
yhteysjohtaja Mari Kuparinen, p. 044 371 9450