Hyppää sisältöön

Kaarikadun ja Viherlaakson päiväkoti- sekä Mukkulan peruskoulurakennuksista jatkotietoa

Kaarikadun päiväkotitoiminta Kerinkallioon, Viherlaaksossa käyttöä turvaavia toimenpiteitä, Mukkulan peruskoulussa tarkastellaan sisäilmatoimenpiteiden toimivuutta.

​Kaarikadun päiväkodin toiminta siirtyy Kerinkallion väistötiloihin

Kaarikadun päiväkodin B-talon toiminta päättyy kesäkuun lopussa. Kesäpäivystys jatkuu sitä tarvitseville Kerinkallion päiväkodin tiloissa. Elokuun 2020 alusta Kaarikadun varsinainen toiminta jatkuu yhdessä toimipisteessä Saksalassa Kerinkallion tilaelementeissä, Kerinkallionkatu 6:ssa.

Kaarikadun päiväkodin A-talosta on luovuttu elokuussa 2019 ja toiminta siirtyi Kerinkalliolla sijaitseviin väistötiloihin kuntotutkimusten tulosten perusteella. B-talossa tehtiin käyttöä turvaavia toimenpiteitä, joiden avulla toimintaa pystytään jatkamaan kesään 2020 saakka. Toimenpiteet olivat muun muassa tiivistyskorjaus, ilmanvaihdon tasapainotus, tarvittava määrä ilmanpuhdistimia ja säännöllisesti toteuttavat perussiivoukset.

Kaarikadun päiväkoti järjestää vuorohoitoa, ja päiväkodissa on 138 lasta ja henkilöstöä 41.

Viherlaakson päiväkodissa tehdään käyttöä turvaavia toimenpiteitä

Terveysvalvonta on arvioinut Viherlaakson päiväkodin terveyshaitan olemassaolon todennäköiseksi heille toimitetun tutkimusaineiston pohjalta. Kiinteistön omistajaa on velvoitettu ryhtymään korjaaviin toimiin.

– Päiväkotirakennuksen käyttöä turvataan kesäkuulle 2021 toimenpiteillä, jotka ovat ylläpitoluonteisia eivätkä poista varsinaista peruskorjaustarvetta, painottaa sisäilma-asiantuntija Jussi Hietala Lahden Tilakeskuksesta.

– Näitä toimenpiteitä ovat muun muassa jo asennetut ilmanpuhdistimet sekä ilmanvaihdon nuohous, säätötyöt ja tehostaminen; alueelliset tiivistyskorjaukset ja ylimääräiset perussiivoukset. Toimenpiteet ovat Terveysvalvonnan tiedossa.

Seuraavassa vaiheessa selvitetään väistötilaratkaisua ja aikataulua.

Viherlaakson päiväkodin oma sisäilmatyöryhmä jatkaa toimintaansa ja seuraa tilannetta. Tässä vaiheessa henkilöstö ja huoltajat saavat ajantasaista tilannetietoa tiedotteiden avulla. Tarvittaessa järjestetään myöhemmin infotilaisuus väistötilaratkaisuihin liittyen.

Viherlaakson päiväkoti sijaitsee Kiveriön kaupunginosassa. Lapsia päiväkodissa on 87 ja henkilöstöä parisenkymmentä. Päiväkoti toimii tällä hetkellä perhepäivähoidon varahoitopäiväkotina.

Mukkulan peruskoulussa tarkastellaan sisäilmaan liittyvien toimenpiteiden toimivuutta

Kevään aikana Mukkulan peruskoulun tiloissa tarkastellaan muun muassa ilmanvaihdon ja aiemmin tehtyjen tiivistyskorjausten toimivuutta sekä ylläpitosiivousta.

Lahden Tilakeskuksesta sisäilma-asiantuntija Jussi Hietala kertoo, että henkilökunnan sisäilmastokyselyn yhteydessä teetetyn oirekartan pohjalta saatiin koettuun sisäilmaoireiluun liittyvää sijaintitietoa sekä tietoa koetuista oireista. Sen pohjalta asiassa nyt edetään. Kysely toteutettiin vuodenvaihteessa.

Hietalan mukaan kevään aikana tullaan tekemään seuraavia tarkasteluja sisäilma-asioihin liittyen:
– ilmanvaihdon suunnitelmien mukaisen toiminnan varmistaminen tarkasteluin ja mittauksin,
– aiemmin tehtyjen käyttöä turvaavien tiivistyskorjausten seurantatutkimukset niiden toimivuuden varmentamiseksi sekä
– olosuhdeseurantaa tavoiteltujen olosuhteiden todentamiseksi.
– Lisäksi tilojen ylläpitosiivouksen tasoa ja riittävyyttä tullaan arvioimaan.

Jos tarkasteluissa nousee esille puutteita, niin näiden osalta korjaavat toimet pyritään mahdollisuuksien mukaan tekemään kesän 2020 aikana.

Kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä jatkaa toimintaansa ja seuraa tilannetta. Asianosaisia pidetään ajan tasalla selvitysten sekä sisäilmatyöryhmän työn edetessä.

Lisätiedot

Lahden Tilakeskus
Jussi Hietala, sisäilma-asiantuntija, 044 482 6222

Sivistyksen palvelualue,
Kaarikadun päiväkodin johtaja Petri Salminen, 050 398 5478
Viherlaakson päiväkodin johtaja Kirsti Väisänen, 050 398 5797
Mukkulan peruskoulun rehtori Hanna Saarinen, 044 482 6292
Timonkadun päiväkodin johtaja Minna Ryyppö, 050 398 5796

etunimi.sukunimi@lahti.fi