Hyppää sisältöön

Kadunvarsipysäköinnin käteismaksusta luovutaan ja maksuvyöhykkeitä laajennetaan

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi maksullisen pysäköinnin käteismaksusta luopumisen ja kadunvarsipysäköinnin maksullisen alueen laajennuksen kokouksessaan 13.6. Käteisautomaateista luovutaan vuoden 2025 alussa ja aluelaajennukset toteutetaan vaiheittain syksyn aikana.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti äänestyksen jälkeen, että käteismaksusta luovutaan keskustan kadunvarsipysäköinnissä. Pääsääntöisenä maksutapana on jatkossa mobiilimaksu. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025 alkaen.

Keskustaan jää noin 20 automaattia, joissa korttimaksu on mahdollinen. Maksukortilla toimivat automaatit pyritään säilyttämään alueilla, joilla asioi paljon satunnaisia käyttäjiä, kuten satamassa ja kaupunginsairaalalla. Käteisellä maksaminen on edelleen mahdollista Toriparkissa.

Maksuvyöhykkeitä laajennetaan

Maksullisen pysäköinnin alueiden laajennus hyväksyttiin muutamin muutoksin. Maksullista pysäköintiä laajennetaan alueille, joissa pysäköinnille on monipuolista käyttäjäkuntaa ja ruuhka-aikoina vaikeuksia löytää vapaa paikka. Kakkosvyöhyke laajentuu Paavolassa sekä keskustan länsiosassa. Vyöhyke kolme laajentuu satamasta Kariniemeen, Fellmanninpuiston ja Ranta-Kartanon ympäristöön sekä keskustan kaakkoisosaan. Pikku-Vesijärven pysäköintialueet säilyvät maksuttomina, mutta niihin tulee aikarajoitus.

Aleksanterinkadun uuden korkeamman taksan pysäköintialueen vyöhykettä laajennetaan Kauppakadun risteyksestä Torikadun risteykseen. Pysäköintipaikkojen sijainti Aleksanterinkadulla tutkitaan erikseen. Uudelle maksuvyöhykkeelle A tulee taksaksi 5 euroa tunnilta.

Maksuvyöhykkeiden laajennukset kartalla

Lautakunta päätti äänestyksen jälkeen, että pysäköintitaksoja ei koroteta. Esittelijä ilmoitti eriävän mielipiteensä maksujen korotusta koskien merkittäväksi pöytäkirjaan.

Uudet maksulliset alueet on tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään vuoden 2025 alusta, kun suunnitelmat ovat valmistuneet ja uudet liikennemerkit on asennettu. Samalla tutkitaan, aiheutuuko muutoksesta tarvetta laajentaa asukaspysäköintiluvan käyttöä.

Kaupunkiympäristölautakunnan kokous 13.6.