Hyppää sisältöön

Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanja kannustaa tekoihin luonnon monimuotoisuuden hyväksi

Lahden kaupunki jakaa 10 000 niittysiementen pussia kannustaakseen asukkaita kasvattamaan pihoilleen niittyalueita. Siemenpussien jako alkoi markkinapäivänä torilla ja jatkuu Lahti-Pisteellä niin kauan kuin pusseja riittää.

Pölyttäjät ovat tärkeä osa ekosysteemiämme, ja tarvitsemme niitä ruoantuotantoon ja ylipäätään kasvien lisääntymiseen. Pölyttäjien määrä on kuitenkin laskenut Euroopassa viime vuosikymmenten aikana. Lahden kaupunki on päättänyt vastata haasteeseen “Ilman pölyttäjiä emme pärjää” -nimisellä kampanjallaan.

Siemenpusseja jakamalla Lahti kannustaa asukkaita kasvattamaan pihoilleen niittyalueita, jotka toimivat pölyttäjille tärkeänä elinympäristönä ja ruoan lähteenä. Siementen jakaminen käynnistettiin Lahden torilla Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta.

– Pussit sisältävät suomalaisten niittykukkien, kuten valkoapilan, siankärsämön ja ruiskaunokin, siemeniä. Mukaan valittiin pölyttäjien kotimaisia suosikkeja, jotka kukkivat hieman eri vaiheissa kesää, Lahden kaupungin Luontopositiivinen elämä -projektin päällikkö Hanna Mattila kertoo.

– Laskimme, että 10 000 siemenpussilla voisi kasvattaa noin 50 000 neliömetriä eli seitsemän jalkapallokentän kokoisen alueen niittyjä ympäri Lahtea. Sillä olisi merkittävä vaikutus pölyttäjien olosuhteisiin, Mattila arvioi.

Lahtelaispariskunta kasvatti pölyttäjien keitaan

Lahden Kilpiäisissä asuvien Fagerlundien pihalla pörrää pölyttäjiä. Pariskunta halusi tehdä pihastaan viihtyisämmän paitsi itselleen, myös pölyttäjille.

– Olimme haaveilleet sellaisesta Viiru ja Pesonen -tyylisestä pihasta, missä on paljon vehreyttä. Kun luonto on omalla takapihalla, se on eräänlainen keidas, Siiri Fagerlund kertoo.

Fagerlundien pölyttäjäystävällisen puutarhan kasvattaminen alkoi istutuslaatikoiden ruohosipuleista, joista kimalaiset pitivät. Nyt he ovat laskeneet, että pihalta löytyy noin 50 erilaista kasvia.

Hyvät kokemukset ovat ruokkineet halua kokeilla lisää. Siksi Siiri Fagerlund pitää Lahden siemenpussien jakoa hienona asiana.

– Tällainen niittykukkien siemenpussi on tosi hyvä alku. Luonto on meidän kaikkien yhteinen asia, ja sen eteen kannattaa tehdä pieniä tekoja, hän sanoo.

Kannustamme asukkaita osallistumaan pölyttäjäraportointiin

Suomen Ympäristökeskus (Syke) järjestää valtakunnallisen pölyttäjäviikonlopun 15.–16. kesäkuuta. Viikonlopun aikana suomalaiset voivat raportoida pölyttäjähavainnoistaan iNaturalist-sovelluksen tai Syken havaintolomakkeen kautta.

Myös Lahti kannustaa asukkaitaan ja työntekijöitään raportoimaan Sykelle havainnoistaan. Kaupunkilaisten havaintoja tarvitaan, jotta kaupungin pölyttäjäkannasta saadaan mahdollisimman kattava tilannekuva.

– Haluamme näyttää, kuinka paljon kaupungeissa voi tehdä erilaisia asioita pölyttäjien hyväksi. Toivottavasti innostamme samalla muita kaupunkeja, Mattila sanoo.

Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjasivulle

Aihealueet