Hyppää sisältöön

Kiertotalous

Kiertotaloudessa keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja pitää luonnosta jo otetut materiaalit ja raaka-aineet pitkään käytössä. Kiertotaloudessa jakaminen, vuokraaminen ja kierrättäminen ovat itse omistamisen sijaan tärkeitä.  

Lahti on kiertotalouden edelläkävijä

Lahti on kiertotalouden edelläkävijä. Hyödynnämme kotitalouksissa syntyvästä jätteestä 99 prosenttia: kolmasosasta valmistetaan uusiomateriaaleja ja kaksi kolmasosaa käytetään energiantuotantoon. Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut rakentamisen kiertotalouden kehittämisohjelman. Kaupunki käyttää jo nyt uusioasfalttia päällystystöissä ja ylijäämämaata rakennusaineena esimerkiksi meluvallien rakentamisen ja liiketonttien esirakentamisen yhteydessä. Kunnallistekniikan hankkeissa kaikki purkubetoni menee uusiokäyttöön

Kaupunki on käynnistänyt vähähiilisen rakentamisen kehittämiskeskuksen, jonka tavoitteena on muun muassa löytää uusia tapoja rakennusten kiertotalouteen tutkimalla ja toteuttamalla purkurakennusten rakennusosien ja materiaalien kierrättämistä paikan päällä tai lähialueella. 

Ympäristötavoitteet ja liiketoiminta kohtaavat Kujalan jätekeskuksen yritysekosysteemissä, joka on ainutlaatuinen esimerkki kiertotaloudesta. Yritykset hyötyvät keskinäisestä yhteistyöstä – toistensa sivuvirtatuotteista, tiedosta ja osaamisesta. 

Lainaa ja vuokraa

Kaupungin asukkaille kehitetään uusia lainaus- ja vuokrauspalveluita. Kirjastoista saa kirjojen lisäksi lainaksi myös vaikkapa soittimia, lautapelejä tai liikuntavälineitä. Kaupungilta voi vuokrata monenlaisia tiloja liikunta-, kulttuuri- tai muihin tapahtumiin. Ilmaisia kokoustiloja voi varata kirjastoista. Ympäristöneuvonta lainaa asukkaille kahta laatikkopyörää, joista toinen on sähköavusteinen. Kodin energiahävikin kartoittamiseen saa lainaksi lämpökameran Palvelutorilta.  

 

Yhteystiedot