Hyppää sisältöön

Euroopan investointipankki rahoittaa lahtelaista koulurakentamista

EIP on allekirjoittanut Lahden kaupungin kanssa rahoitussopimuksen 100 miljoonan euron lainasta 25 vuodeksi. Rahoituksen kohteina ovat kaupungin koulurakennusten ja päiväkotien korjaus ja uudisrakentaminen.

Lahden seudun opetustilat uudistuvat merkittävästi osin Euroopan investointipankin (EIP) rahoituksella.  Hanke koostuu useista rakennusprojekteista, joita ovat esimerkiksi päiväkotien ja peruskoulujen uudisrakentaminen ja vanhojen rakennusten korjaukset sekä tilojen uudelleen järjestelyt ja kunnostus.

Lahden kaupunki on nostanut lainaa 50 miljoonaa euroa. Lainarahoitusta käytetään tarpeen mukaan. Rahoitettavia kohteita ovat muun muassa Rakokiven, Renkomäen ja Kivimaan monitoimitalot, Myllypohjan koulu ja Kaarikadun päiväkoti.

EIP:n varapääjohtaja Thomas Östros sanoo: ”Suomi on toteuttanut yhden Euroopan kunnianhimoisimmista koulujen uudistushankkeista ja osoittaa sitoutuneensa jatkossakin kehittämään jo ennestään korkealaatuista koulujärjestelmäänsä. Tämä rahoitus auttaa uudistamaan ja parantamaan opetustiloja Suomen tuleville sukupolville. Olemme iloisia, että voimme olla mukana sitä tukemassa.”

”Lahden kaupungin menestyminen tulevaisuudessa perustuu asukkaidemme koulutukseen ja osaamiseen. Olemme panostaneet koulutukseen ja kouluihin jo pitkään. EIP:n rahoituksen avulla voimme edistää kunnianhimoista suunnitelmaamme, jolla pyrimme tarjoamaan parhaan mahdollisen, maailmanluokan oppimisympäristön”, kaupunginjohtaja Pekka Timonen toteaa.

Opetustilojen uudistustarvetta on lisännyt myös nykyisten koulurakennusten sisäilmaongelmat. Koulujen huono sisäilma heikentää oppilaiden oppimistuloksia sekä opettajien ja henkilöstön hyvinvointia. Uusilla tiloilla pyritään paitsi takaamaan terveellinen, turvallinen ja nykyaikainen oppimisympäristö, myös täyttämään uusimmat energiatehokkuusstandardit. Nämä tavoitteet liittyvät Lahden valintaan Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021. Uudet koulurakennukset parantavat myös opetustilojen muunneltavuutta niin, että ilmastonmuutos otetaan huomioon.

Lisätietoja:

Euroopan investointipankki (EIP) on pitkäaikaisia lainoja myöntävä Euroopan unionin rahoituslaitos, jonka omistavat EU:n jäsenvaltiot. Se antaa pitkäaikaista rahoitusta terveen liiketoiminnan edellytykset täyttäviin investointeihin, jotka edistävät EU:n toimintapoliittisten päämäärien toteutumista. Vuonna 2019 pankki rahoitti Suomessa toteutettuja hankkeita yli 1,63 miljardilla eurolla. EIP lainaa rahaa pääomamarkkinoilta ja välittää sen edelleen EU:n tavoitteita tukeviin hankkeisiin. Noin 90 prosenttia lainoista kohdistuu EU:n alueelle.

Linkki Euroopan investointipankin uutiseen