Hyppää sisältöön

Jätteetön kiertotalouskaupunki

Kiertotalous on talousmalli, joka puuttuu ilmastonmuutoksen ja luontokadon juurisyihin, sanoo ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen.
Jenni Rahkonen

Kiertotaloudessa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan hyödynnetään käytössä olevien tuotteiden ja materiaalien arvoa mahdollisimman pitkään.

Lahdessa Kujalan käsittelykeskuksen yritysekosysteemi on ainutlaatuinen esimerkki kiertotaloudesta. Yritykset hyötyvät keskinäisestä yhteistyöstä – toistensa sivuvirtatuotteista, tiedosta ja osaamisesta.

Lahden alueelta löytyy useita muitakin kiinnostavia kiertotalouden esimerkkejä kuten Päijät-Hämeen Viljaklusterin yritykset, Fazerin ksylitolitehdas sekä Hartwallin biokaasulaitos.

–Sivuvirtoja hyödyntämällä toisen jäte on toisen raaka-aine, Rahkonen tiivistää periaatteen.

Jätteetön kiertotalouskaupunki 2050

Sivuvirrat voivat mahdollistaa monella alalla kannattavaa liiketoimintaa kehittyneiden teknologioiden ansiosta. Kiertotalouden on arvioitu luovan EU:n alueelle jopa 700 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.

–Siirtyminen lineaaritaloudesta kiertotalouteen on Lahden alueelle merkittävä muutos ja mahdollisuus. Tavoitteena on olla kokonaan jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050, Rahkonen sanoo.

Jokainen voi edistää kiertotaloutta omassa arjessaan tavaroita jakamalla, vuokraamalla, lainaamalla ja korjaamalla. Kierrättämällä käyttöikänsä päässä olevat materiaalit niitä voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena. Näin uusia luonnonvaroja tarvitaan vähemmän.

Lue lisää aiheesta

Kiertotalouden edelläkävijä Lahti

Jenni Rahkosen blogi: Kiertotalous ei ole pelkkää kierrätystä

Lahden kiertotalouden tiekartta

Aihealueet