Hyppää sisältöön

Humpulan päiväkodin toiminta uusissa tiloissa käynnistyy 2. marraskuuta

Humpulan uudessa päiväkotirakennuksessa jokaisella lapsiryhmällä on oma kotipesä. Päiväkodin piha valmistuu syksyyn 2021 mennessä.

Humpulan päiväkodin toiminta uusissa tiloissa käynnistyy 2. marraskuuta. Parhaillaan uutta päiväkotia kalustetaan ja tehdään muuttoa Laaksokadun-väliaikaistiloista. Rakentaminen käynnistyi kesällä 2019.

Projektipäällikkö Tom Holmlund Lahden Tilakeskuksesta kertoo, että päiväkodin rakentaminen on edennyt sovitussa aikataulussa ja suunnitelmien mukaan.
– Leikkipiha saadaan käyttöön syksyyn 2021 mennessä.
– Humpulan oman pihan valmistumiseen asti väliaikainen leikkipiha on Kirkkokadun kävelytien pohjoispuolella. Väliaikaiselle pysäköinti- ja liikennealueelle tullaan Laaksokadun puolelta.

Jokaisella lapsiryhmällä on oma kotipesä

Uusi päiväkoti on toteutettu Lahdessa suunnitellun uuden päiväkotikonseptin mukaan, jossa jokaisella lapsiryhmällä on oma kotipesä. Väliverhoin muunneltavissa omissa kotipesissään lapsiryhmät leikkivät ja myös nukkuvat.

Yhteisiä ruokatiloja on kaikkiaan neljä ja niihin lapsiryhmät kokoontuvat syömään. Myös yhteisiä aula- ja eteistiloja on paljon. Ulko- ja kuraeteiset ovat tilavat ja niissä ulkovaatehuolto on helppoa ja käytännöllistä.

– Uuden päiväkodin suunnittelu ja rakentaminen on näkynyt myös lasten arjessa, kertoo päiväkodinjohtaja Aija Marola.
– Lapset ovat seuranneet rakentamista, nostureita, rakentajia keltaisissa haalareissaan ja kypärät päässään. Rakennus- ja työmaaleikit ovat suosittuja.

Humpulan päiväkodissa lapsi saa laittaa kätensä multaan 

Päiväkodin uuden pihan materiaalit, mullat, katteet ja kasvit valitaan niin, että piha tukee lasten hyvinvointia, leikkiä ja ympäristösuhteita. Piha-alueen rakentaminen jatkuu, kun nykyinen väistötilarakennus on tontilta purettu.

– Piha-alueella lasten käytössä on myös kasvihuone sekä verstasrakennus lasten askartelu- ja puutöitä varten. Kasvihuoneessa kasvatetaan muun muassa omia tomaatteja. Tähän mennessä tomaatteja on kasvatettu ämpäreissä ja isoissa kasseissa, ja itse kasvatettuja tomaatteja on syöty kilokaupalla, kuvaa Marola ylpeänä lasten tekemisistä.

Humpulan päiväkodilla on kansainvälinen Vihreä lippu -sertifikaatti. Vihreän lipun päiväkodissa lasten luontosuhde ja ympäristövastuullisuus lisääntyy.
– Meillä lapset oppivat arvostamaan ympäristöä ja pitämään siitä huolta. Kaikki päiväkodin lapsiryhmät esimerkiksi retkeilevät viikottain metsässä Mustankallionmäellä, Marola jatkaa.
– Lapsen luontosuhteen vahvistaminen ja kestävän kehityksen ajatus on kuulunut päiväkodin toimintakulttuuriin jo 1990-luvulta lähtien.

Päiväkoti osallistui myös monitieteiseen Adele-ekosysteemihankkeeseen, jossa tutkitaan elinympäristön monimuotoisuuden ja lasten terveyden välistä yhteyttä sekä kehitetään ratkaisuja immuunivälitteisten sairauksien ehkäisyyn.

Humpulan päiväkoti

Humpulan uudessa päiväkotirakennuksessa aloittaa kymmenen lapsiryhmää, lapsia yhteensä 180 ja henkilöstöä 40. Uusia lapsia päiväkodissa aloittaa kolmen ryhmän verran.

Päiväkodissa on kolme eskariryhmää, jotka tekevät yhteistyötä keskustan alueen Lotilan ja Harjun koulujen eka- ja tokaluokkalaisten kanssa.

Humpulan päiväkoti toimii laajennetulla aukioloajalla eli arkipäivisin kello 5 – 23. Tämä vaatii toiminnan hyvää suunnittelua, jotta arki lasten kannalta sujuu vaivattomasti ja turvallisesti vuorokausirytmin mukaan.

Ensimmäisenä Paavolan kampusalueella 

Humpulan päiväkotirakennuksen pääsuunnittelija on arkkitehti Sauli Havas, arkkitehtitoimisto Ikävalko-Rosberg, pääurakoitsija Rakennusliike Olavi Järvinen Oy ja projektipäällikkö Tom Holmlund Lahden Tilakeskuksesta. Talon kustannusarvio on 7,6 M€.

Humpulan päiväkoti valmistuu ensimmäisenä Paavolan kampusalueen rakennuksista. Kampuksen rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja muut rakennukset ovat valmiina viimeistään vuonna 2023.

Paavolan kampusalueelle sijoittuvat Tiirismaan peruskoulut (yläluokat 7–9 ja englanninkielinen opetus 0–9-luokat), Kannaksen ja Tiirismaan lukioiden perinteitä jatkava uusi lukio, Wellamo-opisto sisältäen Taide- ja muotoilukoulu Taikan toiminnan sekä nyt valmistuva Humpulan päiväkoti. Käyttäjinä kampuksella tulee olemaan noin 2500 lasta ja nuorta.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
varhaiskasvatuspalvelut, Humpulan päiväkodin johtaja Aija Marola, p. 050 398 5473
Lahden Tilakeskus, projektipäällikkö Tom Holmlund, p. 050 559 4234

Kuva Juha-Pekka Huotari