Hyppää sisältöön

Kannaksen lukio laski hiilijalanjälkensä

Kannaksen lukiossa suurimman hiilijalanjäljen tuottavat energiankulutus, liikkuminen ja ruokailu. Kartoitustyö toteutettiin yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa.

Kannaksen lukio sai viime keväänä apurahan hiilijalanjäljen kartoittamiseen. Hanke toteutettiin yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa.
– Kun hanke aloitettiin, mikään lukio Suomessa ei ollut tiettävästi selvittänyt vielä omaa hiilijalanjälkeään, kertoo Kannaksen lukiosta biologian ja maantieteen lehtori Tarja Rousku.

Lukion eri toimintojen tuottama hiilijalanjälki laskettiin käyttämällä lukuvuoden 2019–20 tietoja. Tulosten mukaan suurimman hiilijalanjäljen tuottavat energiankulutus, liikkuminen ja ruokailu.
– Lukiossamme liikenne on merkittävin hiilidioksidin päästölähde. Ruokailuun liittyen punaisen lihan kulutus nostaa hiilijalanjälkeä eniten, Rousku kertoo tuloksista.

– Tulos osoittaa toimia, joihin lukiomme on aiheellista ryhtyä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kuluvan lukuvuoden aikana on tarkoitus pohtia Kannaksen lukion jätteenkierrätykseen, ruokailuun, liikkumiseen ja kuluttamamme sähkön tuotantoon liittyviä hiilijalanjälkeämme pienentäviä toimintoja sekä toteuttaakin toimenpiteitä.

Rousku jatkaa, että isompia käytännön toimenpiteitä Kannaksen ja Tiirimaan lukiot suunnittelevat yhdessä, kun lukiot yhdistyvät ja toimintansa Paavolan kampuksella elokuusta 2022 aloittaa uusi Lahden lukio Gaudia.

Hiilijalanjälki väheni, kun lämmöntuotanto vaihdettiin vihreään kaukolämpöön

Selvityksen tuloksista julkaistun loppuraportin mukaan koulun hiilijalanjälki väheni projektin aikana huomattavasti, koska kiinteistön uusi omistaja Hemsö vaihtoi lämmöntuotannon päästöttömästi tuotettuun Vihreään kaukolämpöön. Tuloksissa tämä vähennys ei kuitenkaan näy, koska seurannassa käytettiin 2019–20 tietoja.
– Meille oli itsestäänselvyys vaihtaa kaukolämpö Lahti Energian vihreään kaukolämpöön, toteaa maajohtaja Jarkko Leinonen.
– Lisäksi tulemme teettämään laskelman hiilijalanjäljestä muutostöiden osalta.

Rousku kertoo, että tulokset ovat herättäneet mielenkiintoa muiden lukioiden keskuudessa ja poikinut jo kansallisestikin yhteistyötä.
– Toivomme, että raportti auttaa oppilaitoksia kartoittamaan hiilijalanjälkeään ja miettimään tapoja pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Projektiin osallistui kolme Kannaksen lukion opettajaa ja yksi opetusryhmä sekä LUT-yliopiston opiskelijoita, apulaisprofessori Ville Uusitalo ja jatko-opiskelija Vilma Halonen. Projektiin saatiin rahoitusta Lahden ympäristöpääkaupunki -hankkeelta.

Lisätietoja

Lahden kaupunki, lukiokoulutuspalvelut, Kannaksen lukio 
lehtori Tarja Rousku,  tarja.rousku@edu.lahti.fi

LUT-yliopisto
apulaisprofessori Ville Uusitalo, p. 040 586 4486, ville.uusitalo@lut.fi

Hemsö
Jarkko Leinonen, maajohtaja, p. 0400 150 841
jarkko.leinonen@hemso.se

Loppuraportti, linkki: www.kannaksenlukionhiilijalanjalki.com tai liitteenä pdf.

kuva Suvi Enala