Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen kesä

Juhlavuosiaan viettävät Timotei-teatteri 50 v., Lahden Kansainvälinen Urkuviikko 50 v., Lahden Runomaraton 40 v., Lahden kansainvälinen kirjailijakokous 60 v., Lahden Nuorisoteatteri 60 v. ja Lahden Kesänäyttämön 25. kesäproduktio.

Tänä vuonna on monta syytä juhlaan. Koronarajoitusten hellittäessä on luvassa kulttuurin ja tapahtumien täyteinen kevät ja kesä. Tarjolla on useita juhlavuosia ja toinen toistaan mielenkiintoisempia ohjelmia, produktioita ja tilaisuuksia. Juhlavuosiaan viettävät Timotei-teatteri 50 v., Lahden Kansainvälinen Urkuviikko 50 v., Lahden Runomaraton 40 v., Lahden kansainvälinen kirjailijakokous 60 v., Lahden Nuorisoteatteri 60 v. ja Lahden Kesänäyttämön 25. kesäproduktio.

Pyöreitä vuosia täyttävät myös Lanu-puisto (valmistumisesta 30 vuotta), Bach-kuoro 40 v., Oopperayhdistys 40 v. ja Lahden Blues Mafian järjestämä Grand Blues Festival 20 v.

Lahden Nuorisoteatteri 60 vuotta

Teatterineuvos Matti Aro perusti vuonna 1953 kaupunginteatterin iltanäyttelijöiden teatterikoulun, jota melko pian alettiin kutsua Nuorisoteatteriksi. Varsinaisesti toiminta alkoi 24.5.1962 ja Lahteen perustettiin Suomen ensimmäinen kunnallinen nuorisoteatteri. Lahden Nuorisoteatteri täyttää tänä vuonna huimat 60-vuotta, ollen vanhin nuorisoteatteri Suomessa. Juhlavuoden ensimmäinen ensi-ilta on lauantaina 26.3., jolloin ensi-iltansa saa näytelmä Pikku prinssi. Näyttelemässä on Nuorisoteatterin nuorempien ryhmä (12–16-vuotiaat). Pikku prinssin ohjaa Sanna Heiskanen. Juhlanäytöksenä lauantaina 21.5. esitetään näytelmä Eros ja Psykhe, jonka esittää Nuorisoteatterin vanhempien ryhmä (16–22-vuotiaat). Näytelmän ohjaajana toimii Väinö Weckström. Eeva-Liisa Mannerin kirjoittama Eros ja Psykhe oli Lahden Nuorisoteatterin historian ensimmäinen produktio.

Teatterikoulu Timotei 50 vuotta

Teatterikoulu Timotei juhlii 50-vuotispäiviään teatterin merkeissä huhtikuussa järjestettävällä Lavalla! -festareilla, jossa kahden päivän ajan tarjoillaan oppilaiden esityksiä aiheella klassikot. Lisäksi ensi-iltansa saa Puuhiset-näytelmä, jonka ohjaa Auli Wallenius. Juhlavuosi huipentuu kutsuvierasesitykseen 29.4., jossa ikiklassikko Taikuri Oz valtaa Vaahterasalin. Juhlavuoden näytelmässä esiintyvät Teatterikoulu Timotein oppilaat. Ohjauksesta vastaa Tytti Jäppinen ja lavastuksesta ja puvustuksesta Hanna Kaitila.

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous

Juhannusta edeltävällä viikolla järjestetään Lahden kansainvälinen kirjailijakokous. Joka toinen vuosi pidettävä tapahtuma perustettiin 60 vuotta sitten ja kaikille avoimia eri kielille tulkattuja keskusteluja voi jo 30. kerran tulla veloituksetta kuuntelemaan Lahden uuden tapahtumakeskuksen Malskin Sammiosaliin perjantaina 17.6. ja lauantaina 18.6. kello 10 alkaen. Vierailevien kirjailijoiden esiintymisiä voi viikonlopun aikana ilman pääsymaksua seurata myös perjantaipäivän proosamatineassa ja Open mic -illanvietossa sekä lauantain kansainvälisessä runoillassa. Tämänvuotisten keskustelujen monitulkintaisena teemana on Rivien välissä.

Lahden Kesänäyttämö

Adrenaliinia ja jännitystä, hikeä, kyyneliä ja heittäytymistä, onnistumisen riemua ja aplodeja. Harvaa kesätyötä voi luonnehtia näillä sanoilla. Lahden kaupungin kulttuuripalvelut on tarjonnut erikoisen ja elähdyttävän kesätyön musiikkiteatterin parissa jo vuodesta 1995 alkaen. Näillä saatesanoilla alkaa Lahden Kesänäyttämön kesällä 2022 julkaistava historiikki. Lahden Kesänäyttämö työllistää nuoria jo 25. kerran.

Lahden Kesänäyttämö tuo ensi kesänä näyttämölle koko perheen musikaalin kahdesta kurittomasta pojasta, Maxista ja Moritzista, jotka keksivät toinen toistaan hurjempia kepposia kyläläisille. Pojat eivät innostu koulunkäynnistä, ja säännöissä heitä kiinnostaa vain niiden rikkominen. Vaan mahtaako elämässä pärjätä pelkällä keppostelulla ja hauskanpidolla? Onnistuvatko aikuiset pilaamaan kaiken ilon?

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei jää uupumaan tästä musikaalista, joka perustuu saksalaisen Wilhelm Buschin vuonna 1865 ilmestyneeseen teokseen. Mainion musiikin on säveltänyt Jukka Linkola ja sanoittanut Pertsa Reponen. Musikaalin ohjaa Sanna Heiskanen.

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko 50 vuotta

Lahden 50. Kansainvälinen Urkuviikko on 8.–14. elokuuta 2022. Huikeita musiikillisia elämyksiä tarjoavat maailman parhaimmat urkurit sekä myös Sinfonia Lahti ja UMO Helsinki Jazz Orchestra. Urkuviikolla julkaistaan festivaalin koko 50 vuotta kattava historiakirja ja kootaan näyttely. Mukana on yllätysvieraita ja monenlaista aktiviteettia! Konserttipaikkoina ovat Ristinkirkko, Sibeliustalo ja Kouvolan keskuskirkko.

Lahden Runomaraton ry 40 vuotta

Vuonna 1982 kaksi lahtelaista miestä loivat junassa innovaation nimeltä Runomaraton. Maailma oli tuolloin kovin toisenlainen kuin nyt. Me, jotka jo silloin olimme olemassa, emme tienneet mitään tulevista ajoista ja niiden mukanaan tulevista iloista ja murheista.

Tähän päivään mennessä on paljon muutoksia tapahtunut – niin Lahdessa, Suomessa, Euroopassa kuin koko maailmassakin. Paljon on saatu aikaan myös Runomaratonin osalta: ainakin yli 20 runollista kesätapahtumaa, parikymmentä runoantologiaa, kymmenittäin erilaisia pienempiä runotilaisuuksia, muutama kulttuurihankekin ja paljon, paljon muuta. Omalta osaltaan Lahden Runomaraton ry on ollut ylläpitämässä suomalaista ja osin kansainvälistäkin runoutta, kaikkina näinä vuosikymmeninä. Runous elää ja voi hyvin edelleen.

Tänä vuonna juhlitaan kohtuudella etapin saavuttamista. Kohtuudella siksi, että ensi vuonna ja sen jälkeenkin runousarki jatkuu. Jokainen vuosi on yhtä tärkeä ja runous kulttuurimuotona niin arvokasta, että sitä kannattaa pitää yllä, voimissa ja juhlia jokaisena yllätyksellisenä vuonna. Juhlavuoden päätapahtuma sijoittuu syyskuun alkuun. Festivaalin aikana juhlitaan yhdistyksen matkaa ja yhdistyshistoriikin julkaisua erilaisten poikkitaiteellistenkin runo-ohjelmien välityksellä. Kaikki Runomaratonin tilaisuudet ovat maksuttomia ja monipuolisille yleisöryhmille suunnattuja.

Lisätiedot:
Lahden kaupunki
Kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
p. 050 387 8792
matti.karhos@lahti.fi

www.timoteiteatteri.fi
www.lahtiorgan.fi
www.runomaraton.fi
www.liwre.fi
www.lahti.fi/lahdennuorisoteatteri
www.lahti.fi/vapaa-aika/kulttuuri/lahden-kesanayttamo

Aihealueet