Hyppää sisältöön

Huoltaja voi luoda omat Wilma-tunnukset suomi.fi -tunnistautumisen kautta

Lahden kaupunki on ottanut käyttöön suomi.fi -palvelut Wilmassa. Käyttöönotetut palvelut mahdollistavat muun muassa sen, että huoltaja voi itse luoda omat huoltajatunnukset Wilmassa ilman oppilaitoksesta saatavaa avainkoodia.

​Edelleenkin huoltaja saa koululta avainkoodin wilma-kirjautumiseen, mikäli hänellä ei ole suomalaista henkilötunnusta tai hän ei muusta syystä pysty käyttämään suomi.fi -tunnistautumista. Suomi.fi -tunnistautumisen edellytyksenä on suomalainen henkilötunnus.

Suomi.fi -palveluiden käyttöönotolla pyritään nopeuttamaan huoltajien saamaa palvelua. Tässä vaiheessa muutos helpottaa erityisesti lukion aloittaneiden opiskelijoiden huoltajia sekä ekaluokkalaisten toista huoltajaa, joka ei ole saanut tunnuksia lapsen kouluun ilmoittautumisvaiheessa.

Muutos vähentää myös oppilaitosten kirje- ja sähköpostiliikennettä ja samalla hallinnollista työtä. Lahden kaupungin lukioissa aloittaneita on 750 ja peruskouluissa ekaluokkalaisia 1200.

Vahvan tunnistautumisen kautta päästään parempaan tietoturvaan. Vahva tunnistautuminen mahdollistaa myös sen, että Wilmassa voidaan ottaa käyttöön sellaisia palveluja, jotka vaativat varmistetun tiedon palvelun käyttäjästä.

– Suomi.fi -palveluista käyttöönotettiin suomi.fi -tunnistautuminen ja suomi.fi -valtuudet. Näiden lisäksi käyttöönotettiin Telia Cygaten tarjoama VRK Connector -palvelu, jonka kautta oppilaiden tai opiskelijoiden sekä heidän huoltajiensa tiedot voidaan hakea väestötiedoista oppilashallintojärjestelmään, kertoo tuotantopäällikkö Sanna Ahtiainen Lahden kaupungin tietohallinnosta.

– Kuvallinen ohje huoltajille wilma-tunnusten luontiin suomi.fi -tunnistautumisen kautta löytyy Wilman kirjautumissivulta ja ohje näkyy siis ilman kirjautumista, Ahtiainen opastaa.

– Ongelmatilanteissa huoltajia pyydetään olemaan yhteydessä oppilaitokseen.

Lisätietoja

vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, p. 044 716 1328, lassi.kilponen@lahti.fi
lukiojohtaja Heikki Turunen, p. 044 716 1330, heikki.turunen@lahti.fi

tekniseen toteutukseen ja Wilma-järjestelmään liittyvät kysymykset, tuotantopäällikkö Sanna Ahtiainen, sanna.ahtiainen@lahti.fi

Wilman kirjautumissivu